A legújabb DIY őrület – Keverj ki házi krétafestéket!

Írta: ,

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vintage stílus, talán ennek is köszönhető, hogy új bútorok vásárlása helyett sokan döntenek a régi darabok újrahasznosítása, felújítása mellett. A krétafesték ebben lehet remek segítség, hiszen egyszerű vele bánni, így kezdők is bátran használhatják. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogyan!

Mi is az a krétafesték? Kép forrása: heimatbaum.com

1/5 Mi is az a krétafesték?

A krétafestékkel – szemben mondjuk a csillogó zománcfestékkel – krétaporra emlékeztető, matt hatást érhetsz el, így ideális, ha például antikolni szeretnél, de akkor is érdemes kipróbálnod,  ha nem szeretnéd visszacsiszolni a bútort. 

A krétafesték népszerűségét ugyanis épp az adja, hogy nagyon könnyű vele bánni, nem igényel előzetes csiszolást vagy alapozást, még a legdurvább lakkozású szocreál komódot is befogja – mindössze alaposan meg kell tisztítod, mielőtt lekennéd.

Kezdő bútorfelújítóknak tehát tökéletes ez a festék, melyet ecsettel és hengerrel egyaránt felvihetsz bútorra vagy akár csempére, padlóra is. Persze, mint minden esetben, a krétafestéket is érdemes száradás után lakkozni vagy más technikával felületkezelni, hogy minél strapabíróbb legyen.

Hozzávalók

2/5 Hozzávalók

Bár már Magyarországon is kapható ez a bútortuningolók körében méltán népszerű festék, azért nem lehet bárhol beszerezni. Viszont jó hír, hogy a krétafestéket magad is könnyen ki tudod keverni, ráadásul így még még spórolsz is!

Nem kellenek túl bonyolult összetevők hozzá: vízre, modellgipszre és latex beltéri falfestékre lesz szükséged, ha DIY krétafestéket akarsz kikeverni. Persze, az arányokon variálhatsz, de jó kiindulási pont lehet az alábbi bevált recept: egy rész víz, egy rész modellgipsz, két rész latex festék.

Ugye, milyen egyszerű?

Így keverd ki

3/5 Így keverd ki

A kívánt mennyiséghez viszonyítva mérd ki az egyes részeket, majd egy műanyag flakonba először öntsd bele a vizet. 

Ezután egy kanállal fokozatosan kezdd el beleadagolni a gipszet – mindig kivárva, hogy a gipsz-szemcsék szépen lesüllyedjenek a vízben.

Utolsó lépésként, folyamatos kevergetés mellett add hozzá a falfestéket, majd az egészet alaposan keverd össze. Ha pedig véletlenül mégis csomósnak találod, kézi habverővel tökéletesítheted a textúrát!

Mit festhetsz vele? Kép forrása: yourhomebasedmom.com

4/5 Mit festhetsz vele?

Ahogy már említettük, a retró bútoroktól kezdve a parkettán át szinte mindent befog a krétafesték.

Ha azonban nem akarsz ajtóstul rontani a házba, először próbáld ki egy kisebb polcon vagy újságtartón, vagy akár egy egyszerű képkeretet is feldobhatsz vele, de kísérletezhetsz befőttes üvegeken is.

Ha elégedett vagy az eredménnyel, jöhetnek a nagyobb kihívást jelentő bútordarabok is – mint például ez a zongora, mely komor sötétbarnából vált finom menta színűvé.

Trendi etetőszék Kép forrása: diyready.com

5/5 Trendi etetőszék

Ki mondta, hogy egy etetőszék nem lehet vagány? A házi készítésű krétafestékeddel akár egy régebbi darabot is könnyűszerrel felújíthatsz – ha már beleszerettél a vintage stílusba, a gyerkőc széke se lógjon ki a sorból.

Ha antikolni szeretnéd, előbb sötétebb színnel fesd le az etetőszéket, majd jöhet rá a világos réteg, amit finom szemcséjű csiszolópapírral csiszolj vissza – a végén pedig ne felejtsd el a waxolást vagy lakkozást, hogy ne csak divatos, de időtálló is legyen a műved.