DIY falióra, ahogy te szeretnéd – Készítsd el a sajátodat akár 10 perc alatt!

Írta: ,

Mobiltelefon ide vagy oda, egy falióra mindig praktikus, és dekorációs elemnek sem utolsó. Ha pedig egyedi darabot szeretnél, különleges és gyönyörű órát készíthetsz magadnak - ráadásul könnyebben, mint gondolnád.

Csak egy kis matek Kép forrása: etsy.com

1/5 Csak egy kis matek

A falióra elkészítéséhez szükséged lesz az óra „motorjára”, amit bármelyik nagyobb órás boltban, de akár kreatív hobbi boltokban is beszerezhetsz.

Itt kiválaszthatod a megfelelő mutatót is, az óra számlapját pedig már szinte bármiből elkészítheted.

Rajzolj az óra nagy mutatójának a hosszúságával megegyező sugarú kört, majd húzz egy vonalat a kör egyik pontjától a másikig, ami keresztülmegy a középponton.

A kört érintő egyik pont lesz a 12-es, a másik pedig a 6-os szám helye.

Ezután következik egy kis szerkesztés, de semmi bonyolult - kattints tovább, és mutatjuk, hogyan folytasd a számok elrendezését!

Körző, vagy cérna Kép forrása: instructables.com

2/5 Körző, vagy cérna

A hármas és kilences szám helyét szögfelezéssel jelölheted ki, és az alsós matektanárod biztosan nagyon büszke lenne rád, ha ezt a módszert választanád, de ha nincs éppen kéznél egy körző, az alábbiakat is követheted: fektess egy darab cérnát a kör vonalára úgy, hogy a cérna eleje pontosan a 12-es szám helyén, a vége pedig a 6-os szám helyén legyen.

Ezután emeld fel a cérnaszálat, egyenesítsd ki egy vonalzó mellett, mérd meg, és pontosan a felénél tegyél rá egy pöttyöt egy filctollal.

Fektesd vissza a kör vonalára, az eredeti helyére - a pötty helyén lesz a hármas szám az egyik oldalon, és a kilences a másikon.

Ha a többi számot is szeretnéd megjelölni, a cérna harmadolásával azt is megteheted.

Engedd el a fantáziád! Kép forrása: modcloth.com

3/5 Engedd el a fantáziád!

Faliórát szinte bármiből, bármilyen felállásban készíthetsz, akár a számlapon kívülre is teheted a számokat jelölő elemeket.

Ehhez az óra számlapján a számok helyét kösd össze a kör középpontjával, majd ezt a vonalat hosszabbítsd meg kifelé, és helyezd el a számokat a vonal mentén.

Az óralap megszerkesztése nem igényel különösebb tudást, de fontos, hogy ezt a néhány lépést a lehető legprecízebben végezd el, különben az órád pontatlanul mutatja majd az időt.

Bármi, ami szép Kép forrása: etsy.com

4/5 Bármi, ami szép

Óralap tulajdonképpen bármi lehet, ami szép, és aminek a közepére tudsz egy lyukat fúrni, hogy mögé rejtsd a motort, és elé rögzítsd a mutatókat.

Nem is feltétlenül kell felrajzolnod a számokat, hiszen a szemünk felismeri az óra állását enélkül is, így például ezt a kis teás dobozból készített órát percek alatt összeszerelheted, és fillérekből készíthetsz mutatós ajándékot valakinek, amit biztosan szívesen hagy majd szem előtt.

Játék a számokkal Kép forrása: thecottagemarket.com

5/5 Játék a számokkal

A magad készítette órában az a legjobb, hogy nincsenek szabályok.

A hátteret megfestheted magad is, de lehet egy fotó is a számlap.

A számok helyére is kerülhet gyakorlatilag bármi, és még a mutatókat sem kell megtartanod - ezeket is nyugodtan lecserélheted, például teáskanálra, ceruzára, színes csatokra vagy bármilyen, egyenes vonalat rajzoló tárgyra.

Ekkor csak arra kell figyelned, hogy egyedi mutatód súlya nagyjából megegyezzen a motorhoz tartozó eredeti mutatók súlyával, különben az órád esetleg nem helyesen mutatja majd az időt, és gyorsan tönkre is mehet.