Így használd a modern szürkét a lakásban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Az elmúlt időszakban az egyik legközkedveltebb szín a szürke volt a lakberendezésben. A letisztult, kifinomult tónusok sokaknak idegennek és unalmasnak tűnnek, holott a szürke az egyik legmodernebb és legkönnyebben variálható árnyalat.

Ha már szürke, akkor vágjunk egyből a közepébe, és vegyünk közelebbről szemügyre egy sötét tónusokra építő lakberendezési lehetőséget.

Már első ránézésre látszik, hogy a szürke minden, csak nem unalmas és lapos, akkor pedig főleg nem, ha a falakra is jutott belőle.

Meghökkentő lehet, amikor felkenjük az első réteg festéket, de ha hasonlóképpen rendezzük be a nappalinkat, a szürke semmiképpen sem fog idegennek, kirívónak hatni.


Más szín: 5 meseszép nappali, ahol a kék uralkodik


Nem csupán a mintákkal, hanem a különféle tónusokkal is tökéletesen párosíthatjuk. Természetesen a fehérek, feketék kiválóan passzolnak hozzá, de a vajszínű, bézses színek ugyancsak jó választásnak bizonyulnak.

Meglepő, de a barna is illik a szürkéhez, ám utóbbi alkalmazása esetén ügyeljünk a világosabb színekre is, különben valóban borongós lehet a végeredmény.

Ha a sötétszürkét túlságosan határozottnak tartjuk, akkor két lehetőség közül választhatunk.

Egyrészt domináns, de nem túl szembeötlő formában is bevethetjük a színeket, pl.

a fehér alapokra építő szobában kiválóan mutat egy sötétszürke ülőgarnitúra, méretes párnákkal és ugyancsak szürke sötétítővel, lakberendezési tárgyakkal.

A másik lehetőség, hogy inkább a világosabb tónusokra voksolunk, amikkel egészen más hangulatot teremthetünk, mint a sötétszürkével. Kiváló példa erre az alábbi babaszoba, ami sokkal inkább kifinomultnak tűnik, mint barátságtalannak és unalmasnak.

Ennek részben a többségben levő fehér, világosszürke az oka, ami keveredik a barátságos barnával és az élénk játékokkal, kiegészítőkkel. Ezt az elvet a lakás bármelyik részére kivetíthetjük, így sosem lesz lapos a hangulat.