Ezt érdemes átgondolni, mielőtt új konyhát csináltatsz

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mindig izgalmas és különleges a lakásfelújítás, de ez a beruházás sok kérdéssel is jár. Mire szánj valójában sok pénzt? A felszerelésre? Az első benyomásra? Esetleg ezeket szorítsd háttérbe, és hagyatkozz a praktikumra? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket, hogy ne kelljen megalkudnod!

Kezdjük az alapoknál! Kép forrása: blog.styleestate.com

És ezt most nyugodtan veheted szó szerint! Messze nem elég ugyanis, ha csak és kizárólag a konyhabútorra koncentrálsz, hiszen a helyiség hangulatában óriásit nyomnak a burkolatok.

Hogy egyből bonyolítsuk a dolgot, itt is megannyi forma, méret, minta és szín közül válogathatsz, és még tovább nehezíti a helyzetedet, ha egy légtérben van a nappali is, amihez szintén alkalmazkodnod kell – legalább részben. Hogyan vágj neki?

Először is azt döntsd el, milyen kombinációkkal szeretnél dolgozni, a részletes színválasztás még ráér. Népszerű és kivétel nélkül jól mutat, ha a járólap hasonlít a munkapulthoz, de sokszor az is kiemeli a helyiség szépségét, ha a járólap és a bútorok állnak színben közel egymáshoz.

Általában ez a megoldás növeli legjobban a térérzetet (főleg, ha világos tónusokra építesz).

Válaszd meg a színeket Kép forrása: diynetwork.com

Ha eldöntötted, milyen kombinációval dolgozol, akkor még messze nem értek végett tervezői feladataid. Arra is időt kell szánnod, hogy kitaláld, a felső szekrény és a munkapult közötti részt milyen színnel, mintával burkoltatod, illetve milyen árnyalatot szánsz a falakra.

Könnyű belekeveredni a teendőkbe, úgyhogy az a legjobb, ha leülsz a géped elé, és elkezdesz számodra szimpatikus konyhákat keresgélni. Persze nem az első pillantás dönt, de ha valami megragadta a figyelmedet, akkor pontosan jegyezd ki az inspiráló megoldásokat.

Amiket tehát fel kell írnod: a járólap, a munkapult, a szekrények színe, a két rész közötti csempe és a fal árnyalata. Ne gyűjtsd ki túl sok kompozíciót, mert csak belekavarodsz: három-négy megoldás bőven elegendő.