Festői lakberendezés: mediterrán dekor Paul Cézanne stílusában

Bodnár Alexa
Írta: ,

A festők által inspirált lakásdekorációk közül már bemutattuk Modigliani, Picasso és Frida Kahlo stílusát az otthonokban, most pedig ahhoz szeretnénk ötleteket adni, hogyan csempészheted be Cézanne szín- és stílusvilágát a lakásodba.

A provence-i származású Cézanne eredetileg bankár családba született, ám ő maga először a jogi pályát választotta hivatásául, míg meg nem ismerkedett Párizsban a Svájci akadémiával, és olyan jeles művészeivel, mint Camille Pissarról, Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet és Alfred Sisley.

Cézanne később a 19. század egyik legjelentősebb festőjévé nőtte ki magát, és posztimpresszionista stílusával megelőlegezte a modernizmust. Ecsetkezelése, festészeti stílusa az impresszionista alkotókhoz hasonlóan nagyon légies, sokszor összefolyó foltok alkotják az egyes részleteket a képein.

Gyakori témái voltak a csendéletek, portrék és természetesen a tájképek is, színhasználatára a hidegebb kékek és zöldek mellett a pasztelles rózsaszínek, és a mediterrán narancsos árnyalatok is jellemzőek, a legtöbb művének színvilága általában nagyon üde összhatást eredményez.

Akvarell hatású hálószoba Kép forrása: sstephcc.tumblr.com

Cézanne a korábbi impresszionista elődjeihez hasonlóan úgy alkotott, hogy egymásra épülő, vizes hatású festékfoltokat helyezett egymás mellé a vásznon.

Ha az ő stílusában szeretnéd kialakítani a lakásodat, érdemes a falfelületeket ennek a mintájára megfestened.

Egy hálószobához például tökéletes fog illeni a mélykék-szürke-fekete színhasználat, amelyet fehérekkel és natúr színekkel ellensúlyozhatsz a szobában.