A legújabb DIY őrület – Keverj ki házi krétafestéket!

Boros Mariann
Írta: ,
A legújabb DIY őrület – Keverj ki házi krétafestéket!

Kép forrása: ourvintagehomelove.blogspot.hu

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a vintage stílus, talán ennek is köszönhető, hogy új bútorok vásárlása helyett sokan döntenek a régi darabok újrahasznosítása, felújítása mellett. A krétafesték ebben lehet remek segítség, hiszen egyszerű vele bánni, így kezdők is bátran használhatják. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogyan!

Mi is az a krétafesték? Kép forrása: heimatbaum.com

A krétafestékkel – szemben mondjuk a csillogó zománcfestékkel – krétaporra emlékeztető, matt hatást érhetsz el, így ideális, ha például antikolni szeretnél, de akkor is érdemes kipróbálnod,  ha nem szeretnéd visszacsiszolni a bútort. 

A krétafesték népszerűségét ugyanis épp az adja, hogy nagyon könnyű vele bánni, nem igényel előzetes csiszolást vagy alapozást, még a legdurvább lakkozású szocreál komódot is befogja – mindössze alaposan meg kell tisztítod, mielőtt lekennéd.

Kezdő bútorfelújítóknak tehát tökéletes ez a festék, melyet ecsettel és hengerrel egyaránt felvihetsz bútorra vagy akár csempére, padlóra is. Persze, mint minden esetben, a krétafestéket is érdemes száradás után lakkozni vagy más technikával felületkezelni, hogy minél strapabíróbb legyen.

Hozzávalók

Bár már Magyarországon is kapható ez a bútortuningolók körében méltán népszerű festék, azért nem lehet bárhol beszerezni. Viszont jó hír, hogy a krétafestéket magad is könnyen ki tudod keverni, ráadásul így még még spórolsz is!

Nem kellenek túl bonyolult összetevők hozzá: vízre, modellgipszre és latex beltéri falfestékre lesz szükséged, ha DIY krétafestéket akarsz kikeverni. Persze, az arányokon variálhatsz, de jó kiindulási pont lehet az alábbi bevált recept: egy rész víz, egy rész modellgipsz, két rész latex festék.

Ugye, milyen egyszerű?