DIY árnyékolók, ha túl sok lett a napból

Írta: ,

Jóból is megárt a sok, és bár nagyon vártuk a napfényt, néha mégis jobb lenne, ha kicsit ki lehetne zárni a lakásból, hogy ne emelje 42 fok fölé a hőmérsékletet. Következzék néhány mutatós ötlet, ami megszűrheti a sugarakat.

Árnyékoló, egyszerűen Kép forrása: remodelista.com

1/5 Árnyékoló, egyszerűen

Egy finom, áttetsző anyagból könnyen készíthetsz árnyékolót, ami beengedi a fényt, de nem hagyja teljesen felforrósodni a lakást. Mérd le az anyagot, a szegélyeket varrd körbe vagy használj rávasalható ragasztót a visszahajtáshoz.

Az árnyékoló alján és tetején a szegélyek oldalát ne varrd vagy ragaszd le teljesen, hanem hagyj egy kis helyet, hogy alagutak legyenek az árnyékolóban. Ide fűzheted be a léceket, amivel majd felfüggeszted az árnyékolót, illetve jó, ha az aljába is teszel egyet nehezéknek, hogy jobb legyen a tartása.

Bojtokkal, vidáman Kép forrása: designsponge.com

2/5 Bojtokkal, vidáman

Bohém, esetleg kicsit etno stílusú otthonod van, és nem szeretnél teljes árnyékot, inkább csak a direkt napsütést kerülnéd el?

Készíts színes bojtokat, és ezeket fűzd zsinegekre, majd a zsinegeket kösd egy lécre, amit az ablak fölé rögzítesz.

Nem csak megtöröd vele az erős napfényt, de kedves, színes folt is lehet az otthonodban ez a bojtos, bolondos megoldás.

Lehet félig is Kép forrása: diyandmag.com

3/5 Lehet félig is

Kevésbé jól megvilágított helyeken, például a konyhában gondot okozhat, hogy ne tűzzön be a nap, mégse kelljen július közepén már délben lámpát kapcsolni, hogy láss is valamit.

Sokszor az is elég, ha csak az ablak felső harmadára teszel árnyékolót, ráadásul a megfelelő színnel és kiegészítőkkel ez egy mutatós megoldás is lehet – ez a barna például remekül passzol a vintage vagy country stílusú otthonokhoz.

Egy kis csalás, textillel Kép forrása: simplesewingprojects.com

4/5 Egy kis csalás, textillel

Ha nem vagy biztos az alkotói képességeidben, még mindig megvásárolhatod a boltokban kapható legolcsóbb, legegyszerűbb rolókat, és ezeket feldobhatod az általad választott és méretre vágott textillel, amit egyszerűen csak felragaszthatsz vagy feltűzhetsz a rolóra.

Így a lehetőségek szinte végtelen tárháza nyílik meg előtted, ráadásul olcsón lecserélheted a „borítást” az árnyékolókon, ha meguntad őket.

Meg fogsz lepődni, hogy meg tudják változtatni a szoba hangulatát!

5/5 Árnyékoló, ami műalkotás

Ha szívesen dekorálod az otthonodat a saját alkotásaiddal, akkor ne is keresgélj a drága drapériák között tovább: használj egyszerű pauszpapírt, amire saját magad festhetsz mintát.

A textíliákhoz hasonlóan itt is érdemes visszahajtani és leragasztani a méretre vágott papír alját és tetejét, és ezekbe bújtatni a függesztőrudat, illetve a nehezéket, a közbenső részeket pedig olyan mesés alkotásokkal töltheted meg, amilyenekkel csak szeretnéd.