Így készíts csodás vintage dekorációt csipkéből

Írta: ,

A vintage stílus nem csak az esküvői dekorációkban népszerű, a csipkés-romantikus díszítő elemek a hétköznapokban is hódítanak. Ha te is vintage rajongó vagy, és szeretnéd a lakásodat feldobni némi csipkével, az alábbi technikákkal könnyen megteheted!

Terítő másképp Kép forrása: thebudgetdecorator.com

1/5 Terítő másképp

A csipketerítő szó hallatán nagymamád régi, kissé megsárgult abrosza jut eszedbe?

Biztosan abból is ki lehetne hozni a maximumot egy kis szabás-varrással, de a fiókja mélyén talán lapul néhány kisebb, visszafogottabb darab is, melyeket lazán egymás mellé helyezve ilyen csodás kompozíciót varázsolhatsz az asztalodra.

Ha nagyon elhivatott (és ügyes) vagy, akár horgolhatsz is kör alakú kis terítőket, az összhatást pedig fokozhatod gyertyákkal, kagylókkal – máris kész a tökéletes vintage hangulat!

Régiből újat Kép forrása: nicolettetabram.com

2/5 Régiből újat

Amennyiben nem riadsz vissza attól, hogy ecset kerüljön a kezedbe – és némi festék a ruhádra –, akár megunt, unalmas bútoraidat is újjá és stílusossá varázsolhatod, ha kipróbálod a hobbi bútorfestők körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő stencil technikát.

Ennek a lényege, hogy kap egy alapszínt a bútor, majd miután megszáradt, beborítod egy csipketerítővel, és lefújod eltérő színű festékkel – így a minta szépen kirajzolódik rajta.

Ha szükséges, száradás után lakkozhatod is.

Ugye, milyen gyönyörű?

Romantikus mécsesek Kép forrása: etsy.com

3/5 Romantikus mécsesek

A bébiételes- és befőttesüvegek újragondolása is egyre nagyobb teret hódít, ha esküvői dekorról van szó, ám a romantikus üvegcsék nem csak az ünnepi asztalon, hanem lakásod különböző pontjain is remekül mutathatnak.

És persze hangulatvilágításnak sem utolsók!

Az üvegeken szinte bármi jól mutat, a csipkétől elkezdve az egyszerűbb anyagokig, melyeket variálhatsz gyöngyökkel, gombokkal – és bármivel, ami még eszedbe jut.

Csipkés gömbök Kép forrása: elegantweddinginvites.com

4/5 Csipkés gömbök

A romantikus gömböcskékkel remekül feldobhatod a szobát, akár a függönyről lelógatva, akár egy üvegbe elhelyezve teszed őket a dekoráció részévé. Hasonló darabokat a legtöbb hobbiboltban be lehet szerezni, ám pénztárcakímélőbb megoldás, ha te magad készíted el őket.

Nem is kell hozzá más, mint néhány lufi, madzag, fonál vagy bármilyen jól formázható anyag, amiből a díszt szeretnéd, cukros víz, és egy kis kézügyesség.

Fújd fel a lufit a kívánt méretre, majd tekerd körbe a cukros vízbe mártott fonállal. Miután a borítás megszáradt, durrantsd ki a lufit, és szedegesd ki a darabkákat a gömb belsejéből. Ha kisebb csipkeanyagokkal borítanád be, célszerű előbb egymáshoz ragasztani őket, és a borításnál ügyelni rá, hogy maradjon hely, ahol ki tudod húzni a kidurrantott lufi darabjait.

Táncoló falak Kép forrása: etsy.com

5/5 Táncoló falak

A már említett stencil technika természetesen nem csupán a bútorokon mutatós, nagyobb falfelületeken is kiválóan lehet alkalmazni. Nem is feltétlen kell hozzá csipketerítő, lehet kapni kifejezetten stencilezésre alkalmas sablonokat, melyekkel csodaszép mintákat lehet készíteni.

Persze ha még nem csináltál ilyet, érdemes előbb kicsiben kipróbálni, és nem egyből a fallal kezdeni. Ha nem bízol a kézügyességedben, akkor sem kell lemondanod a csipkemintás falakról, hiszen szebbnél szebb vintage stílusú tapétákat lehet már kapni, ám ebben az esetben kicsit mélyebben a zsebedbe kell nyúlni.