Inspiráló tippek, ha újraszíneznéd az otthonod

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az építkezés, vagy a lakásfelújítás egyik legfontosabb része a falfestés. Mivel a falak azok, amik a legnagyobb felületet birtokolják egy-egy szobában, kiemelten fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess rájuk. De hogyan válassz új színt nekik?

 Az alapszabályok… Kép forrása: allhomeideas.net

… amik persze felrúghatóak. Manapság már köztudott, hogy a világos színek nagyítják, míg a sötét színek szűkítik a teret..

Amennyiben a plafonra fehér vagy nagyon világos árnyalat kerül, úgy optikailag növelheted a belmagasságot, míg ha egyszínű, sötét az egész szoba, azzal épp az ellenkezőjét érheted el.

Ha nagyítanál a téren és a belmagasságon, úgy fesd le a plafont fehérrel, hogy az oldalsó falakra is jusson belőle kb. 5-10 cm.

Fontos tudni azt is, hogy a színek valóban hatással vannak a hangulatodra, ám csak azért nem kell kizárni a kéket, mert hidegérzetet kelt – rengeteget számít ugyanis, hogy milyen árnyalatban használnod és milyen egyéb színek jelennek meg még a szobában..

Egy vagy több szín? Kép forrása: etsy.com

Az elmúlt időszakban mondhatjuk, hogy divatja van a színes megoldásoknak, a különféle árnyalatok ötvözésének.

Ezzel azonban nem árt vigyázni, ugyanis hamar túllőhetsz a célon, a végeredmény pedig túlzó és zavaró lehet.

Ugyanakkor egyetlen egy színnel is melléfoghatsz, hiszen annak az árnyalatnak valóban mindenhez passzolnia kell.

Amennyiben távol állnak tőled az élénk tónusok, de szeretnél mégis kicsit színesíteni az otthonodon, jobban jársz a hagyományos fehérre, bézsre, barnára, vagy akár szürkére építő alapokkal.

Az ilyen bútorok, burkolatok és festések megengedik, hogy a textilekkel, kiegészítőkkel alaposan feldobd őket, de a végeredmény mégsem lesz zsúfolt.