A legszebb otthoni dolgozósarkok

Írta: ,

Egyre több olyan munkakör akad, amit messze nem csak egy unalmas irodában, az otthonunktól távol űzhetünk. A dolgozósarkot mindazonáltal a saját lakásunkban is érdemes gondosan kiaknáznunk, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen munkakörülményeket biztosítunk saját magunknak.

1/5 Dupla munkafelület

Nem mindenkinek elegendő csupán a laptopja ahhoz, hogy otthonról végezhesse a munkáját, egyeseknek méretes munkafelületre van szükségük.

Számukra ideális választás ez az elrendezés, hiszen a számítógépnél végzett feladatokat külön felületre tudják koncentrálni, ám mégsem kell teljesen elválasztaniuk a szabad kézzel lebonyolított munkáktól.


Unod a munkahelyed? Így lehet csodás irodád otthon


Az ilyen megoldás azoknak is megfelelő lehet, akik szívesen birtokolnak nagyobb munkafelületet, és inkább uralják a káoszt, semmint gyakran rendet raknak.

Az egyszerű, hagyományos és kisméretű dolgozósarok a valóságban azoknak lehet ideális, akik csak a laptopjukkal munkálkodnak, ők boldogulhatnak a polcok és a fiókok segítségével.

Mindenki másnak érdemes legalább egyméteres extra munkalappal számolnia.

2/5 Méretes inspirációs fal

Nem csupán vízszintesen terjeszkedhetünk, ha új munkafelületre szeretnénk szert tenni, erre a célra ideális lehet az asztal melletti fal is.

Amellett, hogy könnyedén beboríthatjuk polcokkal, esetleg egy szekrényt is állíthatunk elé, felhasználhatjuk inspirációs falként.

Lefesthetjük táblafestékkel, de akár parafával is bevonhatjuk, így mindig az aktuális munkáinkhoz igazíthatjuk a tartalmát.

Ennek a megoldásnak a miniatűr változatát mindenki beiktathatja az otthonába, hiszen az egészen kisméretű tábláktól a valóban hatalmas darabokig válogathatunk a papírboltokban.

A mágneses vagy parafatáblákat az asztalunk felett is rögzíthetjük, s bár az előbbi példánál jóval kisebb felületen, de segítségükkel ugyanazt a célt szolgálhatjuk (ráadásul könnyen mozgatható formában).

3/5 Egy teljes szoba

Aki olyan szerencsés, hogy egy teljesen különálló szobát birtokolhat munkavégzés céljából, annak valóban új távlatok nyílhatnak meg a szeme előtt.

A nagyobb tér nyilván több lehetőséget, méretesebb tárolókat és könnyebben összehangolható berendezést kínál.

Ebben az esetben érdemes kipróbálni, milyen, ha nem a sarokba, vagy éppen az ablak alá, mellé tesszük az íróasztalt, hanem akár a szoba közepére, hiszen mégiscsak ez a bútor a meghatározó fókuszpont.

A színeket, dekorációkat célszerű összehangolni, a sok szabad helyet pedig érdemes megtölteni.

A szellősen elhelyezett tárolók, dokumentumgyűjtők legalább olyan jól tudnak mutatni, mint az egyforma kerettel bíró táblák, az inspiráló szobanövények és persze az igazán személyes tárgyak, fotók.

4/5 Dupla élvezet

Előfordulhat, hogy nem egymagunkban végezzük a munkát, akkor sem, ha otthonról dolgozunk.

Családi vállalkozásnál főleg könnyen megeshet, hogy muszáj megosztanunk a munkafelületet valakivel, így adott esetben felére csökken a saját terünk.

Bár a nagyobb alapterületű szobáknak nem nehéz két különálló, mégis egy helyiségben levő irodát kialakítani, kis helyen már nehezebb a dolgunk.

Szerencsére ez sem lehetetlen, a képen látható példa tökéletesen mutatja, hogy minimális helyen is elérhetjük a maximális célt.

A középen álló polc nem csupán tökéletes tároló, hanem térelválasztó is egyben, s bár karnyújtásnyira vagyunk egymástól, mégsem zavarjuk a másikat állandó tekintetünkkel.

Így lehet egy méretes asztalból és egy testreszabott polcból tökéletes otthoni irodát varázsolni.

5/5 Elrejthető dolgozósarok

Ugyancsak helyszűkére vezethető vissza ez a praktikus megoldás, ám kisebb lakásokban nagyon jól jöhet, ha nem kell állandóan kerülgetnünk az asztalunkat.

Nem muszáj feltétlenül komoly munkafelületet veszítenünk ahhoz, hogy a dolgozósarkunk elférjen a szobánkban, akadnak olyan megoldások, amikkel orvosolhatjuk a problémát.

Példának okáért egy gondosan megtervezett és berendezett gardrób, vagy beépített szekrény ugyancsak ezt a célt szolgálhatja.

Zárt szekrény esetében munkavégzéskor kinyitjuk az ajtót, ha szükséges, kijjebb húzzuk az asztalt, majd, ha végeztünk, éppúgy visszatesszük az eszközöket, mintha csak egy ruhát vettünk volna ki korábban.

Ha a megvalósításra nincs lehetőségünk, vásárolhatunk falra szerelhető, felhajtható asztalt is, amit messze nem csak az apró konyhában használhatunk.