Így hatnak ránk a szobanövények – 5 ok, amiért érdemes még többet tartanunk belőle

Balatoni Dóra
Írta: ,

A szobanövények otthonossá teszik lakásunkat, hiszen még a legunalmasabb belső tereket is képesek feldobni. Szeretünk rájuk nézni, ha pedig megfelelően gondozzuk őket és virágot hoznak, még boldoggá is tesznek bennünket. Ez azonban csak néhány ok, amiért érdemes beszereznünk cserepeseket. Jó, ha tudjuk, a növények a szervezetünkre is jótékony hatást gyakorolnak. Mely virágok tisztítják a levegőt és melyek párásítanak? Olvasd el cikkünket és kiderül!

Levegőtisztítás Kép forrása: truffaut.com

A szobanövények legfontosabb tulajdonsága, hogy tisztítják a levegőt.

A fotoszintézis során nem csak a széndioxidot veszik fel, hanem a levegőben lévő egyéb, káros összetevőt is (például benzol, formaldehid), helyettük pedig oxigént bocsátanak ki.

A leghatékonyabb légtisztító növények közé tartozik a nem túl nagy igényű vitorlavirág, az anyósnyelv, a fikusz, a filodendron vagy éppen az aloe vera.

Utóbbinak többszörösen hasznát vehetjük, hiszen a leveléből nyert lé jót tesz a bőrünknek, remekül gyógyítja a napégést és az égési sérüléseket is.

Párásítás Kép forrása: sunset.com

Ha túl száraz levegőjű lakásban élünk, előbb-utóbb érezhetjük annak káros hatásait kiszáradt torok és köhögés formájában. Arról nem is beszélve, hogy a száraz levegő tönkreteszi bútorainkat, ruháinkat is.

Télen különösen fontos, hogy növeljük a belső helyiségek páratartalmát, hiszen ilyenkor a fűtőtestek még jobban szárítják a levegőt. Szerencsére a szobanövények ebben is segíthetnek nekünk. Ha száraz lakásban élünk, szerezzünk be páfrányféléket, amelyeknek a levelein lévő pórusok képesek párát kibocsátani.

Jó megoldás lehet továbbá a fikusz, a filodendron és a vízipálma is. Ezek a növények nem csak a párásításban játszanak szerepet, de a por mértékét is képesek csökkenteni.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba