Iroda tuning – Hogyan dekoráld a munkahelyi környezeted?

Stumpf Bea
Írta: ,

Mivel a napod nagy részét munkával töltöd, így egyáltalán nem mindegy, milyen környezetben dolgozol. Ahogy a lakásodat is berendezted – funkcionális vagy éppen ösztöni alapon – úgy a munkakörnyezetedre is oda kell figyelned. Ha bevezetsz egy-két újítást a munkahelyeden, akkor nem csak jobban fogod magad érezni, de lehet, hogy a meló is jobban megy majd!

Válaszd meg a tökéletes helyet!

Ha egy home office-t, vagyis otthoni irodát kell berendezned, akkor kicsit szabadabban mozoghatsz, mint egy munkahelyen, így te döntöd el, hogy a lakás melyik részén, melyik szobában és pontosan hol legyen a munkaállomásod. Olyan helyet válassz, ahol elegendő természetes fény van, és nem tereli el semmi a figyelmed.

Azaz egy kertre néző ablak mellett vagy a nappalid egy nyugodt sarkában tökéletes helyet találhatsz az asztalod számára. Ez nem feltétlenül kell, hogy egy külön dolgozószoba legyen, lehet valamelyik szobád egy kis része is, de ebben az esetben figyelj arra, hogy valamivel el tudd választani a tereket – például egy könyvespolccal, egy függönnyel vagy egy paravánnal – így biztosan nem fog semmi megzavarni munka közben. Ha irodában dolgozol, és nem vagy olyan szerencsés, hogy te válaszd ki az asztalod, akkor arra törekedj, hogy azt a kis részt tedd minél barátságosabbá, inspirálóbbá és otthonosabbá.

Kép forrása: jessicapages.com

Kényelem és funkció

A munkád során az egyik legfontosabb szempont a kényelem. Figyelj arra, hogy olyan széken dolgozz, amiben nem fáradsz el egy óra után, esetleg tudod állítani a magasságát vagy a dőlésszögét, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan ülsz a nap 6-8 órájában. Mi azt javasoljuk, hogy szakítsd meg többször az ülőmunkát, és ha telefonálsz, sétálgass kicsit, ha laptopról dolgozol, akkor néha ülj át egy fotelbe, babzsákba vagy egy kanapéra – ez segít abban, hogy kevésbé fáradj el – és ha változik a környezet, a gondolataid is jobban szárnyalnak majd!

Ha van rá lehetőség, akkor szerezz be egy fit labdát, amire néha átülhetsz a kényelmes székedből, vagy elegendő egy gumis párna is, ami folyamatosan mozgásban tartja a gerinced, és segít, hogy egyenesen ülj!

Kép forrása: theultralinx.com

Rend a lelke mindennek?

Ha megvan a tökéletes hely, akkor gondold át, hogy pontosan milyen munkakörnyezetre vágysz. Szereted, ha elöl van néhány személyes tárgyad, amire ha ránézel mindig jókedved támad és motivál? Vagy inkább legyen meg mindennek a helye, és egy letisztult rendezett asztalra vágysz?

Erre már biztosan megvan magadban a válasz, hiszen valószínűleg a lakásod is hasonlóképp van berendezve. Tehát ha szereted a cuki, motiváló tárgyakat az asztalod körül, akkor válassz ki egy-két képet, amit keretbe teszel, vagy készíts egy motivációs falat az asztalod mellé, ahová inspiráló idézeteket, képeket vagy rajzokat tehetsz!

Ha hajlamos vagy elfelejteni dolgokat, akkor ez remek megoldás arra is, hogy a post-iteket elhelyezd rajta, így mindig tudod majd, hogy milyen feladatok várnak még rád! Ha egy rendezett munkaterületre, akkor alakíts ki néhány szuper tároló részt az asztalod körül, ahová berendezheted a fontos iratokat, számlákat, újságokat, könyveket stb.

Tipp: Használhatsz különböző dobozokat vagy mappatartókat is, amit ha felcímkézel, még könnyebb lesz mindent megtalálni!

Képek forrása: 1, 2, 3

Nyugi!!!

A legtöbb ember megküzd azzal, hogy egész nap stresszel a munkában, majd otthon, sőt még a kettő között is. Későn ébredsz, rohansz a munkába, elkésel, megbeszélés, nincs időd ebédelni, csúsztok a határidőkkel, a barátnőiddel vacsorázol, lekésed az edzést és még valamit főzni is kellene otthon. Ez az az ördögi kör, amibe minden nap belekerülsz.

Ebben segít az, ha olyan nyugodt, inspiráló közeget alakítasz ki a munkahelyeden, ahol ezt a stresszt ledobhatod magadról. Jó megoldás, ha növényekkel dekorálsz, hiszen az asztalodon lévő cserepes virág vagy egy zöld növény a sarokban mindig pozitív energiát fog teremteni számodra. Az is szuper megoldás, ha zölddel, sárgával vagy egyéb, számodra megnyugtató színekkel díszítesz.

Ha open officeban ülsz, és könnyen elterelődik a figyelmed, akkor néha dugd be a fülhallgatót, tegyél be egy kis komolyzenét vagy meditációs zenét és zárd ki a külvilágot, hidd el, így sokkal hatékonyabban megy majd a munka! Az a lényeg, hogy te jól érezd magad, és ne folyton azt várd, hogy leteljen a munkaidő, hogy végre elszabadulhass a munkádtól.

Kép forrása: decouvrirdesign.com