5 igénytelen, mégis gyönyörű szobanövény, ami mindent túlél

Szőke Angéla
Írta: ,
5 igénytelen, mégis gyönyörű szobanövény, ami mindent túlél

A nagybátyám egy csodaszép házban lakik, ami modern és minimalista. Ez a stílus hozzám is közel áll, az ő enteriőrje kezdetben viszont egyenesen sivárnak és barátságtalannak hatott, mivel egyetlen növény sem volt benne. Amikor ezt megemlítettem neki, azt mondta, hogy az ő férfias otthonába nem szeretne virágot, nem illene oda. Ekkor kezdődött a több évnyi küzdelmem, melynek során minden alkalomra egy szobanövényt kapott tőlem ajándékba.

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe. Nagybátyám természetesen nem bizonyult túl gondoskodónak, ezért igyekeztem minél igénytelenebb cserepesekkel meglepni, bár így is előfordult, hogy már nem tudtam megmenteni egy-egy szegény növényt. Több évnyi kísérletezés után kijelenthetem, igenis vannak mutatós, de egyben „férfi-biztos” növények, sőt, olykor az sem baj, ha nem túl napfényes a lakásod. Az alábbi öt csodaszép szobanövény egyszerre hálás, igénytelen és szép, ezért mindenkinek ajánlom őket.

Angolul a hangzatos „vipera íjkender” névre hallgat és napjainkra végre már nemcsak lépcsőházi növényként tartják számon ezt a letisztult megjelenésű, elegáns növényt.

Bírja a szárazságot, a hideget, a sötétet, fantasztikusan szívós, mindössze a túlöntözésre kell ügyelnünk.

Egy minimál kőkaspóban minden lakás elragadó díszévé válhat, a csúnya, igénytelen műanyag cserepeket felejtsük el, azokban minden növény olcsónak hat.

Nekem tetszik a sárga-zöld csíkos változata, de nagybátyámnak, mondanom sem kell, hogy az abszolút minimál anyósnyelvet vittem.

Másnéven Spathiphyllum, az angolok pedig Békeliliomnak hívják.

Fehér virágai csodaszépek, de hosszúkás levelei is rendkívül látványosak.

A Spathiphyllum nem kedveli a közvetlen, tűző napfényt, de ha túl sötétbe tesszük, kevésbé virágzik.

Egyetlen extra igénye a rendszeres és alapos öntözés, de ha elfelejtettük, nem gond, a növény lekókadással jelzi a mulasztást és egy kiadós öntözés után feléledve újra teljes pompájában tündököl majd.

Még nem találkoztam olyan vitorlavirággal, amit vízzel ne lehetett volna visszahozni a „klinikai halál” állapotából.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!