Ez a lakás legfontosabb lakberendezési pontja: Így alakíts ki fókuszpontot a szobákban

Írta: ,

A fókuszpont a lakberendezés legfontosabb része. Ez vonzza magára a tekintetet, ide kerül a legtöbb dekoráció, és ez határozza meg a szoba többi részének díszítését. Mutatjuk, hol és hogyan érdemes kialakítani!

Nappali Kép forrása: theletteredcottage.net

1/5 Nappali

A nappali esetében sokan esnek abba a hibába, hogy a kanapét, és a mögötte lévő falat állítják fókuszba. Pedig, amikor a nappaliban tartózkodsz, többnyire itt, tehát ennek a falnak háttal ülsz. Sokkal okosabb tehát azt a falat fókuszponttá tenni, amelyikre a kanapé néz.

A lakberendezők egyetértenek abban, hogy ma már nem kell, hogy a televízió határozza meg a nappali elrendezését, sőt jobb is azt elrejteni kicsit.

Ha régi házban laksz, és van kandallód, vagy van rá lehetőséged, hogy kialakíts (akár nem is működő) gipszkarton kandallót, amibe biokandalló még mindig biztosíthat kellemes fényt, akkor egyértelműen ez legyen a nappali meghatározója.

Ha nincs kandalló Kép forrása: reidarcade.tumblr.com

2/5 Ha nincs kandalló

Természetesen akkor sincs ok aggodalomra, ha nem a kandalló lesz a nappalid középpontja. Nyugodtan engedd szabadon a fantáziádat, és készíts akár egészen merész dekorációt is egy falra, ha a helyiség többi része visszafogott marad.

Ha a fókuszpontot nem tudod a kanapéval szemben kialakítani, akkor még egy okod van arra, hogy egy picit bátrabb legyél: az erős dekoráció ugyanis nem szemből, hanem többnyire oldalról, a periférikus látásodból kelleti majd magát, így ide egy kicsit több is belefér, mintha a helyiség közepén lenne a fókuszpont.

Konyha Kép forrása: homestoriesatoz.com

3/5 Konyha

A konyha sokszor amolyan mostohagyerek, és annyira a funkcióra figyelünk itt, hogy meg is feledkezünk a játékról. Pedig a kreatív, inspiráló környezet az ételeknek – vagy legalább a készítésüknek – is jót tesz!

Egy nyitottan hagyott polc néhány képpel, fűszernövénnyel, és mutatós dobozkával az egész konyha hangulatát feldobhatja.

Mivel a helyiség többi részét valószínűleg zárt szekrények uralják, az itteni dekorációt nem lesz nehéz fókuszponttá változtatni.

Hálószoba Kép forrása: decoist.com

4/5 Hálószoba

A hálószobában kicsit más a helyzet, mint a nappaliban: igaz, hogy többnyire itt is háttal fekszel az ágytámla mögötti résznek, de ha csak besétálsz napközben valamiért a szobába, úgyis mindenképpen a legnagyobb itteni bútor, az ágy fogja magára vonni a figyelmedet, így nem érdemes ez ellen harcolni.

Az ágy mögötti falat bátran dekorálhatod, akár más színűre is festheted, mint a többi falat, de arra ügyelj, hogy a dekoráció egyensúlyban legyen.

Ha az ágy egyik felére több berendezési tárgy vagy dísz kerül, az felborítja a szoba egyensúlyát, és diszharmónia érzését keltheti.

Fürdőszoba Kép forrása: domino.com

5/5 Fürdőszoba

A fürdőszoba fókuszpontja lehet a mosdókagyló fölötti rész, de a kád, vagy zuhanyzó fala is – ez nagyban függ a fürdő kialakításától. Állj be a helyiség közepére, és figyeld meg, merre vándorol el szívesebben a tekinteted.

Ha megvan a fókuszpont, akkor akár a csempék dekorálásával, vagy kisebb dísztárgyak kihelyezésével is erősítheted.

A zuhanyzófal esetében maga a csempeminta, illetve az igényesen kiválasztott csaptelep jelentheti a kulcsot, míg a mosdókagylónál jól mutat, ha felteszel egy-két kisebb polcot, amin csak valamilyen dekorációs elemet, például kis piperedobozt, vagy élő virágokat tartasz.