Csempe helyett – Ezekkel is burkolhatod a konyha falát

Zabolai Margit
Írta: ,
Csempe helyett – Ezekkel is burkolhatod a konyha falát

Kép forrása: livedesign.kiev.ua

A csempe régi és jól bevált burkolat, de egyre többen keresnek valami újat, szokatlant, vagy például olcsóbbat, amikor a vizes helyiségek borításáról van szó. Összeszedtünk még néhány lehetőséget, és azt is elmondjuk, mit kell ezekről tudnod, ha a konyha falára választod őket.

Dekorüveg

Az üveg néhány éve ismét a lakberendezők egyik kedvence lett, és ma már nem számít lehetetlennek az sem, hogy például a konyha falára kerüljön belőle. Az edzett üveg biztonságos, és mivel nincsenek fugák, könnyebben is tisztítható, mint például a csempe, de persze könnyebben meg is látszik rajta a kosz. Mivel a dekorüveg ma már gyakorlatilag bármilyen színben elérhető, így nyugodtan elengedheted a fantáziádat, ha ezt a megoldást választod, de például a már meglévő csempék fölé is tetethetsz átlátszó üveget a könnyebb tisztítás és a nagyobb védelem érdekében.

Amire figyelned kell, az természetesen a tökéletes szigetelés: az üveg átlátszik, ezért ha kosz kerül mögé, amit nem tudsz megtakarítani, az nagyon zavaró lehet. Az üveg falburkolat rögzítés neutrális szilikonnal, méretre gyártott profillal, vagy pontmegfogással történhet – a legjobb, ha kikéred egy szakember véleményét, hogy a te konyhádba melyik lenne a leginkább megfelelő. Természetesen a hőforrások közelében is használhatod az üveg burkolatot, ekkor azonban mindenképpen hőálló edzett üvegre lesz szükséged.

Festékek Kép forrása: deavita.fr

Egyre divatosabb megoldás, hogy a konyhapult fölötti falat egyáltalán nem is burkolják, csak valamilyen festékkel kezelik. A táblafesték évek óta reneszánszát éli, ráadásul ma már ebből sem csak a klasszikus fekete és zöld változat érhető el.

Népszerűek lettek újabban a mágneses festékek is, amelyek a falra felhordva fémes felületet képeznek, így megtartanak kisebb mágnesfigurákat, jegyzettömböket, kulcsokat, vagy akár a sörnyitót is.

Mindegyik izgalmas lehetőségeket nyit a konyhában, és olcsóbbak lehetnek, mint egy drága csempe vagy cementlap, de arra mindenképpen ügyelj, hogy olyan festéket válassz, amelyiknek nem árt a pára és a hő, jól tisztítható, súrolható, és távol tartja a gombát, különben gyorsan penészedni kezdhet a konyhafal, és akkor a spórolásról és a dizájnról is lemondhatsz.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján