Csökkenti a stresszt és tágítja a teret: így használd a zöldet a lakásban

A zöld valamennyi árnyalata népszerűnek számít a lakberendezésben, és nem is véletlenül: nyugtat, csökkenti a stresszt, szabályozza a szívverést és kreatív energiákat is felszabadít. A természet színét már csak jótékony hatásai miatt is érdemes használni az otthonodban.

1/5 Ne félj a halványabb színektől!

A zöld szín a falakra is remek választás, de egy harsányabb, erősebb árnyalat túl hivalkodó lehet, főleg ha kisebb, vagy sötétebb szobáról van szó.

A pasztellbe hajló, olívás zöld azonban tökéletes választás, világosnak, levegősnek mutatja a teret, miközben kellemes, hűs és nyugtató hatást kelt.

Ez a zöld szinte életre kel egy kis mályvától vagy rózsaszíntől, de egyébként remekül megfér a fehér kiegészítőkkel, bútorokkal, függönyökkel is, együtt pedig még világosabbá, nyugodtabbá teszik az összhatást.

2/5 Elegáns árnyalatok

A zöldet sokan fiatalos, játékos színnek tartják, és valóban nagyon életteli, aktív árnyalat, de ez nem jelenti azt, hogy egy elegánsabb otthonban ne lenne helye.

Természetes színekkel, bézzsel és egy kevés arannyal együtt a zöld segít megteremteni az egyensúlyt, hogy a szoba ne keltsen túl tolakodó, urizáló hatást, közben pedig ne veszítsen az eleganciájából.

Sokszor már az is nagy különbséget jelent, ha csak néhány kiegészítőn, például a kanapéra rendezett párnákon, vagy az asztalra tett gyertyán megjelenik a fű- vagy limezöld.

3/5 Zöld, az élet színe

A zöld a természetet, a növekedést szimbolizálja, ettől lesz egyszerre olyan friss, nyugtató és mégis serkentő, kreatív, új gondolatokat ébresztő.

Ha ezeket a hatásait szeretnéd kiemelni, akkor nem árt, ha a zöld nem csak kiegészítőkön, bútorokon vagy textileken, hanem természetes, eleven formájában, néhány zöld növényen is feltűnik.

Ha a fényviszonyok nem is megfelelőek, virágokat nem hozó, de zöld levelű növényeket akkor is tarthatsz, és már ezek is képesek teljesen megváltoztatni a szoba hangulatát.

4/5 A hálószobában is van helye

A zöld szín jól mutat a hálószobában is, ráadásul segít ellazulni, letenni a nap végén a magaddal cipelt terheket és nehézségeket.

Ha szeretnéd megőrizni a friss, tiszta hatást, akkor használj mellé semleges, nyers színeket, zöldből viszont inkább a sötétebb, mélyebb árnyalatokból legyen a túlsúly.

Ha itt is a hűvösebb, aqua vagy menta árnyalatok közül válogatsz, azzal azt kockáztatod, hogy a hálószoba túl hűvössé válik, és nem olyan hely lesz az ágyad, ahol szívesen bújsz össze a pároddal, vagy ahová csak kényelmesen bevackolod magad egy vasárnap délelőtt.

5/5 Frissesség a fürdőben

A zöld szín a fürdőszobában tiszta, friss hatást kelt, így segít olyan környezetet teremteni, amiben szívesen újulsz meg.

A vizes helyiségben jellemzően a levélzöld, valóban élénk színek a népszerűek, de itt is nyugodtan kísérletezhetsz néhány visszafogottabb kiegészítővel is.

Mivel a divattal az éppen népszerű árnyalatok is változnak, érdemes átgondolni, hogy valóban megéri-e lecserélni a csempét. 

Sok esetben már az is elég, ha csak néhány, könnyen variálható és lecserélhető fürdőszobai textilen jelenik meg a zöld, ami a barnával társítva tökéletes választás például egy komolyabb családi fürdőbe is (a halovány rózsával pedig csajos vintage hangulata lesz).