7 igénytelen szobanövény, amit ritkán kell öntözni

7 igénytelen szobanövény, amit ritkán kell öntözni

Címlap / Otthon / Kert és terasz / 7 igénytelen szobanövény, amit ritkán kell öntözni

Hiába tartod be az előírásokat, a legtöbb szobanövényed pár hónapon belül megsemmisül? Nem kell végleg lemondanod róluk, csak meg kell találnod azokat, amelyek kifejezetten igénytelenek, és nem kell nekik túl sok víz!

Közönséges elefántláb

Ha van növény, ami a kaktuszon kívül hasonlóképp nem igényli a sok locsolást, az az elefántláb lesz! Ez a különleges szépségű növény jól elvan a víz nélkül, úgyhogy egy nyaralás során nem kell amiatt aggódnod, hogy kiszáradva találod. Sőt, valójában néhány hetente elég egy kis öntözés neki. Az egyetlen kikötés, hogy napfényes helyre kell tenni, mert a sötétet nagyon rosszul viseli!

 

Agglegénypálma 

Az agglegénypálma, vagy másnéven Zamiopálma közkedvelt növény, hiszen fény- és vízigénye rendkívül alacsony. Nem igazán lesz baja, ha egyszer-kétszer elfelejted megöntözni, ám a túl sok vizet olyannyira nem bírja, hogy hamar elpusztul tőle. Az sem baj, ha viszonylag sötét van a lakásodban, hiszen ettől még a növénynek nem esik bántódása, csak kicsit lassabban tud növekedni. Az elpusztíthatatlan virágok táborát erősíti! 

 

Szobai futóka

Nem véletlenül javasolják kezdőknek ezt a szépséges növényt, tekintve, hogy valódi túlélőként emlegetik a kertészek. Nyáron kicsit jobban igényli a locsolást, pláne, ha nagyon meleg van, de ilyenkor is fontos ellenőrizni a földjét. Ha nedvesnek érzed, semmiképp se adj neki vizet, mert a túlöntözést nagyon rosszul viseli. Ami a téli hónapokat illeti, szinte alig kell locsolni, mert a nagy meleg híján vízigénye is csökken. Egyedül arra kell figyelni, hogy napos helyre rakd, mert így tud növekedni és fejlődni!

 

Anyósnyelv

Az anyósnyelv még a legszélsőségesebb körülmények között is remekül érzi magát! Azaz a nyári meleget és a szárazságot is jól tűri, tekintve, hogy leveleiben rengeteg nedvességet képes eltárolni, így nem igényel különösebb odafigyelést. Cserébe viszont nemcsak szépségével emeli az otthonod hangulatát, de hosszú élettartammal bír, és még a lakás levegőjébe kerülő káros anyagokat is képes semlegesíteni!

 

Sárkányfa

Nem sok olyan túlélő növény létezik, mint a sárkányfa! Locsolni csak nagyon ritkán szükséges, inkább az a lényeg, hogy a földje enyhén nyirkos maradjon, mert a szárazságot jobban kedveli, mint a túlöntözést. Télen pedig végképp nem kell sok figyelmet szentelni rá ezen a téren! Nem szükséges számára túl sok napfény, hiszen ez károsíthatja a leveleit, helyette inkább a félárnyék ideális neki ahhoz, hogy igazán fejlődni tudjon.

 

Pettyes sávosfű

A pozsgás növények nem csak a kertbe passzolnak, hanem a lakásodba is, ezt pedig jól bizonyítja ez a különleges növény. A pettyes sávosfű locsolás szempontjából egyszerű feladatot ad, hiszen maximum hetente egyszer igényli a vizet, télen pedig még ennél is ritkábban. Cserébe viszont fényigényes, és szüksége van a melegre is ahhoz, hogy tavasszal fehér virágai kinyíljanak. Ha ilyet ültetnél, lehetőleg kaktuszföldet válassz hozzá!

 

Rákvirág

Ez a növény nem kifejezetten azok közé tartozik, amelyek víz nélkül jól érzik magukat, de ettől még felkerült a listánkra, ugyanis rendkívül strapabíró. Azaz jó választás azoknak, akiknél a természetes fény alig jut be a lakásba, vagy esetleg egy sötétebb szobába keresnek növényt. Noha elsősorban a rákvirág is a napfényes helyet szereti, szerencsére enélkül is jól érzi magát, ráadásul túl sok öntözést sem igényel. Lehetőleg hetente egyszer locsold meg, és figyelj arra, hogy két öntözés között a földje ne váljon szárazzá, de ezen túl különösebb odafigyelésre nem lesz szükség.

 

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!