9 trükk, hogy télen se legyen unalmas a lakásod

Kató Iringó
Írta: ,

Az rendben van, hogy a Karácsony közeledtével legtöbbünk igyekszik mindenféle ünnepi dekorációs elemmel, ilyen-olyan karácsonyi hangulatú tárgyakkal kicicomázni a lakást vagy a házat. Ám a dekoráláshoz tulajdonképpen nem szükséges megvárnunk az adventet és magát az ünnepet, hanem jócskán előtte és persze később, január-februárban is foglalkozhatunk lakhelyünk díszítgetésével. Ehhez adunk most 9 tippet! (Azok is kattinthatnak, akiknél már novemberben áll a Karácsonyfa!)

Kezdjük a sort azokkal a csodás téli hangulatot árasztó és puha kiegészítőkkel, mint a norvégmintás, hóemberes, -pelyhes vagy rénszarvas mintájú plédek, pokrócok és párnák, vagy párnahuzatok. Ha van ilyen a háztartásunkban, akkor íziben vegyük elő őket és használjuk: takarosan helyezzük el őket az ágyon és a kanapén, s amikor időnk engedi, kuckózzunk be közéjük. Ha viszont nincs ilyen párna/takaró tulajdonunkban, akkor érdemes elgondolkodni a beszerzésükön, mert egyrészt akár már jutányos áron is hozzájuthatunk, másrészt pedig valóban képesek feldobni az ember kedvét a látványukkal és puhaságukkal.

Persze nem muszáj megállnunk a párna+takaró duónál. Akár másféle szövetekben, anyagokban is gondolkodhatunk: lehet az asztalterítő, futó, konyharuha, kötény, függöny, ágynemű, netalántán szőnyeg. Ezek télies mintájukkal mind azt fogják sugallni, hogy a télnek is megvan a maga szépsége és jól érezzük majd otthon magunkat a szürke hétköznapokon.

Pár átlátszó üveg vagy műanyagtároló segítségével olyan egyszerűen készíthetünk téli dekorációs elemet az otthonunkba, hogy a végén majd magunk sem hisszük el, hogy mennyire könnyen ment ez a projekt. Csupán annyi a dolgunk, hogy kerítsünk valahonnan pár kisebb vagy nagyobb méretű, átlátszó tárolót (0 Ft-os büdzsé esetében például a nagy uborkás üveg is megteszi) és ezekbe dobáljunk bele mindenféle földi jót: tobozokat, bogyókat, egyéb terméseket, egész diókat, fenyőágakat, gallyakat, aztán igyekezzünk mutatósan elhelyezni őket. Gyümölcsöket (alma, narancs, stb.) csak akkor tegyünk bele, hogyha majd figyelünk arra is, hogy ne ott romoljanak meg, mert az minden lesz, csak nem szép látvány.

Természetesen nem maradhatnak ki a felsorolásunkból a gyertyák sem, hiszen ezek már-már nélkülözhetetlen elemek a lakásban, főleg télvíz idején. A kis mécsestartók, a nagy, több ágas gyertyatartók és az úszógyertyás változatok ideje is eljött, beizzításuk után pedig az általuk nyújtott hangulatra egészen biztos nem lesz panasz.

Akárcsak az előző pontban a gyertyák, így az illóolajok is rendkívüli népszerűségnek örvendenek a hideg hónapok beköszöntével. Érdemes 100%-os, természetes illóolajat vásárolni, pl. olyan téli illatokban, mint a narancs, grapefruit, alma vagy fahéj. Ezeknek nemcsak az illatát fogjuk szeretni, hanem azt is, hogy némileg párásítják is otthonunk levegőjét, ami főleg a panellakások esetében praktikus.

A fényfüzérek szintén nagyon trendiek mostanában. Ezekkel is díszíthetjük a lakásunk egyes pontjait, pl. az ágyunk támláját, viszont ajánlott halványabban világító izzókat választani, hogy a retinánkat ne égesse ki ez az amúgy hangulatos dekorelem.

Ha van rá lehetőségünk, akkor ne hagyjuk ki azt a ziccert sem, amit egy szép ajtódíszt biztosít a bejárati ajtónkon.

Gyerekkel vagy gyerekekkel mókás program lehet, hogyha az ablak- vagy ajtóüvegekre különböző téli mintákat fújjunk a direkt erre a célra kifejlesztett spray-k segítségével. Ezeket letakarítani tavasszal már kevésbé mókás, de hát valamit valamiért. :)

Pár akasztóval rendelkező, kicsi és könnyű díszt (nem muszáj még kifejezetten karácsonyit) felaggathatunk a mennyezeti lámpakarokra, a végeredmény mindenképpen egyedi lesz.