Így csempészd be a nyarat a lakásba

Írta: ,

A nyár egyet jelent a vízparti hangulattal, a virágok és friss gyümölcsök illatával, az élénk, világos színek kavalkádjával. A városban élőknek azonban nem mindig van lehetősége élvezni a nyár adta lehetőségeket – pedig pár új kiegészítővel a legszürkébb városi otthon is feldobható. Ráadásul nem szükséges több ezreket költened, csupán egy csipetnyi kreativitásra van szükség, hogy megfelelő nyári hangulatot teremts. Próbáld ki a következő ötleteket, és meglátod, hogy egy fárasztó nap után mennyire pihentető lesz hazaérkezni a saját városi nyaralódba!

Csavard fel! Kép forrása: style-files.com

1/4 Csavard fel!

Bár a téli hidegben jól esik a puha, meleg szőnyegen lépkedni, mi azt javasoljuk, hogy most inkább csavard össze, és dugd el a következő télre. Nyáron a gyakori szellőztetés miatt rengeteg por gyűlik fel a lakásban, amelyet rendkívül időigényes alaposan kitisztítani a szőnyegekből. A csupasz, fa parketta látványa pedig sokkal természetesebb hatást kölcsönöz majd a lakásnak.

Persze a kövezett, hideg felületre még nyáron is érdemes valamilyen szőnyeget tenni – hiszen felfázni ilyenkor a legkönnyebb. Ezeken a felületeken használj természetes anyagból készült bambusz szőnyeget, vagy vegyél egy-két rongyszőnyeget. Ez utóbbit elég hetente bedobni a mosógépbe, ami aztán egy délután alatt megszárad!

Világosíts! Kép forrása: theglitterguide.com

2/4 Világosíts!

A sötétebb tónusok jól passzolnak a hideg évszakokhoz, de a nyárhoz határozottan a világos, könnyed színek illenek, amelyek visszatükrözik a természetet. Pár citrusos, törtfehér vagy pasztell párnahuzat, esetleg függöny azonnal üdítőbb látványt nyújt majd.

A színek kiválasztásánál törekedj a harmóniára, és ne vidd túlzásba a díszítést. Pár menta színű párna mellé például érdemes több fehérebb vagy törtfehér kiegészítőt választani.

A dísztárgyak kiválasztásánál is törekedj rá, hogy természetes anyagokat használj: fát, bambuszt vagy kendert. Ezek az anyagok világos színekkel kombinálva fokozzák a naturális hatást.

3/4 Még több zöld a lakásban

Frissen szedett virágokkal a legszürkébb otthon is feldobható, ráadásul a virágok nem csak látványukkal hozzák el neked a nyarat, de illatukkal is. Érdemes tehát minél több virágzó növényt elhelyezni a lakásban, hadd illatozzanak kedvükre. Tegyél belőlük az ablakpárkányra vagy a balkonra, hogy legyen egy saját, virágzó mini-kerted.

Fontos, hogy olyan növényeket válassz, amelyek jól tűrik az erős napfényt, mint például a muskátli, a petúnia, a levendula vagy a begónia. Bár ez utóbbi néhány fajtája kifejezetten az árnyékot kedveli, ezért ügyelj rá, hogy azt a fajtát válaszd, amelyik nem kókad le már az első melegebb nap után.

Egy falat tengerpart Kép forrása: deavita.fr

4/4 Egy falat tengerpart

Nincs nyár vízpart nélkül! Te is könnyen felidézheted a korábbi nyaralások hangulatát, ha tengerparti témájú dekorációs elemekkel díszíted a lakást. Vedd elő a parton szedett kagylókat és köveket, tedd egy tálba, és már is kész a dohányzóasztal dísze! Ezekből az apróságokból nyugodtan tegyél párat az ablakba vagy a növények mellé.   

A kék különféle árnyalatait kombináld pirossal és fehérrel. Terítsd le az ágyat egy fehér ágytakaróval és dobd fel egy-két kék-fehér csíkos párnával! A sötétítő függönyök helyére tegyél vitorlavásznat, vagy kék árnyalatú drapériát. Illetve a többi tengeri hangulatú dekorációnál is törekedj arra, hogy természetes anyagokat használj: uszadékfát képkeretnek vagy kender alapú kötelet a szélcsengőhöz.