8 dekortipp tavaszi hagymásokhoz, amit imádni fogsz

Írta: ,

Bár az időjárást elnézve szinte hihetetlen, hogy már csak hetek kérdése, és beköszönt a tavasz, az üzletek polcain már megjelentek az évszak legkedveltebb virágai, melyek nem csak vágott formában festenek jól a lakásban. Cikkünkben a hagymás virágok lakásdekorációs felhasználásara találhatsz inspirációt.

1/8 Levendula és barka

A levendula nem csak szárítva illatosítja be otthonodat, ültetve is sokáig bírja, nem mellesleg pedig szépen mutat egy egyszerű cserépben is.

A barkaágakra sem kell feltétlen aggatnod valamit ahhoz, ha fel akarod dobni velük a nappalit, egy átlátszó üveg vázába téve is ünnepi hangulatot keltenek.

 

2/8 Egy csésze nárciszt?

Bár a nárciszok virágzása még odébb van, egy ilyen letisztult, mégis cuki kompozíciót már most megtervezhetsz.

Nem is kell hozzá más, csak egy nagyobb, díszes csésze vagy bögre, amibe majd átülteted a virágot.

Lehetőleg ablak közelébe tedd majd, hogy minél több napfény érje.

Pink tulipánok Kép forrása: hubpages.com

3/8 Pink tulipánok

Bár a tulipánokat is inkább vágott formában, vázában szoktuk meg a lakásdekor részeként, hagymával együtt sokkal tovább bírja, és ha elvirágzott, ki is lehet ültetni a kertbe.

Akár föld nélkül is bele tudod tenni egy méretes üvegbe, csak arra figyelj, hogy mindig kapjon vizet.

4/8 Cserép nélkül

Ha ez előzőeknél extrémebb virágdekorációt szeretnél, biztosan tetszeni fog ez a vagány, légies megoldás. Persze, az elkészítése is bonyolultabb és több eszközt igényel, de ha van időd és kedved, megéri belevágni.

A virágok hagymái körül hagyd meg a földet, és formázz belőle gombócot, ha kell, nedvesítsd be vízzel. Ezután mohával kell bevonnod, ami összetartja a földet, így nem fog elszóródni. Ha ez megvan, raffiával vagy bármilyen erős madzaggal kötözd körbe, és lógasd fel.

Ez a technika egyébként a japánoktól ered, és a Kokedama nevet kapta, hazánkban is egyre népszerűbb. Ne felejtsd el rendszeresen locsolni a növényt, ami ebben az esetben spriccelést jelent, és az az ideális, ha ablak közelében kap helyet.

5/8 Vegyes vágott

A nárciszok fehér változata is csodásan feldobja a lakást akár vágott formában, akár cserépbe ültetve, a kettő kombinációja pedig igazi tavaszi kavalkádot varázsolhat komódodra, pláne egy ilyen jól megkomponált dekoráció részeként.

 

6/8 Romantikus jácintok

A jácint finom illata miatt sokak kedvenc tavaszi virága, mely különösen sokáig bírja a kertből kiásva is.

Ehhez az egyszerű dekorhoz nem is kell más a virágon kívül, mint néhány szál gyertya, és egy rekeszes doboz, ahol szépen elrendezheted őket.

A hagymát érdemes papírba csomagolni, nem baj, ha némi föld is marad alatta.

7/8 Együtt, egységben

A jácintok és tulipánok egymás társaságában is jól érzik magukat, egy hatalmas, kör alapú üvegben szépen elrendezheted őket.

Tedd belülre a tulipánokat, köréjük pedig a jácintokat, közéjük pedig egy-egy barkaágat is szúrhatsz.

A tál aljára önts egy kis vizet.

8/8 Kecses krókusz

A tavasz egyik első hírnökét, a krókuszt rövid szára miatt jellemzően nem szoktuk levágni és vázába tenni, és inkább a kertet díszíti, ám cserépbe ültetve mégiscsak lehet a lakásdekoráció része, önmagában és már tavaszi virágok társaságában is remekül mutat.