Elbűvölő dekorációk és konyhai trükkök makkal és gesztenyével

Szirák Viki
Írta: ,
Elbűvölő dekorációk és konyhai trükkök makkal és gesztenyével

Ha kimész sétálni egy parkba vagy erdőbe, láthatod, hogy most van igazán szezonja a makkoknak és gesztenyéknek, amelyek beterítik a földet. Mi lenne, ha ezeket felhasználva készítenéd el a tökéletes őszi dekort az otthonodban, vagy némi finomságot? Adunk is pár tippet!

Halloweeni dekoráció

Ki gondolná, hogy az aprócska makkokból menő halloweeni, őszi dekorációt lehet készíteni? Pedig így van! A legaranyosabb, legegyszerűbb, és egyúttal legkézenfekvőbb megoldás az, ha beszerzel narancssárga festéket, és az összes makkor lefested vele. Ha már megszáradt, fekete filccel rajzolj neki szemet és szájat, mintha egy halloweeni tököt díszítenél. Nagyon jópofa, ráadásul a gyerekek is könnyedén el tudják készíteni, így családi programnak sem utolsó!

 

Dísz a karácsonyfára

Egész sokféleképp lehet makk és gesztenye felhasználásával dekorálni a karácsonyfát. Hiszen ki mondta, hogy csak a toboz jöhet ilyenkor számításba? Mindössze vastagabb céránára vagy szalagra, és egy szúróeszközre lesz szükséged, amivel rögzítheted rá az apró kötelet, hogy a fára aggathassátok. Persze az a legjobb, ha zöld-piros színekben pompázik a szalag, esetleg csillogó aranyban vagy ezüstben, de ha az elegancia a cél, akkor hófehérre is festheted a makkokat!

 

 

 

Koszorú az ajtóra

Ha bejárati ajtót díszítő koszorúról van szó, akkor sokan első körben a fenyőágakra és virágokra gondolnak. Pedig még a gesztenyéből is lehet menő koszorúkat készíteni, amelyek ráadásul őszi hangulatúak, és nem mellesleg igazán egyediek. A gesztenye mellé nyugodtan szerezz be makkot, tobozt, vagy bármit, ami az őszre emlékeztet, és ragasztóval, valamint egy koszorúalappal csodákat alkothatsz!

 

 

Akárcsak húsvétkor

Húsvétkor magától értetődő számunkra, hogy tojásokat festünk, de ki mondta, hogy csak ekkor, és csak a tojást lehet kipingálni? A gesztenyék valójában ugyancsak lehetőséget adnak erre, a kreativitásodat pedig kiélheted rajtuk. Mindegy, hogy színes mintákat, őszi faleveleket, vagy akár szimplán csak betűket és számokat festesz rá, ez egy tálcán, az asztal közepére kihelyezve egészen feldobja a szoba hangulatát!

 

 

Gesztenyebábuk

Emlékszel még, milyen klassz volt gyerekként gesztenyebábukat csinálni az iskolában? Valószínű, hogy ötödikes korod óta egyszer sem alkottál ezekből semmit, pedig néha igazán klassz érzés visszaváltozni gyerekké. Készítsd el te is saját álomvilágodat a gesztenyékkel: ez lehet ember, állat, vagy akár tájkép, a részletek rád vannak bízva. Ha pedig vannak gyermekeid, érdemes őket is belevonni az alkotásba, hiszen tuti, hogy imádni fogják!

 

 

 

Főzd vagy pirítsd!

Persze nem csak dekorációs elemként hasznosíthatod a gesztenyét és a makkot. Előbbi például megfőzve rendkívül finom, ráadásul valódi őszi illattal tölti meg a lakást. A boltokban te magad is meg tudod vásárolni a gesztenyét, akár szárított formában is, de ilyenkor áztasd be egy éjszakára, valamint jegyezd fel, hogy 450 gramm gesztenye 175 gramm szárított gesztenyének felel meg. Forralj fel egy lábasban vizet, majd vágd meg egy kicsit a gesztenyék héját, és addig főzd őket, míg ez nagyjából le nem válik róluk. A végén forró állapotában, rögtön szedd le róluk a maradék héjat, mert lehűlve ez már szinte lehetetlen!

Ezután kész is a főtt gesztenye, amit süteményekhez, tésztaételekhez, húsokhoz egyaránt adhatsz. Ha viszont a főzés kevésbé szimpatikus, akár meg is pörkölheted őket a sütőben. Ilyenkor szintén meg kell vágnod a héját, majd egy tepsiben egymás mellé téve, 20-30 percig süsd őket. Figyelj oda arra, hogy sose maradjon nyers, mert a csersav rendkívül ártalmas az emberi szervezetre

 

Forró csoki gesztenyéből

Ha egyszerűbb receptet próbálnál ki a gesztenyéből, akár isteni forró csokit is készíthetsz belőle. Megpirított gesztenyére, 3.5 dl tejre, vaníliaporra, némi reszelt narancshéjra, egy kis kanál fahéjra, étcsokira, 2 teáskanál mézre és mályvacukorra lesz szükséged. Első körben darabold fel apróra a gesztenyét, majd tedd őket egy serpenyőbe, és öntsd rájuk a tejet.

Ezután jöhet a vaníliapor, a narancshéj és a fahéj, majd forrald fel, és kavargasd folyamatosan 5 percig. Ezt követően add hozzá az apróra vágott csokoládét, és addig kavard, míg ez el nem olvad, végül pedig jöhet a méz, és ismét forrald fel a keveréket. Ha darabosnak ítéled meg, tedd bele egy mixerbe, és turmixold össze őket, a végén pedig tegyél rá díszítésképp mályvacukrot. Ellenállhatatlan!