5 praktika, amivel az aprócska konyhát is kényelmessé teheted

Írta: ,

A legtöbb garzonhoz nem tartozik túlságosan nagy konyha, és már annak is örül az ember, ha kényelemesen össze tud dobni egy vacsorát. Néhány egyszerű praktikával azonban a picike konyhákat is be lehet rendezni úgy, hogy a szűkös hely ne okozzon bosszúságot a mindennapokban!

Ha át lehet alakíttatni Kép forrása: remodelista.com

1/5 Ha át lehet alakíttatni

Amennyiben te tervezed meg a konyhát – vagy csak a helyiség adott, és berendezheted – sokkal jobban jársz beépített bútorokkal.

Az előre gyártott szekrényekkel az a gond, hogy nem töltik ki teljesen a teret és emiatt egyáltalán nem megfelelőek a kis lakásokba. A személyre szabott megoldásokkal már egészen más a helyzet.

De mire kell figyelned? Mindenképpen építtesd be plafonig a konyhát, de néhány helyre szekrény helyett polcokat tegyél, így jóval szellősebb lesz az összhatás.

Fontos, hogy az alsó szekrényekbe minél több fiókot tegyél, hiszen így sokkal jobban kihasználhatod a rendelkezésedre álló teret – és persze mindenképpen használj világos színeket.

Ne tegyél semmit a munkapultra Kép forrása: bloglovin.com

2/5 Ne tegyél semmit a munkapultra

Jó, ez szinte kivédhetetlen, főleg, ha nem alakítottak ki előzőleg helyet a mikrónak és a létfontosságú kávégépnek. Ezeknek nyilván helyet kell szorítanod, de csak azokat a gépeket hagyd elöl, amiket nap mint nap használsz.

A kéthetente egyszer beüzemelt kenyérpirítónak, vagy a még ritkábban használt gyümölcsfacsarónak teljesen felesleges helyet áldoznod. Tárold őket pl. egy alsó, méretes polcon, vagy a felső szekrénysor tetején dobozban, amennyiben nem építették be plafonig az aprócska helyiséget.

A gyümölcskosarat is át kell tenned az asztalra, ha pedig virágokkal dekorálsz, jobban jársz a felakasztható kaspókkal.

3/5 Rendszerezz!

Az aprócska konyhákban elengedhetetlen a rendszerezés, és ez nem csak arra a felületre vonatkozik, ami mindenki számára látható és elérhető.

A sok-sok eszközt valahol el is kell rejteni, és erre bizony nem feltétlenül elegendőek a rendelkezésre álló szekrények.

Mi ilyenkor a megoldás? Ha folyton összedőlnek az edényeid, akkor használj akasztókat, tartókat a szekrényedben is – nem muszáj ilyen rendszert beépíttetned, sokszor az egymásra tett nagyobb dobozok, fémkeretes tartók, vagy a mosogatáshoz használt csöpögtetők is segíthetnek.

Akár a szekrények ajtaját is használhatod tárolásra, ha tapadókorongos akasztókat használsz, majd egy kisebb fémrekeszt rögzítesz rajtuk.

Használj akasztókat Kép forrása: eenigwonen.nl

4/5 Használj akasztókat

Az akasztóknak természetesen nem csupán a szekrényeken belül veheted hasznát.

Segítségükkel akár a csempék felületét is megtöltheted, ráadásul mindezt úgy, hogy nem teszel kárt bennük (tehát ez albérletben szintén tökéletes választás).

A tapadókorongokat nyomd rá a csempére, és teherbírásoktól függően akassz rájuk bögréket, sütőlapátokat, vagy ha a rekeszes megoldást választod, akár a fűszereket is felrakhatod.

Amennyiben van rá lehetőséged, fúrj fel a falra egy strapabíró fatáblát, amire sok-sok polcot, akasztót feltehetsz – ezzel máris készítettél egy univerzális, hordozható tárolót.

Mozgatható tárolók Kép forrása: bloglovin.com

5/5 Mozgatható tárolók

A gördíthető tárolók rendkívül praktikus és hasznos kiegészítői lehetnek a konyhádnak.

Erre ráhalmozhatod a fűszereket, a törölgető rongyokat, a kisebb gépeket, de akár a műanyag dobozokat, vagy a tésztákat is – méretüktől függően ezekre a tárolókra elég sok minden ráfér.

Ennek az elemnek az óriási előnye, hogy főzésnél pillanatok alatt elő tudod venni, viszont ha épp nincs szükséged rá, akár az asztal alá, ajtó mögé is begördítheted.