A dánok rájöttek a boldogság titkára - Hygge, a skandináv életstílus

Zabolai Margit
Írta: ,

Felmérések szerint Dánia a világ legboldogabb országa, és bár vitathatatlan, hogy számos gazdasági, szociális tényező is hozzájárul a dánok boldogságához, a hygge, vagyis a dán életérzés azért korántsem csak a külső körülményeken múlik.

Mi az a hygge? Kép forrása: 8tracks.com

A dán életérzésről született már könyv, számtalan újságcikk, és elég beütni a Pinterest vagy az Instagram keresőjébe, hogy a képernyődet elárasszák a hygge inspirálta képek.

Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója több éves kutatása során arra jutott, hogy a hygge nem más, mint a dánok boldogságának titka: a szót lefordítani igencsak nehéz, de nagyjából azt jelenti, hogy olyan környezetet teremtesz magadnak, amelyben jól érzed magadat, illetve hogy megtanulsz örülni a környezetednek.

Azaz nem egy különleges eseményre vagy ünnepnapra vágysz, hanem minden apróságot úgy élsz meg, hogy az örömet okozzon.

Hygge a lakberendezésben Kép forrása: sheerluxe.com

A hygge mint trend egyik legérezhetőbben a lakberendezésben jelent meg, a pihe-puha takarók, a lágy színek, az ölelni való párnák mind az otthonosság, a kényelem érzetét keltik, egy olyan környezetet, amiben jól esik bevackolni, és elkortyolni egy csésze teát, forró csokit vagy frissítő gyümölcsturmixot.

Az ötlet persze nem új, de a dánok mesteri szintre emelték: legyen olyan az otthonod, ahová jó hazatérni!

És ehhez még csak az sem kell, hogy drága holmikkal vedd körül magad. Elég, ha úgy rendezed be a lakást, hogy jól érezd magadat a tárgyaid között.