A rendetlenség lélektana – Így számolj le a felesleges limlomokkal! (x)

Szekeres Bori
Írta: ,
A rendetlenség lélektana – Így számolj le a felesleges limlomokkal! (x)

Gondolkodtál már azon, miért olyan nehéz megszabadulni a 10 évvel ezelőtti nyaraláson vásárolt szuvenírektől, vagy mi okból rakosgatjuk ide-oda a régi kazettáinkat, amikor már lejátszónk sincs hozzájuk? A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki belőlünk. A helyzet pedig sokszor olyan kilátástalannak tűnik, hogy azt sem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Legalábbis eddig így volt!

Birtoklok, tehát vagyok?

Manapság a tárgyaink sokkal inkább meghatározzák az indentitásunkat, mint az gondolni mernénk. A minket körbevevő tárgyak hatalmat adnak a kezünkbe és boldoggá tesznek minket, ezért sokan el sem tudják képzelni az életüket a belőlük fabrikált mentőháló nélkül. Amit megvásárolunk, kapunk, szerzünk vagy gyűjtünk, hatással van a lelkünkre, érzéseket vált ki belőlünk. Az élményekkel ellentétben azonban a tárgyak nem csak az emlékezetünkben, de az otthonunkban és az életterünkben is rengeteg helyet kérnek maguknak, aminek könnyen rendezetlenség lehet az eredménye, ezzel együtt pedig otthonunk egy folyamatosan aktív stresszforrássá változhat.

A rend nem bánt

Ha szeretnél megszabadulni a folyamatos szorongástól, és az otthonodat a valódi kikapcsolódás, pihenés és feltöltődés helyszínévé tenni, előbb-utóbb fel kell számolnod a káoszt! A jó hír viszont az – még ha elsőre hihetetlennek hangzik is –, hogy megfelelő hozzáállással a rendrakás akár élvezetes is lehet.

„Mind jellemben,
mind modorban,
mind stílusban
a legfőbb érdem
az egyszerűség.”

Henry Wadsworth Longfellow

Ebben segíthet például praktikus tanácsaival Geralin Thomas Rend a lelke mindennek! Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz című kötete is, ami végigvisz egy egészségesebb, boldogabb és hasznosabb élet és élettér felé vezető úton.  A szerző megmutatja, hogyan tekinthetsz a szervezésre és a rendszerezésre úgy, mint egy kiváló lehetőségre, ami segít, hogy elengedd, amit ideje elengeded, és közben tiszteletben tarja, hogy ki vagy, merre jártál, és mi az úti célod.
 

Geralin hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, melyek alapján eldöntheted, mi az, amit érdemes megőrizned, és mi az, ami nélkül prímán megleszel – legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról. Segítségével felszámolhatod a számítógépedben uralkodó káoszt, hatékonyabban megszervezheted a családoddal töltendő időt, és ahhoz is kapsz pár tippet, hogyan tartsd fenn rendet, és küzdd le a halogatást!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba