Így varázsold újjá a kopott, foltos, unalmas kanapét - Akár 10 perc alatt!

Írta: ,

Egy új kanapé nem kis beruházás, arról nem is beszélve, milyen macerás a helyére tenni az újat, és megszabadulni a régitől. Egy kis leleménnyel, maradék textillel vagy egy nagyobb takaróval azonban a régi, kopott, divatjamúlt kanapédat is olyanná varázsolhatod, mintha csak új lenne. Ha nem hiszed, nézd meg a képeinket - a te nappalidban is ott ácsorog egy sikkes darab, csak ki kell hoznod belőle az eleganciát.

1/5 Ne félj a színektől!

Ha a lakásod egyébként modern, letisztult, mégis fiatalos berendezésű, akkor ne félj akár egy nagy, mintás takarót használni a kanapén, különösen, ha az egyszerű vonalvezetésű.

A lényeg, hogy a takaró elég nagy legyen ahhoz, hogy az egész ülőalkalmatosságot eltakarja, és az eredeti textil sehol ne lógjon ki alóla.

Egy ilyen takaróval bohém, sikkes és nőies hangulatot teremthetsz meg, de ebben az esetben legyél visszafogott a párnák színével és mennyiségével, nehogy átess a ló másik oldalára, és egy zavaróan tarka, túlzsúfolt kanapét kapj eredményként.

 

2/5 Klasszikus megoldás

Ha inkább az elegáns, finom megoldások híve vagy, egyszerűen fordítsd fehérbe az egész kanapét.

A fehér bútordaraboktól sokan ódzkodnak, mert könnyen elpiszkolódnak és nehéz őket tisztán tartani, de ha egy nagy méretű, fehér takaróval teríted le a kanapét, akkor azt bármikor, egyetlen mozdulattal leveheted és a mosógépbe dobhatod.

Ha a romantikus fehér stílust követed, akkor a párnák közül is válassz finom virágmintásakat, esetleg pinket, zöldet vagy kéket, hogy megőrizd a légies, kicsit vidékies összhatást.


Különleges vintage lakberendezési tárgyak


Egy vintage környezetben különösen jól mutat egy ilyen kanapé, és gyakorlatilag bármilyen viseltes „alapanyagból” kivitelezhető.

3/5 Takard el a sérüléseket!

Játékos, bohém megoldás, hogy eltakard a kanapé sérüléseit, például, ha az anyag kikopott, kifeslett, esetleg a cicád kaparüfának nézte a kanapé keretét.

Mintás, vagy egyszínű, de a kanapé eredeti színével harmonizáló anyagból vágd ki az elfedésre váró részek formáját, majd szegd körbe az anyagot.

Ez után két választásod van: a fedőanyagot rá is tűzheted a kanapéra, a tartósabb megoldás kedvéért, de ragaszthatsz rá tépőzárat is, aminek másik felét a kanapéra téve bármikor könnyedén fel- és leveheted a fedésre szánt anyagot, ha pedig több változatot is készítesz, akár naponta is megváltoztathatod vele a kanapé, és így az egész szoba hangulatát.

4/5 Elő a maradék anyagokkal!

Szintén bohém, mégis sikkes megoldás, ha az esetleges foltokat, lyukakat, kikopásokat anyagdarabokból varrott patch-work technikával feded el.

Ha szereted az ilyen jellegű kézműves tevékenységet, akár te magad is elkészítheted a mintát, de használhatsz olyan ruhamatricát is, amit egyszerűen csak fel kell vasalni a textilre.

A lehetőségek számának csak a képzeleted szab határt, használhatsz tarka, bolondos mintákat, mint itt is, de tehetsz a kanapéra például horgolt vagy csipke anyagot is, ha egy romantikusabb, vintage hangulatú kanapé sérüléseit szeretnéd elrejteni.

5/5 A csipke, az örök divat

Ha egy kicsit romantikusabbá, a vintage trendbe illeszkedővé szeretnéd tenni a kanapédat, akkor mindenképpen szerezz be egy nagy csipke, vagy horgolt takarót, amit második rétegként a kanapéra teríthetsz.

A klasszikus vintage hatás érdekében a csipke terítő alá fehér takaró kerüljön, de persze sokféle összeállítással kísérletezhetsz.

Ha a csipke alól kék vagy pink, esetleg egy merész citromsárga anyag sejlik át, azzal szépen összehozhatod a modern trendeket a hagyományos, bájosabb stílussal.