A kéktől vonzóbbnak érezzük magunkat? Így hatnak a színek az egészségünkre és a lelkünkre

Göcző Nóra
Írta: ,

A színek ereje régóta ismert a természetgyógyászok, a pszichológusok, de még a lakberendezők körében is. Saját magunkon is tapasztalhatjuk, hogy mennyire más érzések fognak el bennünket, ha belépünk egy olyan szobába, ahol minden szürke vagy fehér (pl. orvosi rendelő) és mennyire más érzések kezdenek el a bensőnkben áramlani, amikor egy színekkel teli, de nem túlságosan hivalkodó szobában találjuk magunkat.

A színek gyógyító ereje egyszerre hat a testre és a lélekre. Vannak pezsdítő, inspiráló, vadító színek, s vannak nyugtató, harmóniát és békét adó színek. Érzékelésünk olyan kifinomult, hogy a bennünket körülvevő árnyalatok folyamatosan képesek hatni a tudatalattinkra, anélkül, hogy azt észre vennénk. Ez az öntudatlan irányítás megmutatkozik abban, ahogyan reggel megválasztjuk a ruháinkat, amilyen színűre a hálószoba falát festjük, amilyen színű autót vásárolunk, amilyen színű terméket veszünk le a közértben a polcról.

Két féle papírzsepkendő közül azt fogjuk választani, amelynek a csomagolása közelebb áll a számunkra szükséges érzések megteremtéséhez. Ez egyik nap lehet a lila, a másik nap a zöld csomagolásban kapható zsebkendő. Tudjuk, hogy mindkettőben ugyanaz a termék található, valamiért mégis inkább az egyiket szeretnénk a magunkénak tudni vagy épp a másikkal kapcsolatban vannak ellenérzéseink.

Zöld Kép forrása: duitang.com

A zöld szín a természet egyik alapszíne. A harmónia és az egyensúly állapota hozható vele összefüggésbe, szemünk szinte pontosan a retina közepére fókuszálja a zöld fényt.

Szerencsére a szemünk a zöld ezernyi árnyalatát képes megkülönböztetni, s ez a képességünk segíti nyugalmi állapotba juttatni a tudatot, ezt érezzük az erdei séták alkalmával.

A zöld szín használata lelassítja a rosszindulatú sejtburjánzást, enyhülnek az ízületi és visszérpanaszok, továbbá fokozza az izom és szövetgyarapodást. Ha nyugtalan vagy, de leülsz egy percre és a lelkedben kavargó érzésekre összpontosítasz, figyeld meg, milyen színűnek látod ezeket az érzéseket.

Egy kis gyakorlással gyorsan el tudod képzelni, hogy ezek az érzések lassan átmennek a zöld ilyen-olyan árnyalatába, s ezáltal fokozatosan megnyugszol, elengeded a stresszt.

 

Vörös Kép forrása: liveinternet.ru

A vörösnek is több száz árnyalatát vagyunk képesek megkülönböztetni, de hatása minden egyes árnyalat esetén izgató, stimuláló, élénkítő. Sokan gondolják, hogy a vörösre festett hálószoba feldobja a szexuális együttléteket.

Egy ideig ez igaz is, hosszútávon azonban nem engedi az ellazulást, mert gyorsabb szívverést és magasabb vérnyomást eredményez. Hipertóniás, epilepsziás, asztmás vagy szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ajánlatos kerülni a piros színt, mert felerősítheti a tüneteket.

Alacsony vérnyomás, vérszegénység, hideg végtagok, fájdalmas menstruáció, de még székrekedés esetén is ajánlott erre a színre koncentrálni vagy környezetünket piros színű tárgyakkal feldobni.