5 ötletes megoldás aprócska konyhákba

Írta: ,

Ha a konyhádban éppen csak annyi hely van, hogy meg tudsz fordulni a saját tengelyed körül, mégis szeretnéd jó hangulatban sütögetni a reggeli rántottádat, akkor az alábbi tippek segíthetnek, hogy egy élhetőbb és kedvesebb helyiséget rendezz be.

Nyisd ki a szemed – és a polcokat

1/5 Nyisd ki a szemed – és a polcokat

Persze, mindenkinek van a kohyájában olyan szekrény, ami az évente egyszer használt edényeket, meg a sehova nem besorolható konyhai eszközök garmadáját rejti.

Ezeket jobb elrejteni egy alsó polcon, de miért ne mutatnád meg a szép poharaidat, vagy a tányérokat?


Nincs hely? 6 hasznos tárolási megoldás a konyhádba


Az ajtók leszerelésével a konyha sokkal tágasabbnak, levegősebbnek hat, ráadásul egy kis modern sikk is kerül az összképbe – ha pedig mégsem tetszik az eredmény, az ajtókat bármikor visszaakaszthatod.

Az is izgalmas megoldás, ha egy ajtót meghagysz, és valamilyen dekormatricával díszíted.

Hozz egy kis színt!

2/5 Hozz egy kis színt!

Az erős színek használata, pláne nagy felületen, például egy rikító konyhabútor formájában, nem feltétlenül a legjobb döntés egy aprócsak konyhában.

A konyhapult mögötti falra azonban bátran használhatsz valamilyen karakteresebb árnyalatot is.

Nem is kell ehhez feltétlenül lecserélni a csempét, ma már kaphatóak olyan fali panelek, amilyen könnyedén felszerelhetsz.

A tükörfényes felület tágasabbnak mutatja a konyhát, és bár kissé kényes, a takartása sem annyira nehéz, mint elsőre gondolnád, a sima felületen ugyanis kevésbé tapadnak meg a szenyneződések.

Színeket a falakra

3/5 Színeket a falakra

Ha a klasszikusabb iskola képviselője vagy, a színekről akkor sem kell lemondanod.

Egy egyszerű, elegáns konyhabútor nagyon jól mutat valamilyen finom, púderes színnel, ami sokkal izgalmasabbá teszi a konyhát, mint a steril fehér, mégsem nyomja össze a teret.

A mennyezetet érdemesebb egy árnyalattal világosabbra, akár fehérre festeni, de a falon nyugodtan próbáld ki például ezt a kellemes barackot, vagy valamilyen homokszínt, ami meleggé, mégis tágassá teszi a teret.

Dekoratív sarok, többfunkciós bútorok

4/5 Dekoratív sarok, többfunkciós bútorok

Ha csak egy sarkod van, amit konyhává alakíthatsz, akkor mindenképpen gondold át a bútorok elrendezését – egy kis leleménnyel úgy alakíthatod a konyhapultot, hogy az egyszerre szolgál munkafelületként és étkezőként is.

Az egy légtérbe kerülő nappali és konyha esetében jól mutat, ha a falra kerülő színekkel, anyagokkal élesen elválasztod egymástól a két tér funkcióját, itt például a mély, barna árnyalatú falak elé került egy ragyogóan fehér, apró, de praktikus és mutatós konyha.

Használd ki a helyet!

5/5 Használd ki a helyet!

Egy apró konyhában minden négyzetcentiméternyi tárolófelületet meg kell becsülni.

A falra akasztott bögrék vagy kanalak egy bizonyos szintig mutatósak, de nem szabad túlzásokba esned, mert akkor a konyha könnyen túl zsúfolttá válik.

Érdemes olyan elemeket beszerezned, amelyek segítségével a szekrények belső része is jobban kihasználható.

Ez a kiforgó tároló például a sarkokban rejtőző holttereket is kihasználja, így akár a méretesebb edényeknek is helyet találhatsz.