Egyszerű és olcsó tippek bérelt lakásod felfrissítésére

Írta: ,

Egy albérletre sokszor nehéz otthonként tekinteni, főleg az első hónapokban, és gyakran érezheted úgy magad, hogy inkább töltöd kint az időd nagy részét, mint az idegen lakás falai között. Ráadásul, mivel nem a saját ingatlanodról van szó, valószínűleg te sem szívesen költenél súlyos összegeket az átalakításra – épp ezért mutatunk néhány olyan tippet, amivel rögtön hangulatosabbá teheted a környezetedet úgy, hogy közben a pénztárcád is megkíméled!

Színezd újra! Kép forrása: domino.com

1/5 Színezd újra!

Egy teljes átfestés természetesen nagyobb beruházás, és nem is minden főbérlő egyezik bele, hogy újramázold a lakását.

Egy-egy fal lefestését azonban bevállalhatod (ha a tulaj is belement), de egy szép tapétával vagy kreatív falmatricával is feldobhatod a helyiségeket.

Azonnal megújultnak és tisztábbnak érezheted az albérleted, ha lecseréled a függönyöket egy élénk színű, vidám darabra. Ha színben hozzá passzoló terítőt is beszerzel a szobákba és a konyhába, magad is alig fogsz ráismerni a lakásra.

Fő a kényelem Kép forrása: freshideen.com

2/5 Fő a kényelem

A hálószobában és a nappaliban a kényelem az egyik legfontosabb szempont, ezért bőségesen töltsd fel ezeket a helyiségeket párnákkal, ágytakarókkal.

Ezeket nem is feltétlenül kell megvenned – ha van egy kis kézügyességed, és jól bánsz a varrógéppel, akár magadnak is elkészítheted, így biztos egyediek lesznek.

A relaxációs tér kialakításánál maradva igazán látványos, mégis pénztárcabarát megoldás egy baldachin beszerzése. Ha a hálószobába szereled fel, rögtön luxus külsőt kölcsönöz majd az ágyadnak, a nappaliba egy fotel fölé függesztve pedig pazar olvasósarkot varázsolhatsz magadnak.

Hangulatos világítás Kép forrása: elleadore.com

3/5 Hangulatos világítás

Sok bérelt lakás egyet jelent a régi, uncsi csillárokkal is.

Ha te is hasonló cipőben jársz, szereld le a régi üvegburát, és vásárolj egy vezetékre függeszthető rizspapír lampionlámpát. Ha a fehér túl egyszerű a számodra, vedd elő a kreativitásodat, és egyedi minták ráfestésével vagy -ragasztásával dobd fel az új fényforrásodat.

Az égősorok nem csak a karácsonyfára valók, igazán dekoratív elemei lehetnek a hálónak, a nappalinak, a fürdőnek, sőt az erkélynek is. Szerezz be egy sima fehér vagy színes izzós változatot, és hagyd, hogy beragyogja az albérleted!

Rendszerezz! Kép forrása: popsugar.com

4/5 Rendszerezz!

Ha kevés a helyed a tárolásra, nem feltétlenül kell új szekrényre beruháznod, elég, ha beszerzel néhány nagyméretű, színes papírdobozt. Amellett, hogy az iratokat és a nem feltétlenül szem elé való holmikat bele tudod tenni, még mutatós dekorációs kellékek is lehetnek, néhány darab egymásra pakolva pedig az éjjeliszekrény funkcióját is betöltheti.

A dekoratív üvegek, alacsonyabb vázák és kisebb kosarak is remek eszközei lehetnek az új, organizált lakásodnak. A konyhában hasznukat veheted például az evőeszközök, fűszerek elrendezésénél, a fürdőben tárolhatsz bennük sminkeket, fésűket, az íróasztalodon pedig a tollakat, ceruzákat is elrendezheted bennük.

Egy kis díszítés Kép forrása: designmom.com

5/5 Egy kis díszítés

Nem kell azért nagy kiadásokba verned magad, hogy feldobd a csupasz falakat, akár az általad fotózott, festett, vagy bármilyen egyéb technikával készült képek is méltók lehetnek a keretbe foglalásra. A nagyobb lakberendezési áruházakban rengeteg posztert is árulnak, mindenféle témában és színben, így ezek között is kedvedre válogathatsz.

Minden lakást otthonosabbá varázsol egy kis zöld, ezért nem fogod megbánni, ha vásárolsz néhány szobanövényt a polcokra, ablakpárkányra. Ha nincs sok időd foglalkozni velük, válassz kevésbé igényes fajtát, mint a borostyán, vagy a pozsgás növények, de ha szívesen gondozod a körülményesebb típusokat, akkor orchideát, bonsai fácskát is beszerezhetsz, a konyhádat és az ételeidet pedig egyaránt színesítheti egy-két cserepes fűszernövény.