Így használd a modern szürkét a lakásban

Írta: ,

Az elmúlt időszakban az egyik legközkedveltebb szín a szürke volt a lakberendezésben. A letisztult, kifinomult tónusok sokaknak idegennek és unalmasnak tűnnek, holott a szürke az egyik legmodernebb és legkönnyebben variálható árnyalat.

1/5 Modern sötétszürke

Ha már szürke, akkor vágjunk egyből a közepébe, és vegyünk közelebbről szemügyre egy sötét tónusokra építő lakberendezési lehetőséget.

Már első ránézésre látszik, hogy a szürke minden, csak nem unalmas és lapos, akkor pedig főleg nem, ha a falakra is jutott belőle.

Meghökkentő lehet, amikor felkenjük az első réteg festéket, de ha hasonlóképpen rendezzük be a nappalinkat, a szürke semmiképpen sem fog idegennek, kirívónak hatni.


Más szín: 5 meseszép nappali, ahol a kék uralkodik


Nem csupán a mintákkal, hanem a különféle tónusokkal is tökéletesen párosíthatjuk. Természetesen a fehérek, feketék kiválóan passzolnak hozzá, de a vajszínű, bézses színek ugyancsak jó választásnak bizonyulnak.

Meglepő, de a barna is illik a szürkéhez, ám utóbbi alkalmazása esetén ügyeljünk a világosabb színekre is, különben valóban borongós lehet a végeredmény.

2/5 Visszafogott világosszürke

Ha a sötétszürkét túlságosan határozottnak tartjuk, akkor két lehetőség közül választhatunk.

Egyrészt domináns, de nem túl szembeötlő formában is bevethetjük a színeket, pl.

a fehér alapokra építő szobában kiválóan mutat egy sötétszürke ülőgarnitúra, méretes párnákkal és ugyancsak szürke sötétítővel, lakberendezési tárgyakkal.

A másik lehetőség, hogy inkább a világosabb tónusokra voksolunk, amikkel egészen más hangulatot teremthetünk, mint a sötétszürkével. Kiváló példa erre az alábbi babaszoba, ami sokkal inkább kifinomultnak tűnik, mint barátságtalannak és unalmasnak.

Ennek részben a többségben levő fehér, világosszürke az oka, ami keveredik a barátságos barnával és az élénk játékokkal, kiegészítőkkel. Ezt az elvet a lakás bármelyik részére kivetíthetjük, így sosem lesz lapos a hangulat.

3/5 Melegséget árasztó

A szürkéről már lerántottuk a leplet, bebizonyítottuk, hogy egyáltalán nem muszáj unalmasnak és visszafogottnak lennie, míg letisztulttá és érdekessé annál könnyebben válhat.

Mindazonáltal ez a különleges szín könnyen áraszthat melegséget, lehet hívogató és modern.

Ezt a nappalit nem csupán a különleges minták, az itt-ott felbukkanó színek teszik különlegessé, hanem a fekete-fehér képek is, amik egyszerűen tökéletesen passzolnak a szürke mellé.

Ennél a stílusnál láthatjuk, milyen könnyű keverni a különböző tónusokra építő szürkéket, és azt is, hogy a kényelmet egyszerűen megoldhatjuk a nagyméretű párnák, hívogató puffok segítségével.

További nagy előny, hogy fekete, fehér és szürke lakberendezési tárgyakat éppúgy könnyű vásárolni, mint a hagyományos barnás árnyalatokat, tehát ez sem lehet kifogás.

4/5 Üdítő is lehet

A színeket már részben érintettük, de egy korábbi példánál sem jutott nekik akkora szerep, mint ennél a konyhánál.

Bár minden egyes bútor és munkalap a szürkére épít, messze nem tűnik lehangolónak a fontos helyiség.

Igaz, hogy ez a konyha önmagában is megállná a helyét, mégis óriásit dob rajta a szembeötlő minta és persze az üdítő sárga, kék keveréke.

Ugyanezt az eredményt egyébként bármilyen más színnel elérhetjük, hiszen a szürkéhez éppúgy passzol a rózsaszín, a zöld, a lila, mint az itt látható kék és sárga.

A szürke ráadásképpen remekül illik a konyhához, hiszen a megszokott fehér berendezési tárgyakhoz éppúgy párosítható, mint a még modernebb, ezüstösen fénylő hűtőkhöz, mosogatókhoz, tűzhelyekhez. 

5/5 Barnához is ideális

Korábban már említettük, hogy sokak számára érdekes módon, de a barna is remekül passzol a szürkéhez.

Bár a sötét tónusok ugyancsak ideálisak lehetnek a különleges lakberendezés során, ezen a példán láthatjuk, hogy a világosbarna mekkorát emel a látványon.

A stílus összhangjához nagyban hozzájárul, hogy a barna kizárólag az alsó területre koncentrálódik, a padló, a szőnyeg és a központi területen álló kisszék, asztalkával kapta ezt a világos tónust.

Az összes többi elem a szürke árnyalataira épít, világosító szereppel pedig a fehér színek bírnak.

Természetesen nem aranyérvényű tanács, hogy csak így, szétválasztva használhatjuk az egymástól eltérő színeket, akkor is megteremthetjük a harmóniát, ha a barnát és a szürkét a helyiség egész területén ötvözzük.