Így készíts téli madáretetőt abból, amit otthon találsz!

Írta: ,

Ha te is szereted etetni a madarakat, épp itt az ideje, hogy a havas időszakra is felkészülj egy madáretetővel. Ez a kis tárgy a jó szolgálat mellett akár még kültéri dekorációként is megállja a helyét. Mutatunk néhány DIY madáretetőt, amelyet kevés kézügyességgel is el tudsz készíteni!

Konzervdoboz Kép forrása: livedan330.com

1/5 Konzervdoboz

Egy üres konzervdoboz és némi festék segítségével kedves kis madáretetőt készíthetsz, akár a képen látható bohó pöttyös mintában.

A dobozok közül mindenképpen olyat válassz, amelyet nem konzervnyitóval kellett kinyitnod, hanem egy plusz fül volt a fedelén, így nem fog vágni a széle.

Egy alapszínnel belül és kívül is fesd le a dobozodat, majd kívül csíkokkal, pöttyökkel vagy egyszerűbb geometriai mintákkal dekoráld.

A mintákkal harmonizáló színű szalaggal fel tudod kötni az erkélykorlátra vagy egy fára az etetőt, és ha egy vékonyabb farudat vagy botot is ragasztasz bele, akkor még ülőhelye is lesz rajta a madaraknak.

Teáscsészéből Kép forrása: wonderfuldiy.com

2/5 Teáscsészéből

Varázslatos kis etetőket készíthetsz, ha van otthon egy megunt kávés- vagy teáscsészéd, a hozzá passzoló alátéttel együtt.

A csészét és a tányért is át kell fúrnod óvatosan úgy, hogy a tányéron a lyuk inkább a széle felé legyen, mint a közepe felé, a csészédet pedig majd úgy kell rögzítened rá, hogy eldöntöd oldalra, és a kettőt összecsavarozod.

A kész etetőt erősebb madzag vagy szalag segítségével tudod majd felakasztani, a magokat pedig úgy kell rászornod, hogy a csésze belsejében és a tányéron is legyenek.

Makramé Kép forrása: bluecorduroy.com

3/5 Makramé

A nyári fesztiválruhák újra divatba hozták a makramé technikát, amelyet a divaton túl a madáretető készítésnél is hasznosíthatunk.

Mivel a madarak nem csak magokkal táplálkoznak, hanem szeretik például a különböző, levekben gazdag gyümölcsöket, ezért néha napján adhatsz nekik ezekből is.

Egy egyszerű makramé alapba helyezz egy fél narancsot, és ennek a tetejét szórd le magokkal!

4/5 Tejesdoboz

Egy kiürült, jól elöblített tejes- vagy üdítősdoboz is tökéletes lehet arra, hogy madáretető készüljön belőle.

Ehhez nem kell mást tenned, csak egy ajtót vágnod a doboz egyik oldalára, majd lefesteni egyszínűre az egészet.

Az ajtó alá fúrj egy lyukat, és dugj bele egy vastagabb fapálcát, amelyet szintén le is festhetsz, hogy erre tudjanak ülni a madarak.

Fényes, színes gombokkal díszítheted a doboz oldalát, amelyet szárnyas kis barátaink így könnyebben észrevesznek majd.

Üvegből Kép forrása: diy-masters.com

5/5 Üvegből

Igazi kis vidéki hangulatú madáretetőt készíthetsz szuper egyszerű módon, csupán egy befőttesüveg és egy főzőkanál segítségével, amelyeket vastag, lehetőleg piros-fehér kockás, vagy kék-fehér pöttyös szalaggal rögzítesz egymáshoz, és függeszted fel egy fára.

Az üveg belsejébe szórd a magvakat, a főzőkanalat pedig úgy helyezd az üveg aljára, mint egy ülőrudat, hogy ezen ülve, vagy erről az üvegbe mászva tudjanak enni a madarak az eleségből.