Ezekre figyelj, ha babaszobát rendezel be

Írta: ,

Mire megszületik a gyermek, a babaszobának már készen kell várnia őt, hogy élete első napjait a lehető legnyugodtabb és legkellemesebb környezetben tölthesse. A berendezés során természetesen a praktikum a legfontosabb szempont, de mire érdemes figyelned, ha valóban hangulatos birodalmat szeretnél varázsolni neki?

Középpontban: a kiságykérdés Kép forrása: eudecoro.com

1/5 Középpontban: a kiságykérdés

A csecsemők kezdetben a nap java részét alvással töltik. Ahogy egyre cseperednek, az ébrenléti idő is szépen növekszik, de a minőségi pihenés az egészséges fejlődésük szempontjából elengedhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy hol helyezkedik el a csöppség ágya vagy bölcsője, és milyen körülményeket biztosítunk az alváshoz.

Külső falhoz semmiképpen sem ajánlatos tenni az ágyat, hiszen télen túl hideg lehet, a nyári forróságban pedig nem feltétlenül tud kellőképpen lehűlni éjszakára.

Lehetőleg kerüljön távol az elektromos berendezésektől is a kicsi fekhelye!

A kevesebb néha több Kép forrása: walltat.com

2/5 A kevesebb néha több

Sokan abba a hibába esnek, hogy temérdek játékot, plüssállatot vesznek a gyerkőcnek.

Érdemes inkább végiggondolni, valóban szüksége lesz-e rá, és jó-e neki, ha ennyi inger veszi körül egyszerre – ijesztő lehet a baba számára az ilyen zsúfolt környezet, hiszen az agya még nem elég fejlett hozzá, hogy befogadja ezt a sok ingert.

Az első hat hétben ráadásul az újszülött csak kb. 20 centiméteres távolságban lát tisztán, érdemes tehát a fokozatosság elvét követni, és a pici idegrendszeri fejlődéséhez alkalmazkodva folyamatosan díszítgetni, alakítgatni a szoba kinézetét.

Biztonság és praktikum Kép forrása: sheknows.com

3/5 Biztonság és praktikum

Nehéz úgy berendezni egy babaszobát, hogy biztonságos, gyakorlatias, szép és ízlésünket tükröző legyen,  és még az anyagi lehetőségeinkbe is beleférjen.

A praktikumot viszont sose írja felül az esztétikai szempont! Bármilyen hívogató is az a habos-babos fehér szőnyegecske, ha nem mosható... Számolni kell vele, hogy egy gyerek egészen pici korától óhatatlanul is koszol, viszont (különösen az újszülött) környezetét makulátlanul kell tartani.

A bútorok éles sarkára már most érdemes tompítót venni, nehogy a kapaszkodó, totyogó gyermek megsértse magát.

Színek, fények csak diszkréten Kép forrása: thelittleumbrella.com

4/5 Színek, fények csak diszkréten

Ma már nem festenek minden fiúszobát kékre, lányos birodalmat pedig rózsaszínre.

Az erős színek helyett tanácsos pasztell árnyalatok közül választani, és színesebb kiegészítőkkel varázsolni vidámabbá a babaszoba hangulatát, de igazság szerint egy fekete fal(rész) is tud finom maradni, ha kellőképpen átgondolt a koncepció, és az összhatás nem lesz tolakodó vagy komor.

Mindenesetre a rikító végeredmény sem színben, sem pedig fényben nem szerencsés választás – gondoskodj olyan lámpáról, ami felkapcsolva kellemes hangulatfényt áraszt, megőrizve éjjel is a babád nyugalmát.

Dekorációk Kép forrása: styleestate.com

5/5 Dekorációk

A baba születése után nagyon gyakori vendég leszel a kisszobában, úgyhogy nem utolsó szempont, hogy te is jól érezd magad ott. Csempéssz be néhány olyan dekorációt, ami kedves a számodra!

DIY szobadíszek például úgy teremtenek sajátos hangulatot, hogy közben a pénztárcádat is kímélik. Tegyél ki néhány képet a falra, vagy csinálj egy egész gallery wallt! A különböző képkeretekbe kerülhet a család tagjainak tenyérlenyomata, vagy belesimíthatsz méretre vágott csomagolópapírt is – variáld a kedvedre a mintákat, színeket!

Ha viszonylag alacsony költségvetés áll rendelkezésedre, válassz egyszerű bútorokat, és dobd fel látványos kiegészítőkkel. Szalvétatechnikával készíthetsz dekoratív tárolódobozokat is, amikbe csak bele kell dobálni a felhalmozódó limlomokat.