Ha a négy fal közé költöztetnéd a természetet: ökobarát lakásdíszek

Írta: ,

A házilag készült lakásdekorációk is lehetnek olyanok, amelyekkel nem szennyezzük a környezetünket, és nem ártunk a bolygónak. Ezt úgy érhetjük el, ha a díszekhez abból dolgozunk, amink van, és a talált holmikat használjuk fel. Mutatunk néhány egyszerű lakásdekorációt, amelyet te magad is könnyen elkészíthetsz, és amelyek inspirációt adhatnak a saját ötletekhez.

Citrom- vagy narancsgyertya Kép forrása: blog.1800flowers.com

1/7 Citrom- vagy narancsgyertya

A gyertyák télen és nyáron is fel tudják dobni a lakást, a melegebb évszakokban, amikor szívesen ülünk ki a teraszra vagy az erkélyre is, kint is remek díszek, amelyek még a rovarokat is elüldözik.

Az ökobarát illatgyertyához tulajdonképpen egy régi gyertyára lesz szükséged, amelyet bele kell állítanod egy kicsit szélesebb üvegbe vagy pohárba, majd körberaknod citrom- vagy narancsszeletekkel.

Az üveget töltsd fel ezután vízzel, és el is készült az illatgyertyád, amelyet kint és bent is használhatsz.

Akasztó gallyakból Kép forrása: craftionary.net

2/7 Akasztó gallyakból

Ha meg kell metszeni egy fát, vagy találsz elhullott gallyakat a természetben, érdemes ezeket eltenned, mert szuper lakásdekorációk készülhetnek belőlük.

A folyosóra, a bejárati ajtó mellé például szuper akasztót csinálhatsz, ha egy fakeretbe állítod az ugyanolyan hosszúra vágott gallyakat, és beleragasztod őket.

Ha mohás gallyat találsz, még jobb, hiszen sokkal mutatósabb lesz így a hasznos lakásdekorációd.

Kavicsalátétek Kép forrása: topinspired.com

3/7 Kavicsalátétek

Igazán egyedi és dekoratív lakásdekorációt készíthetsz kavicsokból, amelyek még hasznosak is, hiszen a forró edények és tányérok alá téve használhatod ezeket, hogy ne a felületek sérüljenek.

A köveket ragaszthatod egymáshoz, vagy akár egy vászonanyagra, kör vagy négyzetes alakban egyaránt, de akár egyedi formákat is alkothatsz.

Ha megszáradt, már használhatod is az új alátétedet.

Ökoképek Kép forrása: westelm.com

4/7 Ökoképek

A színes tollakat, lehullot leveleket és virágokat nem érdemes eldobnod, hiszen ezeket is használhatod a lakásban, mint dekorációt.

Az összegyűjtött növényeket és tollakat szorítsd két üveglap közé, és keretezd be ezeket.

Rakhatsz ki belőlük motívumokat, de akár csak egy vagy néhány darabot is tehetsz az üveglapok közé ízlésed szerint.

Akaszthatod az elkészült műveket a falra vagy az ablakba is.

Fess lakástextilt! Kép forrása: we-are-scout.com

5/7 Fess lakástextilt!

Kevés jobb és ökobarátabb anyag van a vászonnál, amelyet rengeteg célra fel tudsz használni a lakásban. Lehet belőle terítő, párnahuzat vagy akár függöny is.

Hogy ezek ne nézzenek ki unalmasan, levelekkel, virágokkal, de akár citrommal vagy más gyümölcsökkel, magvakkal nyomdázhatsz is rájuk egy kis festék felhasználásával.

A trópusi minták nagyon trendik mostanában, ezért érdemes a nagyleveles verziókat kipróbálnod.

Fűszeresfal Kép forrása: thethingswellmake.com

6/7 Fűszeresfal

Élő lakásdekorációd lehet, ha régi falapra szerelsz akasztókat, amelyekre csatos üvegeket akaszthatsz, és ezekben neveled a zöldfűszereket.

Ez is egy ökobarát, látványos dekoráció lesz, amely még hasznos is, hiszen mindig lesz friss fűszered a konyhában.

A növények alá krétával írd fel a neveiket, így nem fogod őket összekeverni.

Élő fal Kép forrása: ezyshine.com

7/7 Élő fal

A nappalit is dekorálhatod élő növénnyel, akár rögtön egy egész fallal is!

Ehhez csupán egy fakeretre lesz szükséged a falon, és egy vizes tálcára a fal tövében, hogy a növényeknek mindig legyen folyadékuk.

Páfrányokat és egyéb olyan növényeket célszerű ide ültetned, amelyek a párás környezetet szeretik, de akár mohával is bevonhatod a falnak ezt a részét.