Furcsa és egyedi szobanövények – Tedd izgalmassá velük az otthonod!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Unod már a klasszikus és legkevésbé sem izgalmas szobanövényeket? Ezek népszerűségüket főleg annak köszönhetik, hogy könnyen gondozhatóak és olcsón beszerezhetőek. De ha valami olyanra vágysz, ami tényleg egyedi, és amit a vendégeid is rögtön észrevesznek majd, akkor válassz egyet az alábbi növények közül!

Bozótos kutyatej (Euphorbia tirucalli) Kép forrása: gardenista.com

Az euphorbia nemzetségbe tartozó növények egytől egyig különlegesek és furcsák, bármelyiküket is választod az otthonodba, nem igazán foghatsz mellé velük.

Ezek a növények főleg különleges leveleiknek és egyedi növekedési formáiknak köszönhetik hírnevüket – a pozsgásságuk pedig csak dob a megjelenésükön.

Egyik legkülönlegesebb tagjuk a bozótos kutyatej, amit a megannyi szerteágazó, vékony, rönkszerű hajtás tesz egyedivé. Szerencsére könnyű gondozni, ugyanis imádja a napos helyeket, miközben vízigénye nem túl magas.

Egy dologra kell ügyelned, ha őt választod: mérgező tejnedvet eresztenek, ha valahol megtörnek, ezért gyerekektől és házi kedvencektől távol kell tartanod az idővel bokrosodó növénykédet.

Zöldborsólevelű aggófű (Senecio rowleyanus) Kép forrása: bhg.com

A messze nem hétköznapi szobanövény levelei erősen emlékeztetnek a cérnára felfűzött borsószemekre – innen is ered a találó név.

A feltűnő külső dacára a növény nagyon is egyszerű és hétköznapi gondozást igényel: világos, félárnyékos helyre tedd, és csak egészen kevés vízre van szüksége, hiszen a gumószerű képződményekben sok folyadékot tud tárolni.

A látványért itt is a mérgező levelekkel kell fizetni, de az aggófű egyébként is akkor mutat a legtökéletesebben, ha magasra felakasztod és hagyod, hogy a különleges levelek hosszan alálógjanak.

Az aggófűnek a különleges bogyók mellett csodaszép, aprócska virágok jutottak, amikből lila, kacsszerű bibék kandikálnak ki.