7 tipp, hogy felkészítsd a lakást a téli hónapokra

Írta: ,

Fagyos éjszakák és ködös nappalok. Egy pár hónapig most ez vár ránk, és jobb, ha téged is felkészülten ér a hideg. Ilyenkor ugyanis nem csak ruhatáradat és a bőrödet kell felkészítened a téli hónapokra, de a lakásodat is. Íme néhány tipp, hogy mivel téliesítheted otthonod, hogy a benti melegből kényelmesen élvezhesd a kinti hóesést!

Figyelj a nyílászárókra

1/7 Figyelj a nyílászárókra

A hideg időjárás nagyobb fűtésszámlákat és nagyobb energiafogyasztást is jelent. A hideg közeledtével okosan teszed, ha leellenőrzöd a nyílászárókat. Ha valahol nem zárnak jól, akkor hiába fűtöd a lakást, a meleg levegő pillanatok alatt kiszökik!

Ha olyan helyen szivárog a levegő, amit nehezen érsz el, akkor hívj szakembert, ha viszont csak két szoba között szeretnéd betömni a lyukakat, akkor vegyél erre megfelelő ajtó- vagy ablakpárnákat, amik megállítják a levegő áramlását.

A lakásban amúgy is hasznos zárva tartani a belső ajtókat, ha nem használsz bizonyos szobákat, így nem kell minden teret feleslegesen befűtened

Szőnyegek és takarók

2/7 Szőnyegek és takarók

Bármilyen lakásban is laksz, hacsak nincs padlófűtés, a téli hónapokban a padlón keresztül is hőt veszít a lakásod (a teljes hő kb. 10%-ka itt távozik az otthonodból).

Szerezz be néhány szőnyeget azokba a szobákba, ahol hűvösebb szokott lenni, vagy ahol kőpadló van, hiszen ezek a plusz rétegek nagyon jól tartják a meleget. Plusz sokkal jobb érzés lesz a meleg szőnyegre rálépni reggel a kávéfőzés közben, mint a hideg kőre!

Vegyél néhány meleg pokrócot is, hiszen ezek mindig jól jönnek a kuckózós estéken.

Tipp: Amikor nem használod a pokrócot, hajtsd meg hosszában, és tedd rá a kanapéra – remekül öltözeti majd a nappalidat!

Melegíts okosan!

3/7 Melegíts okosan!

Mondj nemet a hősugárzókra és egyéb elektromos fűtőberendezésekre! Legalábbis hosszútávon nagyon drága ezzel fűteni a lakást, a villanyszámlád hónap végén az egekbe szökik majd.

Próbáld ki, hogy a fűtést alacsonyabb fokozaton használod, és csak akkor veszed feljebb kb. 21-23 fokra a lakást, amikor otthon vagy. Napközben és éjszaka hagyd takarékon a fűtést – esetleg programozd be előre, ha van rá lehetőség – ilyenkor ugyanis nincs szükség arra, hogy nagyon meleg legyen (illetve ha egy kicsit hűvösebb van, sokkal jobban megy majd az alvás is).

Tipp: Ha sütni támad kedved, hagyd nyitva a sütőt, miután kivetted a sütit – így a konyhád is percek alatt felmelegszik majd!

Száraz cipők

4/7 Száraz cipők

Télen a nyirkos, havas időben a cipőiddel is behozod a koszt és a vizet a lakásba. Ahhoz, hogy ezt megelőzd, használj akár több lábtörlőt – egyet még az ajtó előtt, a másikat pedig a lakásba belépve.

A cipők tárolására pedig remek DIY ötlet, ha egy rusztikus fa tálcát megtöltesz kövekkel, és ezen tárolod a téli lábbeliket.

Így a víz is szuperül le tud csöpögni, nem kell minden alkalommal takarítani, száraz és tiszta marad a lakásod előszobája is.

Függönyt fel!

5/7 Függönyt fel!

Bár kint hideg van, a természetes napfény mégis felmelegít mindent, amit ér.

Napközben húzd el a függönyöket és engedd be a fényt, hiszen így a hangulatod is jobb lesz, és a melegben jobban is érzed majd magad. 

Amint azonban lemegy a nap, húzd össze a függönyöket, nehogy kiszökjön a meleg. Plusz szigetelő rétegként (főleg, ha dupla ablakod van), akár pukkasztós fóliát is tehetsz az üvegre – hiszen ez jól tartja a hőt.

 

 

Párologtass

6/7 Párologtass

Télen a fűtés és a ritkább szellőztetés miatt sokkal szárazabbnak érezzük a lakás levegőjét. Ilyenkor nagyon hasznos párologtatni, hiszen ez a hőérzetet is növeli.

Most azonban nem a legkézenfekvőbb megoldás a legjobb – az, hogy kis tálkában csapvizet vagy kamillás vizet teszel a fűtőtestre – mert ez még inkább szárítja a levegőt.

Inkább egy vizes törölközőt teríts a radiátorra, vagy sós ásványvízzel párologtass. Így a baktériumok nem kerülnek bele a levegőbe a csapvízből, a sós víz pedig nyákoldó hatású, azaz segít a téli betegségek megelőzésében.

Dekorálj!

7/7 Dekorálj!

A dekorálás is sokat segít, hogy télen is otthonosan érezd magad a lakásodban. Ha veszel néhány fehér vagy világos kiegészítőt, ami passzol a lakás stílusához, sokkal világosabbnak és üdébbnek fog tűnni a tér.

A skandináv lakások többsége is túlnyomó részben világos – ők pedig igazán értenek ahhoz, hogy hogyan kell küzdeni a napfény hiánya ellen. Tipp: Sokat dob a lakás hangulatán, ha természetes dekorációval díszíted a téli hónapokban: jöhetnek a tobozok, a szárított ágak és levelek, a fahéj, a narancshéj, a szegfűszeg és a girlandok. Ezekből DIY asztaldíszeket, koszorúkat és sok már szuper dekort is készíthetsz!