7 tipp, hogy felkészítsd a lakást a téli hónapokra

Stumpf Bea
Írta: ,

Fagyos éjszakák és ködös nappalok. Egy pár hónapig most ez vár ránk, és jobb, ha téged is felkészülten ér a hideg. Ilyenkor ugyanis nem csak ruhatáradat és a bőrödet kell felkészítened a téli hónapokra, de a lakásodat is. Íme néhány tipp, hogy mivel téliesítheted otthonod, hogy a benti melegből kényelmesen élvezhesd a kinti hóesést!

Figyelj a nyílászárókra

A hideg időjárás nagyobb fűtésszámlákat és nagyobb energiafogyasztást is jelent. A hideg közeledtével okosan teszed, ha leellenőrzöd a nyílászárókat. Ha valahol nem zárnak jól, akkor hiába fűtöd a lakást, a meleg levegő pillanatok alatt kiszökik!

Ha olyan helyen szivárog a levegő, amit nehezen érsz el, akkor hívj szakembert, ha viszont csak két szoba között szeretnéd betömni a lyukakat, akkor vegyél erre megfelelő ajtó- vagy ablakpárnákat, amik megállítják a levegő áramlását.

A lakásban amúgy is hasznos zárva tartani a belső ajtókat, ha nem használsz bizonyos szobákat, így nem kell minden teret feleslegesen befűtened

Szőnyegek és takarók

Bármilyen lakásban is laksz, hacsak nincs padlófűtés, a téli hónapokban a padlón keresztül is hőt veszít a lakásod (a teljes hő kb. 10%-ka itt távozik az otthonodból).

Szerezz be néhány szőnyeget azokba a szobákba, ahol hűvösebb szokott lenni, vagy ahol kőpadló van, hiszen ezek a plusz rétegek nagyon jól tartják a meleget. Plusz sokkal jobb érzés lesz a meleg szőnyegre rálépni reggel a kávéfőzés közben, mint a hideg kőre!

Vegyél néhány meleg pokrócot is, hiszen ezek mindig jól jönnek a kuckózós estéken.

Tipp: Amikor nem használod a pokrócot, hajtsd meg hosszában, és tedd rá a kanapéra – remekül öltözeti majd a nappalidat!