5 szín, amivel nagyobbnak mutathatod a lakásodat

Írta: ,

Mindig kihívás egy egészen pici helyiséget úgy berendezni, hogy egyszerre mutasson jól és divatosan, mégse legyen az az érzésed, hogy összenyomnak a falak. De csak azért, mert kis alapterülettel kell dolgoznod, még nem kell lemondanod a színekről. Sőt!

1/5 Kék

A kék szín nemcsak megnyugtat, de a teret is levegősebbé, szellősebbé teheti, így tökéletes választás akkor is, ha egy apró szobát szeretnél nagyobbnak mutatni.

A sötétebb árnyalatok helyett érdemes a halványabb kékek, a vízszín, esetleg az égszínkék környékén nézelődni, de a pasztell is segít, hogy tágasabbnak mutasd a szobát.

Ha hideg kéket választasz, azt tartsd észben, hogy ez hideggé is teheti a szoba hangulatát, ezért érdemes néhány kiegészítő erejéig melegebb színeket is bevinni a helyiségbe, a barna például szépen játszik a kék hűvösségével.

2/5 Lila

A lila szín világosabb árnyalatai, például a levendula, kifejezetten jó választásnak bizonyulnak, ha szeretnéd tágasabbnak mutatni a lakóhelyedet.

Ezek a színek nem csak felnyitják a teret, de egyúttal megnyugtatóan, pihentetően is hatnak.

A titok, hogy a színskála világosabb, esetleg élénkebb oldalán maradj, és a kiegészítőkön valamilyen még haloványabb színnel, például fehérrel, vagy kékkel támogasd meg a fal színét, így még könnyebbé teheted az összhatást.

3/5 Barna

A barna kétségtelenül egy kellemes, nyugtató árnyalat, de hogyan viselkedik kisebb tereken? Remekül!

Válassz a közép-tónusú barnákból, mint amilyen a mogyoró, vagy a fás színek, mert ezek gazdag, meleg érzést keltenek, ugyanakkor a falakat is távolítják, így nem lesz olyan zárt, szűkös érzésed a szobában.

A lágy barnák jó alapot teremtenek sokféle stílusnak, így a lakberendezést sem határolja annyira be, ha ilyen színt választasz.

Arra vigyázz, hogy a mennyezetet és a padlót mindenképpen hagyd világosan, különben még a világos barna is összeszoríthatja a teret.

4/5 Zöld

A zöld jó választás oda, ahol egyszerre szeretnél nyugodt, mégis összeszedett lenni, például ha a munkádra koncentrálnál.

Így egy kis dolgozósarokba a zöld remek megoldás lehet.

A sárga alapú zöldek, mint az olíva, melegebbek, és kellemes atmoszférát teremtenek, míg a kékhez közelebbi árnyalatok, például az aqua, hűvösebbek és nyugtatóak, de mindkettő tágasabbá teheti a szobát, ha a világos és a közepes árnyalatok tengelyén válogatsz.

A természetes vagy mesterséges fény a zölddel társítva segít eltolni egymástól a falakat, így érdemes a zöldre festett felületet megvilágítani.

5/5 Fehér

Ne becsüld alá a fehér hatását, amikor a megfelelő színt keresed!

A színes falfestékek korában az egyszerűen, vakító fehéren hagyott falak kifejezetten izgalmas hatást kelthetnek, arról pedig nem is beszélve, hogy semmi nem tágítja úgy a teret, mint ez a szín.

Ha szereted az erőteljesebb színeket, akkor is jó döntés lehet fehérre festeni a falakat, mert ez teremt annyi világosságot és szellősséget, hogy mellette gyakorlatilag bármilyen színű kiegészítőt választhatsz.

A fehérhez közeli árnyalatok, például a bézs, szintén tágítják a teret, miközben kicsit melegebbé is teszik azt.