A színek ereje: így válaszd ki, milyenre fesd a szobák falait

Írta: ,

Vannak, akik a lakás falait jobb szeretik egységesen egy színűre festeni, míg mások szívesen kombinálják az árnyalatokat, és hol kékkel, hol pirossal mázolják ki a szobákat. Mivel egészen más érzelmi hatást fejt ki ránk a sárga, és megint mást a zöld, érdemes kicsit utánajárni, melyiket hova érdemes választani. Mi segítünk!

Hálószoba Kép forrása: ruemag.com

1/7 Hálószoba

A hálószoba az a hely a lakásban, ahol a legnagyobb szükségünk van a nyugalomra és pihenésre.

Épp ezért sosem szabad erős színeket választanunk erre a falra: például a pirosat, az élénk rózsaszínt, és a feketét inkább felejtsük el.

Felmérések alapján a legjobb választás a kék, ugyanis azok az emberek, akik ilyen árnyalatú szobában alszanak, bizonyítottan nyugodtabban pihennek éjjelente, és kiegyensúlyozottabban ébrednek fel.

Ami pedig a bútorok színét illeti, a legjobb választás, ha szürke, sötétlila és fekete, hiszen ezek tökéletes egyensúlyt teremtenek a fallal.

Tanuló/dolgozó szoba Kép forrása: feelitcool.stfi.re

2/7 Tanuló/dolgozó szoba

Akik otthonról dolgoznak, pontosan tudják, milyen nehéz megtalálni a lakásnak azon pontját, ahol a leginkább lehet koncentrálni a feladatokra.

A diákok pedig jól ismerik ugyanezt a helyzetet, ha éppen tanulásról van szó, és minden apróság elvonja a figyelmüket. Ha a lakásban van egy szoba, ahová szeretsz elhúzodni a munkád miatt, válaszd neki a zöldet!

Kutatások bizonyítják, hogy ez a szín segíti a kreatív gondolatok megszületését és a mélyebb gondolkodást, különösen, ha a bútorok fehérek, égszínkékek vagy bordóbb árnyalatúak.

Fürdőszoba Kép forrása: decorpad.com

3/7 Fürdőszoba

Egy jól megtervezett fürdőszoba célja, hogy mindig frissességet és tisztaságot árasszon magából. Érthető, hiszen pont ezzel a céllal járunk ide!

Bár a kék és a zöld sem rossz választás ebbe a helységbe, mégis, a lakberendezők leginkább a krémesebb árnyalatokat javasolják, hiszen ezek épp azt a hangulatot teremtik meg, amelyet szeretnénk megkapni ettől a szobától.

Akár kombinálhatod is a színeket, hiszen például egy-egy zöld csempe, virág, vagy ehhez hasonló árnyalatú bútor még inkább szuperül mutat a krémes falak mellett.

Nappali Kép forrása: blog.styleestate.com

4/7 Nappali

Míg a hálószobában inkább a kéket javasolják, addig a nappalinál egészen más a helyzet.

Ez az a helység a lakásban, ahol a család a leggyakrabban ül össze beszélgetni, játszani és tévét nézni, így a legideálisabb választás kétség kívül egy melegebb árnyalat.

Leginkább a narancssárgát javasolják, hiszen azáltal, hogy kissé élénkebb, serkentőbb hangulata van, mégis képes nyugalmat árasztani magából.

Ami pedig a bútorokat illeti: válassz barnás, esetleg türkízebb színeket! Meglátod, az összhatás elképesztő lesz.

Ebédlő Kép forrása: thisoldhouse.com

5/7 Ebédlő

Bár a hálószobába nem javasolt, attól még természetesen a pirosnak sem kell kimaradnia az otthonodból. A legjobb pedig egyértelműen az, ha ezt az ebédlőbe választod.

Felmérések alapján kiderült, hogy ez az árnyalat képes stimulálni az étvágyat (a kék épp ennek ellenkezőjét éri el), felpezsdíti az érzéseinket, és segít szociálisabb, beszélgetősebb hangulatot kialakítani.

Jól hangzik, igaz? Ezen kívül pedig tökéletes választás ebbe a szobába, ha fekete, esetleg zöld bútorokkal rendezzük be.

Előtér, folyosó Kép forrása: mydesigndump.blogspot.hu

6/7 Előtér, folyosó

Az előtér, vagy egyes otthonokban a folyosó az első helység a lakásban, amit a vendégek meglátnak, ezért is nagyon fontos, hogy üdvözlő, barátságos hangulatot árasszon magából.

Erre a világos barna, már-már lilás árnyalatnál tökéletesebbet keresve sem találhatnál, hiszen a piroshoz képest sokkal lágyabb és gyengédebb, ugyanakkor szuperül is mutat.

Nézd csak, mennyire barátságos, ha mindezt fehér árnyalattal ötvözve dekorálod ki!

Konyha Kép forrása: greigedesign.com

7/7 Konyha

A szürke általában hűvösebb, kevésbé barátságos színként van számon tartva, de azt gondoltad volna, hogy a konyhába mégis tökéletes választás?

A legjobb, hogy minden árnyalat szuperül mutat mellette, így mindegy, hogy a vásárlásnál egy sötétbarna, vagy egy világoskék konyhabútor rabolta el a szívedet.

Ezzel a színnel biztosan nem lőhetsz mellé, különösen akkor, ha megfelelő világítást sikerül választanod a szobába.

A pult fölé például érdemes ehhez hasonló lámpákat választani, hiszen jelentősen megdobják a hangulatot!