Hasznos eszközök, amikre neked is szükséged van a konyhában

Írta: ,

A konyhai teendők talán nem feltétlenül tartoznak a kedvenc elfoglaltságaid közé, de ennek az is lehet az oka, hogy nem használod az alábbi, nagyon praktikus kellékeket. Pedig ezek nem csupán a dolgodat könnyítik meg, még a kedvedet is meghozhatják!

Szilikonos sütőforma

1/5 Szilikonos sütőforma

Az elmúlt évek egyik, talán legjobb újítását ölelik fel a szilikonos sütőformák. Talán te is ódzkodsz ezektől a kellékektől, pedig ha betartod a hősmérsékleti előírásokat, akkor új távlatok nyílnak meg előtted.

Vehetsz szilikonból készült muffin, kenyér- és különleges tortaformákat is, úgyhogy bőséggel válogathatsz. A szilikonos formákkal könnyű bánni, mindent gond nélkül kifordíthatsz belőlük, a tisztítás pedig minden eddiginél egyszerűbb lesz (na és a tárolás sem éppen bonyolult).

A szilikont ráadásul messze nem csak sütésre használhatod. A muffin formákban lefagyaszthatsz szendvicskrémet, készíthetsz fűszeres, vagy éppen gyümölcsös jégkockákat, ételízesítőket, de akár a citromlevet is tartósíthatod.

Fagyasztás után a muffin formából csak ki kell fordítanod a jéggé fagyott alapanyagokat, és zacskóban a fogyasztásig tárolhatod őket.

Szilikonos nyújtólap

2/5 Szilikonos nyújtólap

Még mindig a szilikonnál járunk, ám ezúttal a nyújtólapokra szeretnénk felhívni a figyelmedet.

Ezek a hasznos kis kellékek általában egy méter hosszúak, fél méter szélesek és tökéletesen megfelelnek mindenféle süteményalap, tészta nyújtásához, formázásához.

Ha idáig nálad is minden tiszta liszt volt a tészták elkészítése során, ráadásul folyton leragadtak az alapanyagok, akkor egy szilikonos nyújtólapot be kell szerezned.

Persze némi lisztet ez a felület is igényel, de ha végeztél, akkor egyszerűen felemeled az asztalról, belesöpröd a felesleget a kukába, a lapot pedig pár pillanat alatt elöblíted.

Nem kell sokat takarítanod, vagy éppen az asztalt súrolnod, ráadásul a nyújtólapokon különféle méretű, formájú sablonok segítik, hogy egyforma és teljesen azonos tésztácskákat készíthess.

 

Mindenre jó: az aprítógép

3/5 Mindenre jó: az aprítógép

Az aprítógép nem hiányozhat a konyhádból, mert jóval sokoldalúbban használhatod, mint azt elsőre gondolnád.

Hogy csak az egyszerűbb példákat említsük, gyakran kiválthatod a segítségével a reszelő használatát, pl. összeapríthatod a krumplit a tócsnihoz és a többi alapanyagot is ebben az egy edényben elegyítheted.

Sokan nem élnek a lehetőséggel, pedig az aprítógépben csodás mártások, fűszeres alapok készülhetnek, amik később pácként, vagy akár felfőzésre váró levesként is szolgálhatnak.

Nem utolsó szempont, hogy egy valóban jó aprítógép a jeget, jeges gyümölcsöket is könnyedén feldolgozza, tehát segítségével kalóriaszegény turmixok, fagyasztásra váró fagylaltalapok, de még frappék, koktélok is készülhetnek. 

Habverő és dagasztó gép

4/5 Habverő és dagasztó gép

Ez az eszköz nem újdonság számodra, ha valaha is készítettél már süteményt, vagy tortát.

Mi most azonban nem a hagyományos, kézi habverőkre gondolunk, hanem azokra, amiket bátran magukra hagyhatsz.

Ezeket a robotgépeket nem kell tartanod, hiszen megállnak saját támasztékukon, neked csak annyi a dolgod, hogy a megfelelő üzemmódot kiválasztva beleadagolod az alapanyagokat az edénybe.

Ez a funkció rendkívül sokat tud segíteni akkor, ha egyszerre többféle ételt készítesz, vagy még nem mozogsz túl otthonosan a konyhában, és folyton félúton jut eszedbe, hogy valami kimaradt.

Ami pedig szintén sokat segít, mégis kevesen használják, az a géphez csatolható dagasztó kar.

Kézzel gyúrva sokkal nehezebb és lassabb a tészták dagasztása, de ezzel a karral pár perc alatt, hihetetlenül levegős tésztát készíthetsz a kelesztéshez.

 

Vízforraló, ha sokat rohansz

5/5 Vízforraló, ha sokat rohansz

Ha állandóan rohanásban vagy és az a célod, hogy minél előbb elkészülj mindennel, akkor egy vízforraló hasznos kellék lehet számodra.

Amellett, hogy segítségével gyorsan elkészítheted a kedvenc 3in1 kávédat és a teádat, a főzés során is jó hasznát veheted.

Például gyorsabban elkészülnek a levesek, tészták, a rizsfélék, ha nem a tűzhelyen forralod fel a vizet, hanem eleve forrón teszed az edényekbe.

A forró víz egyébként is mindig jól jön a főzés során: a húsok garantáltan nem keményednek meg, amikor fel kell őket öntened, viszont hideg víz használata mellett ez a probléma felütheti a fejét.

A használt edényeket rögtön átöblítheted a forró vízzel (a vízforralóval sokkal magasabb lesz a hőmérséklet, mint amit a csapból engedhetsz), így könnyebb lesz őket elmosni, vagy mehetnek is egyből a mosogatógépbe.