Furcsa és egyedi szobanövények – Tedd izgalmassá velük az otthonod!

Írta: ,

Unod már a klasszikus és legkevésbé sem izgalmas szobanövényeket? Ezek népszerűségüket főleg annak köszönhetik, hogy könnyen gondozhatóak és olcsón beszerezhetőek. De ha valami olyanra vágysz, ami tényleg egyedi, és amit a vendégeid is rögtön észrevesznek majd, akkor válassz egyet az alábbi növények közül!

Bozótos kutyatej (Euphorbia tirucalli) Kép forrása: gardenista.com

1/5 Bozótos kutyatej (Euphorbia tirucalli)

Az euphorbia nemzetségbe tartozó növények egytől egyig különlegesek és furcsák, bármelyiküket is választod az otthonodba, nem igazán foghatsz mellé velük.

Ezek a növények főleg különleges leveleiknek és egyedi növekedési formáiknak köszönhetik hírnevüket – a pozsgásságuk pedig csak dob a megjelenésükön.

Egyik legkülönlegesebb tagjuk a bozótos kutyatej, amit a megannyi szerteágazó, vékony, rönkszerű hajtás tesz egyedivé. Szerencsére könnyű gondozni, ugyanis imádja a napos helyeket, miközben vízigénye nem túl magas.

Egy dologra kell ügyelned, ha őt választod: mérgező tejnedvet eresztenek, ha valahol megtörnek, ezért gyerekektől és házi kedvencektől távol kell tartanod az idővel bokrosodó növénykédet.

Zöldborsólevelű aggófű (Senecio rowleyanus) Kép forrása: bhg.com

2/5 Zöldborsólevelű aggófű (Senecio rowleyanus)

A messze nem hétköznapi szobanövény levelei erősen emlékeztetnek a cérnára felfűzött borsószemekre – innen is ered a találó név.

A feltűnő külső dacára a növény nagyon is egyszerű és hétköznapi gondozást igényel: világos, félárnyékos helyre tedd, és csak egészen kevés vízre van szüksége, hiszen a gumószerű képződményekben sok folyadékot tud tárolni.

A látványért itt is a mérgező levelekkel kell fizetni, de az aggófű egyébként is akkor mutat a legtökéletesebben, ha magasra felakasztod és hagyod, hogy a különleges levelek hosszan alálógjanak.

Az aggófűnek a különleges bogyók mellett csodaszép, aprócska virágok jutottak, amikből lila, kacsszerű bibék kandikálnak ki.

Szarvasagancspáfrány (Platycerium bifurcatum) Kép forrása: truffaut.com

3/5 Szarvasagancspáfrány (Platycerium bifurcatum)

A szarvasagancspáfrány akár az őskorból is származhatna – erről nem csak a méretes agancsra emlékeztető forma, hanem a leveleket borító fehér, filcszerű bevonat is gondoskodik.

A páfrány egészen hatalmasra is megnőhet, ha jól érzi magát, de itt jön a csavar: ezt a szobanövényt már nem olyan egyszerű gondozni. Biztosítanod kell a meleget és a magas páratartalmat, de tudnod kell, hogy a szarvasagancspáfrány nem szereti a közvetlen napfényt.

Az öntözése sem hétköznapi, a köpenylevelekbe kell öntened a vizet, és jó, ha hetente egyszer a teljes növényt alá tudod meríteni lágy, szobahőmérsékletű vízben. A szarvasagancspáfrány orchideaföldben érzi jól magát, ugyanis eredetileg fákon él – ha ilyen környezetben sikerül elhelyezned, akkor még látványosabb összhatásra tehetsz szert.

Kavicsvirág (Lithops pseudotruncatella) Kép forrása: flickr, R. Tanaka

4/5 Kavicsvirág (Lithops pseudotruncatella)

Ez a növény teljes egészében egy kavicsra emlékeztet; ha hasonló méretű és színű kövekkel veszed körbe, akkor a növény teljesen eltűnhet a környezetében.

Pozsgás, ezért nem igényel gyakori öntözést, viszont amikor időt szánsz a rutinra, akkor legyél bőkezű.

Imádja a fényt és a napsütést, tehát bátran tedd az ablakodba. A kavicsvirágot kaktuszföldbe kell ültetned, és ha megfelelően gondozod, akkor számolhatsz a csodaszép, hófehér virágokkal.

Ne ijedj meg, ha a külső levélpár száradásnak indul: minden tavasszal új levek érkeznek, a régiek pedig elfonnyadnak.

Kancsóka (Nepenthes alata) Kép forrása: cartinafinland.fi

5/5 Kancsóka (Nepenthes alata)

A furcsa növények élén járnak a húsevő virágok, amik közül az egyik legismertebb a kancsóka. Ez a növény a Vénusz légycsapójával szemben nem ejti el látványosan a rovarokat, viszont a külseje gondoskodik arról, hogy ne hétköznapi szobanövényt lássunk benne.

A rovarok csillapíthatatlan vágyat éreznek, hogy a kancsókba repüljenek, ott azonban csapdába esnek, és 2-5 nap alatt megemésztődnek.

A kancsóka gondozása során elengedhetetlen a magas páratartalom és a nedves föld (ezt legkönnyebben terráriumban tudod biztosítani). Az elhelyezését illetően télen teheted napsütötte helyre, de nyáron elegendő a világosság, a közvetlen fénytől viszont óvd.

Ha megfelelő körülményeket sikerül teremtened, a kancsószerű csapdák szépen kifejlődnek majd, és ellátják rovarfogó szerepüket.