Ablakcserét tervezel? Hasznos tanácsok építkezőknek és felújítóknak

bien.hu
Írta: ,
Ablakcserét tervezel? Hasznos tanácsok építkezőknek és felújítóknak

A technológia fejlődésével egyre nehezebbé válik a választás: ma már egy mosógépvásárlás előtt is alaposan tájékozódnunk kell, hogy megértsük, mitől jobb az egyik típus, mint a másik. Nincs ez másképp az ablakok esetében sem. Vásárlóként nem kell minden műszaki részlettel tisztában lennünk, mégis érdemes néhány fogalommal megismerkednünk, ha építkezünk, vagy ablakcserét tervezünk. A műanyag ablakprofilokat gyártó Inoutic tanácsainak segítségével tudatosan hozhatjuk meg ezt az évtizedekre szóló döntést.

U-érték – a kevesebb több

Az U-értékre mindenképp érdemes figyelnünk, mivel ez mutatja meg az ablak hőszigetelési képességét. Az U-érték mértékegysége a W/m2K. Fontos azonban tudunk, hogy ez az érték valójában nem a szigetelés mértékét mutatja meg, hanem épp ellenkezőleg, a „hőátbocsátási tényezőjét”, vagyis hogy 1 m2 ablakfelületen keresztül 1 fok hőmérsékletkülönbség hatására 1 óra alatt mekkora hőmennyiség távozik. Mivel a mi célunk nem az, hogy hőt veszítsünk, hanem hogy minél többet megtartsunk belőle, ezért minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb az ablak!

Az U után még háromféle rövidítéssel találkozhatunk, ezek megfejtése sem ördöngösség:

  • Az Uf (az angol frame rövidítése) az ablak keretét jelöli, ami az ablakprofilból készül;
  • az Ug (az angol glass rövidítése) az ablak üvegezésére vonatkozik;
  • az Uw (az angol window rövidítése) pedig a teljes ablakszerkezet hőszigetelését mutatja meg, vagyis a már használatra kész ablakét.

Tehát ha különböző ablakprofilokat szeretnénk összehasonlítani vásárlás előtt, akkor mindenekelőtt az Uf-értékre figyeljünk: ha 1,2 W/m2K körüli, az energiatakarékossági szempontból kimondottan jónak mondható, ha pedig nullával kezdődik, akkor már a csúcskategóriába tartozik, és megfelelő üvegezéssel akár a passzívházak szigorú követelményeinek is megfelelhet.

Légkamrák és beépítési mélység – együtt emelkednek

A mai műanyag ablakok hőszigetelése csaknem kétszer jobb, mint 80-as évekbeli elődeiké. Ahhoz, hogy ilyen komoly javulást tudjanak elérni, az ablakprofil gyártók számos technológiai újítást vetettek be. Ezek közül az egyik legfontosabb a légkamrák számának növelése, és egyúttal ez az a téma, ami körül a legtöbb tévhit és félreértés terjed.

A légkamra funkciója, hogy bent tartsa a meleget otthonunkban – ahhoz hasonlíthatjuk a legegyszerűbben, mint amikor télen rétegesen öltözünk fel, hogy testünk hőjét megőrizzük. A gyakorlatban ezt úgy érik el a gyártók, hogy az ablakprofil belsejét kisebb egységekre, kamrákra osztják, így maga a levegő válik szigetelő anyaggá. Míg régen a műanyag ablakprofilok csupán 3 kamrával készültek, addig ma már az 5 az általános, de 6, 7, sőt 8 kamrás megoldásokkal is találkozhatunk. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy bizonyára minél több a kamra, annál jobb a profil, és sajnos bizonyos esetekben a kereskedők is ezt állítják. A valóságban azonban 6 kamra fölött már nem érhető el számottevő javulás. Öltözködési példánkra visszatérve, a téli hideg ellen nem egy negyedik pulóver a legpraktikusabb megoldás.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció