Így rendezd be otthonodat mediterrán stílusban

Írta: ,

A mediterrán hangulatú lakberendezés sokak által közkedvelt, hiszen éppen a nyaralások során átélt csodás emlékeket idézi fel. Sem a tengerparti hangulatot, sem az egzotikus jegyeket nem kell nélkülözni ennél a fantasztikus stílusnál.

Különleges színek

1/5 Különleges színek

A mediterránról a legtöbb embernek jó eséllyel a különféle narancsos, sárgás árnyalatok jutnak az eszébe, és való igaz, ezek a tónusok a legtöbb egzotikusnak ható lakberendezésben kulcsszerepez jutottak.

A finomabb árnyalatokhoz sok esetben kiválóan illenek a jóval intenzívebb, élénkebb színek, a terrakotta, a vörös, vagy akár a napsárga. A kevésbé meleg, ám hasonlóan tipikus tónusokkal lehet finomítani a túlságosan meleg összhatást, így a tengerkékkel, olíva zölddel és természetesen a fehérrel.

Sok mediterrán lakásban szánnak időt és energiát a festésre, ugyanis a különféle természetes mintázattal (pl. márványhatás) megbolondított falak még tovább emelik a helyiségek fényét.

Rusztikus bútorok

2/5 Rusztikus bútorok

Attól függően, hogy melyik mediterrán országot célozzuk meg mintaként, egyaránt választhatjuk a kissé zsúfolt hatást keltő, sok bútort felvonultató, és az inkább modern, minimalista berendezésre hajazó irányzatot is. Bármelyik mellett voksoljunk, az biztos, hogy a mediterrán vidéken a sötét, rusztikus, egyedi hatású és tömör fából készült bútorok hódítanak.

A kiegészítő bútorzat (pl. fotelek, kanapék) már kaphatnak világosabb színű borítást, sőt, sok esetben élénk és feltűnő mintákat is, hatalmas és kényelmes díszpárnákkal. A lakberendezés során ezzel is finomíthatjuk a kissé durvának ható bútorzatot és otthonosabbá, vidámabbá tehetjük a helyiségeket.

Burkolatok

3/5 Burkolatok

A festett, sokszor szándékosan kopottas falak mellé nem csupán a rusztikus bútorok passzolnak kiválóan, hanem a hasonlóan ódon kinézetű padlók is. Érdemes a fát minél több helyen megjelentetni a lakásban, akár a plafon burkolása, akár a nyílászárók kereteztetése közben. A fa népszerűsége mellett töretlen a kovácsoltvas sikere is, ami folyton felbukkan a mediterrán lakberendezésben.

Kovácsoltvasból készülnek a kilincsek, a bútorok fogantyúi, a galériás megoldás esetén a lépcsőfeljáró jelentős része, de lényegében bármilyen kiegészítő magába foglalhatja ezt a nemes anyagot.

A mediterrán világból természetesen kihagyhatatlanok a mozaikok, amik részben, vagy akár egészben is boríthatják az érintett falszakaszt.

Egyedi kiegészítők

4/5 Egyedi kiegészítők

A kovácsoltvas kiegészítőkből nem nehéz egyedi darabokat készíttetni, akár gyertyatartókra, akár csillárra, falra szerelhető, fonott technikával megbolondított kaspókra gondolunk. Utóbbiak készülhetnek jóval olcsóbb anyagból is, hiszen a kerámiák, agyagedények szerves részét képezik a mediterrán kultúrának.

Szobanövények terén meglehetősen széles a választék, gyakorlatilag az összes melegebb éghajlatról származó kaktusszal, pálmával, leanderrel, pozsgással kísérletezgethetünk.

A textilek a korábban említett kontrasztos színekben pompázhatnak, és sok esetben kaphatnak tipikus mediterrán motívumokat. A különleges vonalvezetésen túl a mediterrán növények, így a szőlő, olajbogyó, vagy akár a citrom is szolgálhat hímzett, vagy akár nyomott dekorációs elemként.

Még hangulatosabb is lehet

5/5 Még hangulatosabb is lehet

Akadnak olyan kiegészítők, elemek, amik még hangulatosabbá tehetik a mediterrán stílust. Ilyenek a boltívek, amik a lakáson belül, a helyiségek között is helyet kaphatnak, de az ablakokat, ajtókat is díszíthetik.

Közkedveltek a zsalugáterek, valamint nagyobb ablakok esetében a nehéz és feltűnő függönyök. A falakat messze nem csupán képek díszíthetik, bár kétségtelen érdemes nekik helyet szorítani. A különlegesebb végeredmény érdekében feltétlenül ajánlott ötvözni az anyagokat, pl. a kovácsoltvasat a fával, fonott ágakkal, vagy éppen a textillel.

Ne féljünk adott esetben összeboronálni az ódivatút a modernnel, a rusztikusat a kényelmessel, vagy éppen a visszafogottat a feltűnővel.