Ez a lakás legfontosabb lakberendezési pontja: Így alakíts ki fókuszpontot a szobákban

Zabolai Margit
Írta: ,

A fókuszpont a lakberendezés legfontosabb része. Ez vonzza magára a tekintetet, ide kerül a legtöbb dekoráció, és ez határozza meg a szoba többi részének díszítését. Mutatjuk, hol és hogyan érdemes kialakítani!

Nappali Kép forrása: theletteredcottage.net

A nappali esetében sokan esnek abba a hibába, hogy a kanapét, és a mögötte lévő falat állítják fókuszba. Pedig, amikor a nappaliban tartózkodsz, többnyire itt, tehát ennek a falnak háttal ülsz. Sokkal okosabb tehát azt a falat fókuszponttá tenni, amelyikre a kanapé néz.

A lakberendezők egyetértenek abban, hogy ma már nem kell, hogy a televízió határozza meg a nappali elrendezését, sőt jobb is azt elrejteni kicsit.

Ha régi házban laksz, és van kandallód, vagy van rá lehetőséged, hogy kialakíts (akár nem is működő) gipszkarton kandallót, amibe biokandalló még mindig biztosíthat kellemes fényt, akkor egyértelműen ez legyen a nappali meghatározója.

Ha nincs kandalló Kép forrása: reidarcade.tumblr.com

Természetesen akkor sincs ok aggodalomra, ha nem a kandalló lesz a nappalid középpontja. Nyugodtan engedd szabadon a fantáziádat, és készíts akár egészen merész dekorációt is egy falra, ha a helyiség többi része visszafogott marad.

Ha a fókuszpontot nem tudod a kanapéval szemben kialakítani, akkor még egy okod van arra, hogy egy picit bátrabb legyél: az erős dekoráció ugyanis nem szemből, hanem többnyire oldalról, a periférikus látásodból kelleti majd magát, így ide egy kicsit több is belefér, mintha a helyiség közepén lenne a fókuszpont.