Egyetlen mindennapos hiba, amivel megfertőzöd az otthonodat

Kovács Andrea
Írta: ,
Egyetlen mindennapos hiba, amivel megfertőzöd az otthonodat

Neked is feltűnt, hogy az amerikai filmekben a szereplők cipőben sétálnak a lakásban, abban ülnek a kanapén, sőt néha még az ágyra is abban heverednek le? Nem csak arról van szó, hogy maga Brad Pitt is kevésbé lenne sármos zokniban csoszogva!

Vannak, akik szerint mánia, de a tudomány a mi oldalunkon áll

A cipő levetése valójában csak Európában és Ázsiában ennyire elterjedt, bár kivételek természetesen akadnak. Sok amerikai számol azonban be arról, hogy európai utazása során meglepte, hogy le kell venni a cipőt, mikor belép valaki otthonába, sőt olyanok is vannak, akik egyenesen kellemetlen, kissé modortalan elvárásnak tartják ezt.

Van azonban, amiben jobb nem engedni a tengeren túli trendeknek – ha pedig eddig nem vetted le a cipődet, vagy nem vetetted le a cipődet a vendégeiddel, amikor a lakásba léptek, jobb, ha a sarkadra állsz ebben a kérdésben! A vizsgálatok szerint ugyanis az utca földjét végigsimogató cipőtalpaktól való félelem cseppet sem alaptalan.

Veszélyes kórokozók is lehetnek rajtuk

A cipőtalp gyakori helye egy nem túl barátságos kis baktériumnak, aki a clostridium difficile névre hallgat. Ez a baktérium közismert antibiotikum-rezisztens, még a kórházak fertőtlenítő helyiségeiben is képes túlélni, és ha egyszer bekerül valahová (például a lakásodba jut a vendégeid cipőtalpán), ott egy egyszerű felmosás már nem fog segíteni. És hogy mekkora az esélye annak, hogy ez a baktérium ott potyautazik a cipőtalpakon? A Houston Egyetem vizsgálata szerint a cipőtalpak 40%-án megtalálható a clostridium difficile, és mivel a baj nem jár egyedül, rajta kívül a szintén rossz hírű E. coli és a klebsiella pneumoniae is gyakori vendég a cipőtalpon. Utóbbi egyébként arról híres, hogy a legerősebb antibiotikumoknak is ellenáll. Jellemzően az egészséges bélrendszerben telepszik meg, a gyenge immunrendszerű embereknél pedig súlyos fertőzést, például tüdőgyulladást vagy húgyúti fertőzést okozhat.

Hol érdemes levenni a cipődet?

A fentiek ismeretében nem nehéz belátni, hogy valóban nem túl jó ötlet cipővel lépkedni a lakásban, még akkor sem, ha csak gyorsan beszaladsz valamiért, vagy ha fontos vendégeid érkeznek. Különösen igaz ez akkor, ha gyenge immunrendszerű, például idős vagy beteg ember van a családban, vagy ha kisgyerekkel laktok együtt, aki akár a padlón is mászkál.

Ha van rá lehetőségetek, akkor a legjobb, ha már a bejárati ajtónál leveszitek a cipőtöket, és egyáltalán be sem mentek vele a lakásba, ha pedig ez nem megoldható, akkor értelemszerűen a bejárati ajtó mellett érdemes tartani a cipős szekrényt, amibe gyorsan elzárhatjátok a potenciális fertőzésforrásokat. Ha ugyanitt – természetesen az utcai cipőktől külön rekeszben – néhány vendégpapucsot is tartasz, akkor a hozzád látogatóknak sem jelent majd kellemetlenséget kibújni a lábbelijükből!

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató