Csempe helyett: 4 divatos tipp, amivel burkolhatod a konyhád falát

Csempe helyett: 4 divatos tipp, amivel burkolhatod a konyhád falát

Címlap / Otthon / Dekor / Csempe helyett: 4 divatos tipp, amivel burkolhatod a konyhád falát

A csempe régi és jól bevált burkolat, de egyre többen keresnek valami újat, szokatlant, vagy például olcsóbbat, amikor a vizes helyiségek borításáról van szó. Összeszedtünk még néhány lehetőséget, és azt is elmondjuk, mit kell ezekről tudnod, ha a konyha falára választod őket.

Dekorüveg

Az üveg néhány éve ismét a lakberendezők egyik kedvence lett, és ma már nem számít lehetetlennek az sem, hogy például a konyha falára kerüljön belőle. Az edzett üveg biztonságos, és mivel nincsenek fugák, könnyebben is tisztítható, mint például a csempe, de persze könnyebben meg is látszik rajta a kosz. Mivel a dekorüveg ma már gyakorlatilag bármilyen színben elérhető, így nyugodtan elengedheted a fantáziádat, ha ezt a megoldást választod, de például a már meglévő csempék fölé is tetethetsz átlátszó üveget a könnyebb tisztítás és a nagyobb védelem érdekében.

Amire figyelned kell, az természetesen a tökéletes szigetelés: az üveg átlátszik, ezért ha kosz kerül mögé, amit nem tudsz megtakarítani, az nagyon zavaró lehet. Az üveg falburkolat rögzítés neutrális szilikonnal, méretre gyártott profillal, vagy pontmegfogással történhet – a legjobb, ha kikéred egy szakember véleményét, hogy a te konyhádba melyik lenne a leginkább megfelelő. Természetesen a hőforrások közelében is használhatod az üveg burkolatot, ekkor azonban mindenképpen hőálló edzett üvegre lesz szükséged.

 

Tapéta

Ma már léteznek kifejezetten a vizes helyiségekbe készült tapéták is, a vinyl felületek pedig nagyon könnyen tisztán is tarthatóak. Ezek előnye, hogy akár sokkal olcsóbban is hozzájuk juthatsz, mint például a csempéhez, és nagyon egyszerű le is cserélni őket, ha meguntad a dolgot.

A kínálat egyre szélesebb lesz, így szinte biztos, hogy találsz olyat, ami megfelel az elképzelésednek, de ha nem gond, hogy kicsit mélyebben a pénztárcádba kell nyúlni, akkor választhatsz akár hagyományos nem vizes helyiségbe való tapétát is, és erre tehetsz egy réteg átlátszó dekorüveget.

Ez a megoldás már lényegesen drágább, hiszen gyakorlatilag két burkolást kell kifizetned, de ha ezt meg tudod oldani, a lehetőségeknek már valóban csak a képzeleted szabhat határt.

Méretre vágott falburkolók, fali panelek

A nagyobb bútoráruházakban már különböző színekben és stílusokban lehet falburkolatokat beszerezni, amiket igény szerint méretre is vághatsz.

Ezek előnye az áruk mellett, hogy a bútoráruház tervezői sokszor valamelyik konyhabútorukhoz passzolóan, azzal társítva álmodják meg őket, tehát ha innen veszed a konyhabútorodat, akkor jó eséllyel találsz olyan burkolatot is, ami illeni fog hozzá, sőt a kiállítóteremben akár meg is nézheted, hogy hogyan mutatnak együtt.

A hátránya viszont az, hogy a választék nem kimondottan széles, és megvan rá az esély, hogy a végeredmény tucatmegoldás benyomását kelti – ekkor azonban néhány kiegészítővel, színfolttal, egyedi megoldással még a személyiségedre szabhatod a konyhádat.

Festékek

Egyre divatosabb megoldás, hogy a konyhapult fölötti falat egyáltalán nem is burkolják, csak valamilyen festékkel kezelik. A táblafesték évek óta reneszánszát éli, ráadásul ma már ebből sem csak a klasszikus fekete és zöld változat érhető el.

Népszerűek lettek újabban a mágneses festékek is, amelyek a falra felhordva fémes felületet képeznek, így megtartanak kisebb mágnesfigurákat, jegyzettömböket, kulcsokat, vagy akár a sörnyitót is.

Mindegyik izgalmas lehetőségeket nyit a konyhában, és olcsóbbak lehetnek, mint egy drága csempe vagy cementlap, de arra mindenképpen ügyelj, hogy olyan festéket válassz, amelyiknek nem árt a pára és a hő, jól tisztítható, súrolható, és távol tartja a gombát, különben gyorsan penészedni kezdhet a konyhafal, és akkor a spórolásról és a dizájnról is lemondhatsz.

 

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!