Így újítsd meg a konyhádat 10 ezer forint alatt!

Írta: ,

A konyha felújításánál talán már csak a fürdőszoba a költségesebb, de szerencsére sokszor nem is kell komoly átalakítás ahhoz, hogy megújítsd a divatjamúlt, vagy egyszerűen csak nyomasztó, esetleg unalmas konyhát. Ötleteink mindegyikét 10 ezer forint alatt megvalósíthatod, és még a legidőigényesebbekre is elegendő egy hétvégét szánni.

1/10 Csak egy tekercs tapéta

Ha vannak üvegajtós szekrényeid a konyhádban, és egyébként a konyha berendezése egyszerű, kicsit steril, esetleg már-már unalmasnak is hat, akkor mindössze egy tekercs tapétára lesz szükséged, és máris nyert ügyed van!

Emeld le a szekrény polcait, és ragaszd a tapétát a kabinet hátuljába, majd a ragasztó száradása után tedd vissza a polcokat. Érdemes az ajtókat egy kicsit nyitva hagyni, és néhány órát várni a visszapakolással, hogy ragasztó szaga elpárologjon.


Gyönyörű konyhák 10 négyzetméter alatt - A kicsi is lehet szép


Ha a konyhabútorod színes, válassz színben ahhoz passzoló tapétát, ha pedig fehér, nyugodtan válogass a merészebb minták közül, hogy kicsit feldobd az összképet.

2/10 Vintage kredenc

Lehet, hogy kimondva borzasztóan hangzik, és mi is azt gondolnánk, hogy a csirkeháló az utolsó dolog, amit dekorációs céllal szeretnénk a konyhánkban használni, de nem véletlen, hogy a külföldi lakberendezési oldalakon nyüzsögnek az ilyen és ehhez hasonló ötletek.

Egy vintage hangulatú konyhába egyszerűen remekül mutat, ha a konyhaszekrény ajtókeretébe fa berakás vagy üveg helyett drótháló kerül, ami megmutatja a mögötte elhelyezett, legszebb edényeidet vagy bögréidet, mégis biztonságban tartja őket.

Egy ultramodern konyhába nem biztos, hogy illik, de ha kicsit romantikusabb, nosztalgikusabb hatást szeretnél, akkor érdemes eljátszani ennek a szokatlan ötletnek a gondolatával.

3/10 Nyitott polcok

Ha új lakásba költözöl, elképzelhető, hogy egyáltalán nincs benne konyhabútor, esetleg a korábbi tulajdonos minden mozdíthatót magával vitt, és csak az alsó szekrénysort hagyta meg.

Egy teljes felső konyhaszekrényt legyártatni vagy vásárolni drága mulatság, de lehet, hogy nem is szükséges: néhány újrahasznosított, lefestett fa léc segítségével ugyanis mutatós és praktikus tárolófelületet alakíthatsz ki a falakon, ahová azok a konyhai eszközök kerülhetnek, amelyek elég szépek ahhoz, hogy megmutasd őket.

Ez a megoldás rusztikus és vintage stílusú konyhákban egyértelműen jól mutat, de a modern berendezést is kicsit melegebbé, természetesebbé teszi.

4/10 Belső értékek

Ne csak a konyhaszekrény külsejére gondolj! Sok konyhabútor csak addig mutat jól, amíg az ajtók zárva vannak, és a belső káosszal senkinek nem kell szembenéznie.

A táblafesték az elmúlt évek lakberendezési kedvence, gyakorlatilag nincs olyan felület, amit ne dekoráltak volna már vele, de sokan ódzkodnak attól, hogy egy szem előtt lévő területet feketére fessenek.

A táblafestékkel azonban lefestheted valamelyik konyhaszekrény ajtajának belső felét is, ahová aztán felírhatod a menüt, a kedvenc receptedet, vagy súgót készíthetsz magadnak mértékegységváltóból, ami különösen hasznos lehet, ha például sokat dolgozol külföldi receptekből. Apró változás, de sokkal személyesebbé teheti a konyhádat.

5/10 Összeáll a kép

Mozaikkövet már szinte minden nagyobb lakberendezési áruházban, de sokszor még dekorboltokban is lehet kapni.

Mivel ezek a hamis mozaikok már eleve egymáshoz fűzve, tapétaszerű hátlappal érkeznek, a felhelyezésük is gyerekjáték, csak ragasztó és néhány határozott mozdulat kérdése.

Egy régebbi stílusú, faragott, de kissé ódivatúvá vagy unalmassá vált konyhabútort könnyen feldobhatsz vele, ha a belső, süllyesztett részt mozaikkal rakod ki.

Válassz olyan árnyalatú köveket, amik illeszkednek a konyhabútor színéhez a finomabb, elegánsabb megoldásért, és kontrasztos árnyalatokat a modernebb, merészebb, funky hatás kedvéért.

6/10 Mire jó egy palatábla?

Nem csak maga a konyhabútor, a konyha falának borítása is fejtörést okozhat, hiszen olyan felületről van szó, aminek az újraburkolása komoly összegekbe kerülhet.

Ha van egy kis gyakorlatod a barkácsolásban, akkor akár egy régi palatábla lecsiszolása és megfelelő kezelése, festése után tökéletes fali burkolatot készíthetsz a konyhába, ráadásul a fát egyszerű fúrni, csavarokat rakni bele, így extra tároló felülethez is jutsz ezzel a megoldással.

Mivel a fát szinte bármilyen színűre lefestheted, ez a dekorációs eljárás elég nagy mozgásteret ad - lehet teljesen fehér konyhád, de akár egészen extrém színekben is gondolkodhatsz. A palatáblás stílus pasztell, aqua színekben is nagyon jól mutat.

7/10 Dekortapasz

Korábban már írtunk a dekortapaszok sokféle felhasználási módjáról. Lényegében színes ragasztószalagok ezek, amiket egy mozdulattal felhelyezhetsz és eltávolíthatsz, így a dekorálás velük tényleg pofonegyszerű.

Ez a jópofa ötlet remek választás, ha alapvetően elégedett vagy a konyháddal, csak egy kis újdonságot, játékosságot szeretnél belecsempészni, anélkül, hogy sokat kellene bíbelődnöd a dologgal. Fogj egy tetszőleges guriga dekortapaszt, és ragaszd végig vele valamelyik polc élét.

Ha meguntad a mintákat, egyszerűen húzd le a ragasztót, és már jöhet is egy következő szalag, új, izgalmas mintákkal. Az egész konyhát feldobhatja ez az aprócska kiegészítő, anélkül, hogy tolakodóvá válna.

8/10 Ragadj festéket!

Nincs az az öreg, csúf konyhabútor, amin egy kis festék ne segítene. Ha fából készült konyhabútorod van, csak emeld le az ajtókat - vagy akár csak néhány ajtót, és egy alapos csiszolás után adj új felületet a régi fának.

Nyugodtan játssz a színekkel, egy fehér konyhabútort például feldobhatsz néhány színes, vidám ajtóval, de a szürke vagy óceánzöld árnyalatokkal komoly, modern hatást érhetsz el.

Választhatsz olyan színt, ami illik a konyha falához, de olyat is, ami kontrasztban áll vele. Ne ijedj meg a lehetőségektől, és nyugodtan valósítsd meg az extrémebb elképzeléseidet is - hiszen ez a te konyhád!

9/10 Palatábla, másképp

Már esett szó a palatáblák konyhai felhasználásáról, de jöjjön most egy másik példa arra, hogy milyen jól mutathat az újrahasznosított fa a lakásban.

Igényel néhány szerszámot és némi gyakorlatot az, hogy a palatábla léceiből alkosd újra a konyhaszekrény ajtaját, de a feladat korántsem lehetetlen.

Nyugodtan fesd a fát a bútor többi részétől eltérő színűre, hiszen a textúrája úgyis kiemeli a környezetéből.

Különösen izgalmas, hogy ez a megoldás milyen remek hidat tud képezni a modern, kicsit skandináv jellegű lakberendezési stílus és a klasszikus, rusztikusabb irányzatok között. Fehér színnel érvényesül a legjobban!

10/10 Más a fogása

Sokan megfeledkeznek a konyhaszekrények ajtajainak kis fogantyúiról, pedig ezek az apró kiegészítők sokszor az egész konyhabútor stílusát meghatározzák.

Akár néhány bolti darabra is lecserélheted őket, ha egyszerű, gyors és nem túl drága megoldást keresel a konyha felfrissítéséhez.

Azonban, ha lapul a konyhaszekrényedben néhány olyan villa vagy kiskanál, amiket már nem használsz, viszont sajnálod kidobni őket, akkor egyszerűen csak hajlítsd meg egy fogó segítségével a nyelüket, és fúrd vagy ragaszd őket a fogantyúk helyére.

Ötletes és aranyos, mégis elegáns megoldás.