Így használd a fehéret a konyhában – Ezekkel a megoldásokkal nem lesz unalmas!

Írta: ,

A fehér soha nem megy ki a divatból – nem csak az öltözködés, a lakberendezés terén is hódít a tisztaság és ártatlanság színe, mely önmagában is eleganciát sugároz. Bár sokan ódzkodnak fehér bútorokkal berendezni a lakást, a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kényesebb, mint egy sötétebb szín, így konyhád megálmodásakor is érdemes számolni vele. Inspirációként lenyűgöző, fehér alapszínű konyhákat mutatunk.

Színes kiegészítőkkel Kép forrása: houzz.com

1/7 Színes kiegészítőkkel

Ha bútor teljesen fehér, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a konyha egyhangú és unalmas.

Színes kiegészítőkkel remekül fel lehet dobni, egy-egy élénk színű csésze vagy kancsó máris vidámságot visz a helyiségbe.

A fehér bútor azért is remek választás, mert minden szín illik hozzá, így ha időközben megunod az étkészletet vagy az asztalterítőt, bátran gondolkozhatsz új színekben, biztosan nem lősz mellé.

Hely szűkében Kép forrása: houzz.com

2/7 Hely szűkében

Ha kis hellyel kell gazdálkodnod, optikailag tágíthatod a teret a fehér színnel, mely egyúttal rendezettebbé és átláthatóbbá is teszi a konyhát – ez azért is praktikus, mert általában itt sok mindent kell kis helyen tárolnod.

Ha a letisztult, minimál stílus áll hozzád közel, variáld a fehéret fémmel.

Világos és sötét alapszín Kép forrása: houzz.com

3/7 Világos és sötét alapszín

Ha mégis úgy gondolod, hogy szeretnél valami élénkebb színt is a konyhába, variáld a fehéret egy olyan domináns árnyalattal, mint ez a sötét szürkéskék.

Igazán különleges hatást érsz el, ha a bútor alsó és felső részei eltérő színűek. Jelen esetben csak a munkalap kapott fehér színt, így az egész olyan, mintha egy medencébe csöppennél. :)

A mostanában divatos metrocsempe is telitalálat, hiszen ez nem csak a fürdőt, de a konyhát is egy csapásra egyedivé varázsolja.

Egy kis feketével bolondítva Kép forrása: ikea.com

4/7 Egy kis feketével bolondítva

Az Ikeában élőben is megcsodálhatod, hogyan fest egy hófehér konyha – a kedvencem ez a csíkos mintázatú, Hittarp fantázianévre hallgató törtfehér konyhabútor, melyhez remekül passzolnak a fekete fogantyúk és a sötét munkalap.

Összhangban a bútorral a szagelszívó, a sütő és a kerámia csap is fehér, a konyha falát pedig egyszerű, négyzet alakú csempe borítja.

5/7 Cementlappal párosítva

A hagyományos cementlapok reneszánszukat élik, ugyanakkor modern változataik is népszerűek, melyek esetében megmaradnak a vidám, látványos minták, ám nem keltenek a régies, retró hatást.

Bármelyik változat is szimpatikus neked, bátran használd a konyhában, akár a pult fölé csempe gyanánt, akár padlólapként.

A fürdő mellett talán a konyha a cementlapok leggyakoribb felhasználási területe, hiszen amellett, hogy rendkívül jó mutat, nagy előnye, hogy egy egyszínű metlachival szemben kevésbé feltűnően koszolódik.

Csak természetesen Kép forrása: Tad Davis Photography

6/7 Csak természetesen

Ha tágasabb tér áll rendelkezésedre, érdemes megvalósítanod a mostanában nagyon divatos és praktikus konyhaszigetes megoldást – amellett, hogy hatalmas tároló felületet biztosít, munkalapként és asztalként is funkcionálhat egyszerre.

A hófehér bútorhoz válassz fa vagy fahatású munkalapot hozzá passzoló székekkel, padlóburkolatként pedig célszerű fahatású padlólapot lerakni, melynek nagy előnye a laminált lappal szemben, hogy vízálló és könnyebb vele bánni.

7/7 Pasztell csempével

A fehér bútort szépen kiemeli a pasztell csempével borított fal, és a kontrasztos, sötétbarna padló.

A bútor feletti álmennyezet és a fehér ablakkeret ünnepivé teszi ezt amúgy egyszerű konyhát, mely tökéletes példa arra, hogy ez az alapszín szinte bármivel kombinálva telitalálat.