Gyönyörű kézzel öntött gyertyák, amik ajándéknak is tökéletesek

Zabolai Margit
Írta: ,

A gyertyaöntésnek régi hagyománya van, amit most te is feleleveníthetsz. A kézműves foglalkozás segít ráhangolódni az ünnepekre, ráadásul a végeredményt akár ajándékba is adhatod majd.

A gyertyaöntéshez olvaszthatsz fel régi, megmaradt gyertyákat, de vehetsz viaszt hobbiboltban is, esetleg olvaszthatsz fel zsírkrétákat is, ezek is kiváló alapanyagok.

Mindenképpen szükséged lesz még kanócra, aminek az aljára súlyt kötsz, és ezt kezded az olvadt viaszba mártogatni. Minden alkalommal, amikor a kanócot kihúzod, újabb réteg vax tapad majd rá.

Mielőtt végzel, fűszereketnövényeket is tapaszthatsz a még meleg viaszba, majd egy újabb réteggel fixálhatod őket. Ha így dekorálod a gyertyádat, akkor ügyelj arra, hogy elég vastag legyen, így a kiegészítők biztonságos távolságban lesznek majd a kanóc lángjától.

Egyszerűbb, de ugyanúgy működőképes az öntögetős módszer, ami során a megolvadt viaszt egyszerűen a formába öntöd, így kedves kis mécseseket készíthetsz.

Válassz mutatós formákat, például porcelán csészéket, amiknek a közepébe kanócot teszel.

Jó, ha itt is van súly a kanóc alján, ami a helyén tartja, a kanóc másik végét pedig te tartsd, hogy biztosan egyenesen álljon, és sehol ne görbüljön meg, míg a viasszal feltöltöd az edénykédet.