Ezekre figyelj, ha babaszobát rendezel be

Esztergály Lilla
Írta: ,

Mire megszületik a gyermek, a babaszobának már készen kell várnia őt, hogy élete első napjait a lehető legnyugodtabb és legkellemesebb környezetben tölthesse. A berendezés során természetesen a praktikum a legfontosabb szempont, de mire érdemes figyelned, ha valóban hangulatos birodalmat szeretnél varázsolni neki?

Középpontban: a kiságykérdés Kép forrása: eudecoro.com

A csecsemők kezdetben a nap java részét alvással töltik. Ahogy egyre cseperednek, az ébrenléti idő is szépen növekszik, de a minőségi pihenés az egészséges fejlődésük szempontjából elengedhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy hol helyezkedik el a csöppség ágya vagy bölcsője, és milyen körülményeket biztosítunk az alváshoz.

Külső falhoz semmiképpen sem ajánlatos tenni az ágyat, hiszen télen túl hideg lehet, a nyári forróságban pedig nem feltétlenül tud kellőképpen lehűlni éjszakára.

Lehetőleg kerüljön távol az elektromos berendezésektől is a kicsi fekhelye!

A kevesebb néha több Kép forrása: walltat.com

Sokan abba a hibába esnek, hogy temérdek játékot, plüssállatot vesznek a gyerkőcnek.

Érdemes inkább végiggondolni, valóban szüksége lesz-e rá, és jó-e neki, ha ennyi inger veszi körül egyszerre – ijesztő lehet a baba számára az ilyen zsúfolt környezet, hiszen az agya még nem elég fejlett hozzá, hogy befogadja ezt a sok ingert.

Az első hat hétben ráadásul az újszülött csak kb. 20 centiméteres távolságban lát tisztán, érdemes tehát a fokozatosság elvét követni, és a pici idegrendszeri fejlődéséhez alkalmazkodva folyamatosan díszítgetni, alakítgatni a szoba kinézetét.