Gyárból otthont: ismerd meg az indusztriális stílust!

Írta: ,

Sajnos Budapesten valamivel kevesebb épület alkalmas rá, de azért az egykori gyárakból átalakított loflakások és az indusztriál stílus itthon is egyre népszerűbbek. Ezeket a képeket elnézegetve meg is tudjuk érteni, hogy miért.

Csövek, tégla, puha kanapék Kép forrása: tumblr.com, thisivyhouse

1/10 Csövek, tégla, puha kanapék

Óriási terek, ipari vezetékek és csövek, és sikkes, otthonos bútorok harmóniája: az elsőre gyakran meghökkentőnek tűnő kombinációk az indusztriális stílus lelkét adják.

Tárgyak, új szerepben Kép forrása: homedeco.nl

2/10 Tárgyak, új szerepben

Az indusztriális stílus egyik védjegye, hogy valamilyen, eredetileg gyári bútordarab új szerepet kap.

Lássuk be, hogy egy átfestett, átalakított könyvtári katalógusszekrényben több élet van, mint a lapra szerelt bútorokban.

A fényre nincs panasz Kép forrása: roomed.nl

3/10 A fényre nincs panasz

Mivel az indusztriál stílusú loftlakások többsége eredetileg egy gyárépületben volt, ahol nagy szerepe volt a természetes fénynek, az óriási ablakok a stílus elengedhetetlen kellékeivé váltak, még tágasabbá, szellősebbé téve az amúgy is hatalmas tereket.

Funkció és forma Kép forrása: elizim.com

4/10 Funkció és forma

Egy indusztriál stílusú lakásban a fürdőszoba sem szokványos, falig csempézett kis sarok.

Tény, hogy itt minden helyiséget külön ki kell találni, de sokan éppen azért szeretik, mert semmi sem eleve adott ebben a lakberendezési stílusban.

Nem csak gyárakba Kép forrása: bloglovin.com

5/10 Nem csak gyárakba

Bár az indusztriál stílus erősen összekapcsolódik egy épülettípussal, nem csak loftlakásokban van helye, egyre többen kísérleteznek azzal, hogy például régi parasztházak felújításakor megnyitják a tetőteret, és egy kis gyárhangulatot csempésznek a klasszikus térbe.

Minimálban is működik Kép forrása: theultralinx.com

6/10 Minimálban is működik

Ha van elég tér, azt nem kell feltétlenül mindenféle aprósággal kitölteni: az indusztriál hangulatnak is van minimál változata, amikor a tárgyak hagyják magát a teret érvényesülni, hiszen úgyis az itt a legérdekesebb.

Levegős galériák Kép forrása: tumblr.com, spookyhome

7/10 Levegős galériák

Az indusztriál stílusnak nincs ellenére, hogy kihasználja a belmagasságot, de szívesebben alkalmaz karcsú vas lépcsőket és korlátos galériákat, egyrészt a gyárhangulat miatt, másrészt, hogy ne kelljen látványban is megfeleznie a belmagasságot.

Térben építkezés Kép forrása: bloglovin.com

8/10 Térben építkezés

A konyhaszigetek szintén népszerű megoldásnak számítanak az indusztriál stílusú lakásokban, de ezek fölött is csak a térbe belógó polcok kaphatnak helyet, hogy a tömör anyag ne nyomja agyon a teret.

Lehet nagyon nőies is Kép forrása: homebeautiful.com.au

9/10 Lehet nagyon nőies is

Bár az indusztriálról sokaknak a tégla meg a fém jut eszébe, valójában ezekkel együtt is lehet nagyon nőies, lágy, sikkes is ez a kialakítás.

Ha nincs ennyi helyed… Kép forrása: mako.co.il

10/10 Ha nincs ennyi helyed…

Ha tetszik az indusztriál stílus, de nincs ennyi tér az otthonodban, akkor a beépített erkély, vagy a nyári konyha jelentheti a kiskaput, ahol még kialakíthatod ezt a stílust.