Így dekoráld az albérleted, hogy otthon érezd magad benne – És a főbérlőt se zavarja

Írta: ,

Csak azért, mert papíron nem a tiéd, még nyugodtan érezheted otthonosan magadat az albérletedben. Mutatunk néhány trükköt, amivel saját stílusodra formálhatod az albérletedet, anélkül, hogy ujjat húznál a főbérlőddel, vagy később csak idő és pénz ráfordításával tudnád visszaállítani az eredeti állapotokat.

Keretbe a tapétát! Kép forrása: bloglovin.com

1/5 Keretbe a tapétát!

Néhány csík színes tapéta az egész szoba hangulatát meg tudja változtatni, és nem is kerül sokba, de nem biztos, hogy a főbérlőd odáig lesz a kreativitásodtól, ha tapétaragasztót kezdesz mázgálni a falakra.

Ha viszont abban megegyeztetek, hogy néhány képet kirakhatsz – esetleg van is már néhány lyuk a falon – akkor semmi probléma, hiszen egy színes, különleges tapéta még talán jobban is mutat keretben.

Egy szép keret még jobban kiemeli a minta különlegességét, és szinte művészivé emeli a tapéta hangulatát, így különleges és egyedi arcot adhatsz a lakásnak, ráadásul a dekorációt bármikor leakaszthatod a falról.

Játék a függönyökkel Kép forrása: deardesigner.co.uk

2/5 Játék a függönyökkel

Ha albérletben laksz, a textilek igazi barátaid lesznek, hiszen a segítségükkel könnyedén átalakíthatod a lakásod hangulatát anélkül, hogy maradandó változást kellene okoznod. 

Ráadásul a textilt bárhová könnyen magaddal is viheted, így akár minőségi anyagokba is érdemes lehet beruházni.

Ha a falakat nem festheted át, és nem vagy teljesen odáig a mostani színüktől, keress egy merészebb színű/mintázatú függönyt, ami uralni fogja a teret, és teljesen megváltoztathatja a szoba hangulatát.

Mindent tudó polcok Kép forrása: thedebrief.co.uk

3/5 Mindent tudó polcok

A falra függesztett képekkel könnyen és gyorsan saját ízlésedre formálhatod a lakásodat, de lehet, hogy a főbérlődnek minden egyes kalapácsütéssel kihullik egy hajszála.

Egy kanapé fölé szerelt polc azonban a legtöbb albérletben még belefér, ez pedig tökéletes lehetőséget teremt a dekorálásra – nyugodtan helyezd erre a keretes képeidet, és még divatosabb, modernebb összhatást érhetsz el, mintha a falba ütött szögről lógatnád le őket.

Ráadásul a képeket így cserélni is sokkal könnyebb lesz, akár havonta is megváltoztathatod a lakásod hangulatát.

Virágözön Kép forrása: mamamia.com.au

4/5 Virágözön

Egészen beleszerettünk ebbe a dekorációba, amihez csak néhány szárított virág vagy mutatósabb művirág kell, és máris egyedi, háromdimenziós díszt akaszthatsz a faladra.

Csak arra ügyelj, hogy a rögzítéshez olyan ragasztószalagot használj, ami nem fogja tönkretenni a festést, amikor leveszed. 

Ezzel az egyszerű dekorációval máris tökéletes hátteret adtál például egy kávézósaroknak, vagy egyedivé teheted a bejárattal szembeni falat.

Azt azért tartsd szem előtt, hogy bár ez a dekoráció valóban különleges és bámulatosan szép, igazi kis porfogó is, és időről időre le kell majd porolnod a virágok tetejét, ami kicsit macerás munka lehet.

Tapadós fóliát bárhová! Kép forrása: auntpeaches.com

5/5 Tapadós fóliát bárhová!

Ha a falakra nem is, más felületekre nyugodtan ragaszthatsz fóliát, főleg, ha az öntapadós, és így egy mozdulattal el tudod majd távolítani.

Ez a megoldás azért is tetszik nekünk különösen, mert ha az albérletedben kicsit ódivatú a konyha, lehet, hogy jobban jársz, ha ezt nem palástolni próbálod – valószínűleg nem fog sikerülni – hanem inkább adsz egy kis retro jelleget a dolognak, és ezzel teszed szerethetőbbé a berendezést.

Egy ilyen tapétával a hűtőszekrényeden máris úgy tűnhet, hogy a régi konyhabútor is a koncepció része.