Az otthon nyugalma: ilyen a zen lakberendezés

Írta: ,

Bambusz, kövek, víz és napfény… legtöbbünknek ez jut eszébe elsőnek a zenről. A zen a buddhizmus egyik ága, egy filozófiai rendszer. Cikkünkben zen stílusú lakberendezési ötleteket adunk.

Egyszerű természetesség Kép forrása: studios1019.com

1/5 Egyszerű természetesség

A lakóterek kialakításában a zenre a természetesség és a minimalista hozzáállás jellemző.

A levegősséget érzéki szemlélettel töltjük fel, ha a fantáziánkat használva végiggondoljuk, hogy a tárgyak, a kellékek, az alapanyagok és a fényhatás megválasztása tudatos folyamat eredménye.

A hétköznapi tárgyak mesterkéltség nélkül tárják fel az anyaguk természetét és rendeltetését.

A berendezés hangsúlyozza a fa természetes erezetét, a vakolat mintázatát, a kő szemcsézettségét. Gyakoriak a szobanövények és a virágok. A kellékek nemcsak mutatósak, hanem kapcsolatot is biztosítanak a természeti világgal. 

A nappali Kép forrása: 30smagazine.wordpress.com

2/5 A nappali

A tér, a fény és a harmónia megteremtése nagyon fontos a belső terekben. A japánok mindent eltesznek, amire éppen nincs szükségük, vagy nem használják.

A tárolás lényeges szerepet játszik a zen otthonokban. A bútorok egyszerű vonalúak, könnyűek, egyszerűen mozgathatóak. 

A szellős terekben a lélek fellélegezhet. Akinek tetszik a zen stílus, először csak egy helyiségben vezesse be az otthonában, és ha ösztönzést nyer, akkor utána más tereket is átalakíthat.

A zen lakásberendezés anyagi szempontból viszonylag olcsónak mondható

A fürdőszoba Kép forrása: chezvousinteriors.net

3/5 A fürdőszoba

A japán fürdőszoba a padlótól a mennyezetig vízhatlan. A csővezetékek a padló alatt futnak. A lámpák tompa fényűek, és az illatosított gyertyák meghitt légkört teremtenek. A párás levegőt jól tűrő cserepes virág vagy a vágott virág növeli a természetességet.

Aki fürdeni szeretne, az kisszéket tesz a forró vízzel teli fürdőkád mellé, majd ráül, és egy kis edénnyel vizet mer magára a kádból vagy egy alacsonyan elhelyezett csapból.

Szappannal alaposan megmosdik, és leöblíti magát vízzel. Patyolattisztán ül be a rövid, mély kádba, és nyakig a vízbe merülve üldögélve pihen.

Ezeket a műveleteket az egész család végigcsinálja, és mindenki ugyanabban a vízben mártózik meg. A fürdések között hőszigetelő fedőt tesznek a kádra, hogy a víz ne hűljün ki. Nagyobb kádakban egyszerre többen is elférnek.

A zen kolostorokban ugyanezt a tisztálkodási módszert alkalmazzák, a rangsort betartva, így az újonc szerzetesek fürdenek meg utoljára.

A hálószoba Kép forrása: wcarchitect.com

4/5 A hálószoba

A japánok csendes, kellemes és pihentető érzést nyújtó, kényelmes alvóhelyiségeket alakítanak ki, áttetsző, eltolható válaszfalakkal.

A szoba nagy részét az ágy teszi ki, az ágy körül rendet tartanak.

A megfelelő tárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a tér nyugalmat árasszon.


Tudtad? A tökéletes Zen hálószoba titka


A párnák alakja és mintázata geometrikus, és jól illik a berendezés színeihez és egyenes vonalaihoz.

A fekvőhely egy vékony pamutbélésű, szilárd, tartós huzatú futon. Amikor odakint hideg van, többet egymásra helyeznek, hogy vastag réteg legyen az alvó személyek alatt. Nyugati változata a kinyitható futonágy.

A futon összecsukva kanapé, a kihúzott fakereten viszont matraccá válik. 

Lakberendezés Kép forrása: AdesignA.com

5/5 Lakberendezés

A természetes fény lényeges eleme a zen otthonnak. Létfontosságú a jó közérzethez és az egészség megőrzéséhez. Erőssége és iránya folyamatosan változik.

Teljes kihasználásának feltétele, hogy az ablakok kívül-belül tiszták legyenek, ne legyen körülöttük sok minden, ne lógjon előttük függöny vagy bármi más, ami árnyékot vetne. Tükrök megfelelő elhelyezésével a szoba belsőbb és sötétebb helyeire lehet irányítani a fényt. A világos falfesték több fényt tud visszaverni. 

A mesterséges megvilágítás és a természetes fény lehetővé teszi a fény és árnyék játékával való kísérletezést, hogy teljes elmélyüléssel lehessen szemlélni az évszakok és a hangulatok változását. 

Cikkünket David Scott Egyszerűen zen (Magyar Könyvklub, 2004) című könyve alapján írtuk.