Így illatosítsunk otthon illóolajokkal

Írta: ,

A tiszta, csak természetes összetevőket tartalmazó aromák nem csak kellemes illatukkal kápráztatnak el bennünket, de rengeteg gyógyhatással is bírnak, valamit tökéletes idegnyugtatók és hathatós ellenszerei a stressznek is. Lássuk, hogy hogyan tudjuk felhasználni ezeket a háztartásban.

Illatmécses

1/7 Illatmécses

Talán ez a legelterjedtebb felhasználási módja az illat aromáknak.

Remek választás, mivel a szoba egész levegőjét kellemessé teszi, csak egyetlen kicsi hátulütője van: nem nagyon tudjuk magára hagyni, mivel a párologtatáshoz mécsest kell gyújtani.

Ezt leszámítva azonban ideális, és hangulatos illatosító.

Illatpárna

2/7 Illatpárna

Bizonyára sokunk lakásában van olyan illatpárna, amit valamikor megvettünk, ám azóta már elvesztette aromáját, mégsem dobtuk ki valamiért. Most itt a lehetőség, hogy újra felhasználjuk.

Nem kell hozzá más, csak néhány csepp illóolaj, és az, hogy jó helyre tegyük.

A folyamatos párolgás miatt remek megoldás, de az intenzív hatásért nem elég egy darab. E nagyobb szobákba 3-4 is kell, és lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol van légmozgás, így az illat könnyebben szétterjed a helyiségben.

Mosás

3/7 Mosás

Bizony, az illóolajok nem csak párologtatással képesek kifejteni a hatásukat, és kellemesen illatosítani.

Ha a mosáshoz vízzel kevert aromákat adunk öblítő helyett, a ruháinkon is érezhetjük a rozmaring, a narancs, vagy éppen a szantál kellemes illatát.

Attól függően, hogy mennyire szeretnénk intenzívvé tenni az aromát, adjunk a mosáshoz kb. 7-20 cseppet egy kevés vízben elkeverve.

Felmosó

4/7 Felmosó

Kevesen tudják, de a gyógyszerkönyvi minőségű citrom aroma, amellett hogy nagyon kellemes illattal rendelkezik, erős fertőtlenítő is.

És nem utolsó sorban, a gyógyszertárban nagyjából 300 Ft-ért beszerezhető 10 ml.

Adjunk a felmosóvízhez 10-15 cseppet, és intenzív illattal ajándékozhatjuk meg a padlót, ráadásul fertőtleníthetünk is anélkül, hogy ez bármiféle negatív hatással lenne a mi egészségünkre.

Szövetek

5/7 Szövetek

A szövetek (ülőgarnitúra, faliszőnyeg, kárpitozott ágy) illatosítása nagy fejtörést okoz az embereknek, különösen azoknak, akik lakásukat kutyával vagy cicával osztják meg. Az állatok ugyanis egy idő után jellegzetes szagot hagynak azokon a szövettel ellátott tárgyakon, melyekre felmehetnek.

A boltokban kaphatóak illatosítók, ám ezek drágák, és tele vannak kemikáliákkal, ami nem éppen biztató.

Ám ha egy egyszerű spricnibe vizet teszünk, és illóolajak keverékét adjuk hozzá, akkor természetes anyagokkal illatosíthatjuk az ülőgarnitúrát, párnákat, ágyat, faliszőnyeget anélkül, hogy mellékhatásoktól kellene tartanunk.

Szőnyeg

6/7 Szőnyeg

Bizonyos időközönként a porszívózás mellett nem árt egy vizes kefével vagy seprűvel áttörölni a szőnyegeket.

Ezzel remekül fel lehet frissíteni a színeket, melyek a portól szép lassan kifakultak.

És tökéletes alkalmat jelent arra is, hogy a szőnyegnek is adjunk egy kellemes alapillatot.

Ehhez nem kell más, mint hogy a vízbe, mellyel a színfrissítést végezzük, tegyünk 10-15 csepp, nekünk tetsző illóolajat.

+ tipp

7/7 + tipp

A lakás illatosításának gyors módszere, ha porszívózás előtt a gép szűrőpárnájára cseppentünk 5-6 csepp illóolajat. Így munka közben a porszívóból kiáramló levegő kellemesen illatosítja a szobát.

Figyeljünk arra, hogy csak olyan illóolajokat vásároljunk, amelyek gyógyszerkönyvi minőségűek, mivel ezek kizárólag természetes anyagokat tartalmaznak, vagyis az illat mellett gyógyhatással is rendelkeznek.

A boltokban kapható illóolajok többsége sajnos szintetikus szer, így aromája ugyan van, ám jótékony hatásai közül semmit nem fogunk érzékelni.