DIY rongyszőnyeg – Így készítsd el saját magad

Írta: ,

Én vagyok az az ember, aki technikaórán, míg a többiek könyvjelzőt hímeztek, inkább személyes előadásokkal szórakoztattam őket. Még a tanár is hamar belátta, hogy ezzel mindenki jobban jár, mintha megpróbálnék kézműveskedni. De még így is az volt az első gondolatom, amikor az alábbi rongyszőnyeget megláttam, hogy ezt ki fogom próbálni - egyrészt pofonegyszerű, másrészt talán én is picit ügyesebb lettem 13 éves korom óta.

Első lépés: a rongygombolyag

1/5 Első lépés: a rongygombolyag

Ha van otthon néhány kiselejtezett, már nem használt pólód, akkor meg is van az alapanyag, de ha nincs, kilós ruhaboltokban, vagy az ismeretségi körödben is begyűjtheted a textilt.

Ha kiválasztottad a megfelelő színeket, fogj egy éles ollót, és kezdj csíkokat vágni a pólókból. A vékonyabb anyagokból vágj kicsit vastagabbakat, a vastagabbakból kicsit vékonyabbakat.

A csíkokat kötözd össze, majd minden póló csíkjaiból tekerj rongygombolyagot.

Egy kisebb, vagy közepes méretű szőnyeghez körülbelül 13 gombolyagra, azaz 13 pólóra lesz szükséged.

Színek és fonás

2/5 Színek és fonás

Döntsd el, hogyan szeretnéd kombinálni a színeket: van, aki több árnyalattal dolgozik, más a világostól a sötét, vagy a sötéttől a világos felé halad, ez csak a fantáziádon múlik.

Fogj három gombolyagot, és kezd el őket szorosan összefonni, éppen úgy, mintha a hajadat fonnád.

Ha a gombolyag végére értél, a következő gombolyag elejét varrd az előző szál végéhez, vagy csak szúrj egy kis lyukat az egyik szálra, és azon keresztül bújtatva kötözd hozzá a következőt.

Lánc, lánc, eszterlánc

3/5 Lánc, lánc, eszterlánc

Néhány kellemes, otthon töltött este alatt összefonhatod a kis gombolyagjaidat, és máris kész a hosszú lánc.

Ha ezzel megvagy, fektesd a földre a fonat egy darabját, majd kanyarítsd a szálat jobbra, és így, körbe-körbe haladva tervezd meg a szőnyeged.

A méret és a forma attól függően változik, hogy hogyan teszed meg az első kanyart - készíthetsz ovális, vagy teljesen kör alakú szőnyeget is.

Érdemes több változatot kipróbálni, mielőtt eldöntöd, melyik tetszik a legjobban, és ebben rögzíted majd a szőnyegedet.

Most jön a neheze

4/5 Most jön a neheze

Azért nem kell megijedni, továbbra sem lesz szükséged textilműves diplomára. Izzítsd be a varrógépet, és a már megtervezett kanyarokat követve, varrd össze a fonaladat.

Indulj középről, és haladj kifelé, ha pedig végeztél, fogd meg a fonat végét, tűrd be a mellette lévő, már összevarrt fonat szálai közé, és egy tűvel és cérnával fűzd össze néhányszor, hogy biztosan a helyén maradjon.

Ezután már használhatod is a rongyszőnyegedet a fürdőben, a kanapé előtt, vagy éppen az ágy mellett, hogy minden reggel saját munkád puha eredményére lépve induljon a nap.

Néhány jó tanács

5/5 Néhány jó tanács

A rongyszőnyeget tisztán tartani pont olyan könnyű, mint elkészíteni, hiszen ahogyan a pólókat, úgy ezt is kimoshatod.

Arra azonban vigyázz, hogy a színesebb textil esetleg engedheti a színét, és befoghatja a világosabbakat, ezért mindenképpen érdemes alacsony hőfokon, kímélő programmal kimosni a szőnyeget, vagy kézi mosást alkalmazni.

Bár a rongyszőnyegnek a fonatok miatt nem lesz teljesen sima az alja, azért még így is csúszkálhat, elmozdulhat, vagyis a nagyobb biztonság érdekében érdemes az aljára ragasztani egy csúszásgátló hálót, vagy legalább néhány tapadókorongot.