A tudósok szerint ennek az 5 dolognak lennie kell egy boldog otthonban

Zabolai Margit
Írta: ,

A környezetünk hatással van a kedvünkre, teljesítményünkre, de még a kreativitásunkra is. Nem véletlen, hogy komoly irodalma van annak, hogyan érdemes berendezni egy munkahelyet. A szakértők szerint azonban legalább ilyen fontos, hogy az otthonodat is boldog hellyé tedd, ehhez pedig az alábbiakra mindenképpen szükséged van.

Rend Kép forrása: unsplash

Lehet, hogy ez most rossz hír, de attól még így van: a rendetlenség egy bizonyos ponton túl a hangulatodra is ki fog hatni.

A rengeteg körülötted lévő tárgy tulajdonképpen ugyanolyan hatást gyakorol a testedre, mintha állandó zajban lennél: elvonja a figyelmedet, zavar a pihenésben, kikapcsolódásban.

Amikor az otthonod tárolófelületeit alakítod ki, érdemes több zárt polcot is betervezni, mert így az apróságokat, papírokat, egyéb kis vackokat elrejthetsz a szemed elől, és sokkal rendezettebb, szellősebb lehet az összhatás, ez pedig nyugodtabb otthont, pihentetőbb környezetet, frissebb energiákat jelent.

Fény! Fény! Még több fény! Kép forrása: unsplash

A természetes fénynél jobb kedvjavító nincs is, ezt bizonyosan érzed te is, amikor a hosszú téli időszak után először kisüt a nap.

A sötét, fényszegény otthonokban hamarabb elfáradsz, rosszabb lesz a közérzeted, hajlamosabbá válhatsz a depresszióra.

Érdemes ezért könnyű függönyöket, lágy esésű anyagokat beszerezni, amik beengedik a fényt, ha pedig például az otthonod fekvése miatt nem tudsz elegendő természetes fényhez jutni, akkor válassz olyan világítást, ami meleg fényt ad, ez áll ugyanis legközelebb a természetes nappali fényhez.