Fantasztikus dekorációk készülhetnek régi könyvekből - Inspirációk

Szirák Viki
Írta: ,
Fantasztikus dekorációk készülhetnek régi könyvekből - Inspirációk

A könyvek azon tárgyak közé tartoznak, amiktől igazán nehéz szívvel válunk meg, a kukába pedig semmiképp sem szeretnénk dobni őket. De mihez kezdhetsz a régi könyveiddel, amelyeket már biztosan nem fogsz elolvasni, és a polcon sem férnek el?

Szerencsére rengeteg megoldás létezik, kezdve az adakozástól egészen a kreatív dekorációkig!

Eladás vagy adakozás

Amennyiben sok könyv halmozódott fel nálad, érdemes felkeresned az antikváriumokat. Könnyen lehet, hogy egy-egy régi verses kötet, ami számodra már nem bír sok értékkel, egy gyűjtő szemében valódi kincsnek számít, és még egy kis plusz pénzre is szert tehetsz. Sok helyen házhoz mennek felmérni a könyvek minőségét és értékét, így neked még csak ki sem kell mozdulnod otthonról, de akár az is jó ötlet, ha felrakod őket az internetre, mert lehet, hogy valaki épp azt keresi, amire neked már nincs szükséged.

A helyi, iskolai könyvtárakban örömmel veszik az ajándékba adott könyveket. Ha te már biztosan nem fogod újraolvasni őket, és a polcodon sincs már helyük, érdeklődj körbe, hol tartanak igényt rájuk. A legtöbb helyen szívesen átveszik őket, sőt, sok esetben ez a magazinokra is igaz. 

Ha vannak jó állapotú, lehetőleg tudományos témájú magazinjaid otthon, amiket még korábban vásároltál, de már nem kellenek, szintén érdemes elvinni őket, mert általában ennek is nagyon örülnek. De akár rászorulóknak is odaadhatod a könyveidet, hiszen rengeteg adományboltban veszik át őket.

Könyves dekoráció

Akár a lakásodat is kidekorálhatod azokkal a könyvekkel, amiktől nincs szíved megválni, de nem szeretnéd már a polcon tárolni. Szuper ötlet például az, ha az ágyadnak készítesz háttámlát a könyvek segítségével. A neten rengeteg kreatív ötletet találhatsz erre; az egyik legnépszerűbb verzió az, amikor egy-egy oldalon kinyitva, a hátuljánál fogva rögzítik fel őket a falra. Könyvmolyoknak különösen szuper választás ez a dekoráció! De érdemes lehet akár egy saját boltívet könyvekből kirakni az ágyad mellé.

Képek: 1, 2

DIY lakásdísz

Ha művészlélek vagy, és szeretsz alkotni, a régi, rossz állapotban lévő könyvekből egyedi díszletet is készíthetsz.

Jó ötlet az, ha kitépsz egy lapot a könyvből, és rajzolsz rá valamit, ami eszedbe jut; ez lehet akár egy állat vagy egy virág, színesen vagy fekete-fehéren, teljesen rád van bízva. Ha megvagy, szerezz be egy képkeretet, és már készen is van az egyedi fali díszed.

A legjobb az, ha többet is csinálsz, együtt ugyanis még jobban mutatnak! A régi könyveket akár fehér festékkel is lekenheted, hogy az oldalukra inspiráló feliratokat tegyél. Ilyen dekorációja biztos, hogy nem lesz másnak!

Képek: 1, 2, 3

Rejtekhely a kincseidnek

Ha a könyvet sehogy sem tudod újrahasznosítani vagy továbbadni, vedd elő a kreatív oldaladat, és készíts belőle titkos kincstartót! 

Vágd ki középen a lapokat, lehetőleg minél mélyebben, és lényegében már kész is vagy a titkos tárolóval. Ha lecsukod a tetejét, másoknak egy egyszerű könyvnek tűnik, de a belsejébe a számodra értékes üzeneteket, képeslapokat, sőt, akár ékszereket is elrakhatsz.

Igazán kreatív megoldás, amit akár ajándékba is adhatsz azoknak, akik szeretik a különleges tárgyakat! Ha pedig nagyobb tárolóra lenne szükséged, a könyveket egymáshoz ragasztva, egy fadoboz részévé is teheted őket.

Képek: 1, 2, 3

Egyedi polc

Az biztos, hogy ilyen polc egyetlen ismerősöd lakását sem díszíti! Mindössze három vastagabb, lehetőleg színesebb borítójú könyv segítségével ugyanis szuper berendezési tárgyat hozhatsz létre. A lényeg, hogy szerezz be néhány vastagabb madzagot, és szöget, amivel a tetején rögzítheted a kis polcot.

Fél óránál többet nem vesz igénybe a projekt, de cserébe ékes elemévé válik a lakásodnak, és garantáltan feldobja az üres falrészeket. Arról nem is beszélve, hogy ha meguntad a színvilágot, bármikor készíthetsz más könyvek felhasználásával újat!

Képek: 1, 2, 3

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv