Így rendezd be otthonodat mediterrán stílusban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A mediterrán hangulatú lakberendezés sokak által közkedvelt, hiszen éppen a nyaralások során átélt csodás emlékeket idézi fel. Sem a tengerparti hangulatot, sem az egzotikus jegyeket nem kell nélkülözni ennél a fantasztikus stílusnál.

Különleges színek

A mediterránról a legtöbb embernek jó eséllyel a különféle narancsos, sárgás árnyalatok jutnak az eszébe, és való igaz, ezek a tónusok a legtöbb egzotikusnak ható lakberendezésben kulcsszerepez jutottak.

A finomabb árnyalatokhoz sok esetben kiválóan illenek a jóval intenzívebb, élénkebb színek, a terrakotta, a vörös, vagy akár a napsárga. A kevésbé meleg, ám hasonlóan tipikus tónusokkal lehet finomítani a túlságosan meleg összhatást, így a tengerkékkel, olíva zölddel és természetesen a fehérrel.

Sok mediterrán lakásban szánnak időt és energiát a festésre, ugyanis a különféle természetes mintázattal (pl. márványhatás) megbolondított falak még tovább emelik a helyiségek fényét.

Rusztikus bútorok

Attól függően, hogy melyik mediterrán országot célozzuk meg mintaként, egyaránt választhatjuk a kissé zsúfolt hatást keltő, sok bútort felvonultató, és az inkább modern, minimalista berendezésre hajazó irányzatot is. Bármelyik mellett voksoljunk, az biztos, hogy a mediterrán vidéken a sötét, rusztikus, egyedi hatású és tömör fából készült bútorok hódítanak.

A kiegészítő bútorzat (pl. fotelek, kanapék) már kaphatnak világosabb színű borítást, sőt, sok esetben élénk és feltűnő mintákat is, hatalmas és kényelmes díszpárnákkal. A lakberendezés során ezzel is finomíthatjuk a kissé durvának ható bútorzatot és otthonosabbá, vidámabbá tehetjük a helyiségeket.