Így válaszd ki a megfelelő szőnyeget a lakásba

Serestyén Sára
Írta: ,

A szőnyegvásárlás legalább annyira bonyolult feladat, mint a megfelelő falfesték vagy bútorok kiválasztása – egy odaillő szőnyeg ugyanis elképesztő dolgokat képes művelni az adott térrel, kihozza annak minden előnyét, míg egy rosszul megválasztott darabbal pont az ellenkezőjét érhetjük el. Nézzük, mire érdemes figyelni a tökéletes szőnyeg kiválasztásánál!

Funkció és elhelyezés Kép forrása: apartmenttherapy.com

Első körben érdemes végiggondolnod, hogy mi a célod az új szőnyeggel és melyik helyiségbe kerül majd. Minden helyiségbe más és más típusú szőnyeget érdemes választani, hogy kihozza a legjobbat az adott térből.

Nem mindegy például, hogy egy nehezen tisztítható, nagy szőnyeget az előtérbe vagy a nappaliba helyezel el, hiszen a kis teret egy nagy szőnyeg összenyomja és még tisztítani is kész rémálom. De egy nagy teret is borzalmasan zsúfolttá tehet több kisebb, tarka szőnyeg.

Fontos, hogy azokba a helyiségekbe, ahol a szőnyeg gyakori használatnak van kitéve, olyan darabot válassz, amit könnyen lehet tisztítani!

Helyes méret és forma Kép forrása: apartmenttherapy.com

A szőnyeg méretének ki kell töltenie azt a teret, ahol ülsz; például ha az étkezőasztal alá szeretnél szőnyeget, akkor annak akkorának kell lennie, hogy a kihúzott szék is még rajta maradjon. De ha a nappaliba vásárolsz szőnyeget a kanapé elé, akkor a lábadnak érintenie kell a szőnyeget és túl kell lógnia a dohányzóasztalon is – ettől a tér is sokkal nagyobbnak fog tűnni.

A méret mellett a forma is nagyon fontos, egy négyzet alakú szobába például érdemes négyzet vagy kör alakú, míg egy hosszú folyosóra inkább téglalap alakú szőnyeget választani. Extrém formákkal is kísérletezhetsz, de ilyenkor vedd figyelembe a helyiség méreteit és a szőnyeg funkcióját is.